RAZNO > AUTO / BRODO MODELI
Merkur
mikula:
Pisanje mi je nekako uvek teško padalo, radije tri puta uradim nego jednom napišem.
Obzirom da su RC brodići slabo zastupljeni na forumu, a ja imam nešto odradjeno na tu temu, red je da dam svoj doprinos.
Prošle godine beše kišno proleće i više puta sam prokomentarisao da bi mi umesto aviona trebala podmornica ili bar brodić.
Zimus sam rešio da se za ovo proleće bolje spremim. Našao sam na netu par nacrta i izabrao Merkur.
Imao sam pri ruci motor od pokojne baterijske Matrix bušilice, regler 20A za motor četkaroš,...
Ujedno će i novopristigla stanica TURNIGY 9X imati priliku da se dokaže pre primene sa nečim što leti.
kupljena dva prijemnika. Jedan odmah otvoren - tek da mu vidimo creva...
... i izmerimo masu
Nacrt sam uvećao, izdelio na A3 segmente, odštampao i spojio.
Nažalost, verovatno skeniranje nije najbolje izvedeno, pa je nekako narušena ortogonalnost. Morao sam da korigujem crteže da ih vratim "u vinklu".
mikula:
Rebra, pramac i prednji deo kobilice su isečeni od 4mm šperploče.
Zadnji deo kobilice i gredice su od borovine.
Sklapanje je išlo relativno lako.
Nisam se striktno držao crteža. Improvizacije je bilo na svakom koraku. Jedino sam se trudio da model bude prav i simetričan.
mikula:
Sva rebra imaju tabove za poravnavanje. Kad se korito broda okrene "na leđa", svi tabovi treba da leže na (ravnoj) podlozi.
Ovde je jedan interesantan momenat - ove dve podužne gredice. Ja sam ih prvo ulepio duž zadnje polovine korita u odgovarajuće slotove u rebrima.
Zatim sam ih "na hladno i suvo" savio do vrha pramca i tu uvezao žicom koju sam uklonio kad je lepak uradio svoje. Vrh pramca sam pre tog vezivanja i lepljenja takođe blago povio na istu stranu kao i te krive gredice. U tom položaju sam ih uvezao žicom i ulepio. Koristio sam lepak za drvo, henkelov WOOD Express. Radi!
Kad se nakon sušenja lepka sklone stege i tegovi, nestaće one "blage povijenosti" i pramac će "gledati" pravo napred.
Ja sam izgleda nedovoljno povio pramac, pa su na kraju gredice pobedile i povile pramac.
Srećom devijacija je jedva primetna.
saxpg:
Mikula, drago mi je da se neko bavi i ovim.
Moja iskustva sa camcima su uglavnom vezana za neke malo bolje igracke, medjutim sto se sto se opreme tice najbolji su cini mi se www.r2hobbies.com
Kod njih ima da se kupi dosta djelova i jako dobrih trupova.
Kako si planirao da presvuces korito?
mikula:
Nemam preterano visoke ciljeve. Meni je sve ovo lepa zanimacija, a poenta je pokazati klincima od reda 10 - 12 godina da se dosta toga može napraviti, kao i da ne moraju sva rešenja biti instant.
Imao sam i jedan akumulator od 12V / 5Ah. Nisam bio siguran kako će se ponašati korito na vodi, tj. gde da planiram cg. Zato sam pripremio duži nosač za akumulator.
Za pogon elise napravljen je kardan od mesing žice fi3mm dužine 250mm, provučene kroz mesing cevku (od teleskop antene sa rashodovanog tranzistora) fi6mm. Na oba kraja cevke nabijeni su teflonski čepići sa 3mm rupama za kardan. Pre provlačenja kardana cevka je napunjena sa tovat masti - da se postigne vodonepropusnost.
Istom metodom je povezana krma sa servom.
Prvo su izbušene rupe u kobilici u tu svrhu.
i napravljeni kardani
Krma je napravljena od 5 slojeva vitroplasta za štampane ploče slepljenih i ošmirglanih po uzoru na simetričan aeroprofil.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version