RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Galeb G2
saxpg:
Mirce ne znam jesi li razmisljao da iskoristis 3d nacrt koji ste napravili, pa da nadjes CNC masinu koja ce ti napraviti odlivak od penastog materijala. Potom mozes da to iskoristis kako bi napravio kalup za trup, krilo je vec manji problem.
http://www.arpel.rs/styromill.php
mirce:
Saša, o tome se i radi, nemam ja 3D nacrt. Plan je bio da se model nacrta u 3D programu, više da bih video kako stoje rebra jedno spram drugog i najviše da bih imao crtež sa kojeg bi na CNC-u mogao da napravim kalup za kabinu.
Pošto od crtanja 3D modela nema ništa, razlog je što taj ko crta mora da zna svaki detalj i to bar pet koraka unaped inače će se stalno nešto ispravljati i docrtavati.
Momak sa kojim sam počeo da crtam živi u Beogradu, a ja sam u Novom Sadu, a telefonski, preko Skypa i slično, nema teoreme da se napravi.
Zato sam rešio da sve krenem da radim "tradicionalnom metodom", uostalom videćete...
Svakako nemam nameru da pravim plastične kalupe, jer je to tehnologija koju ne znam i nisam nikada radio. Sem toga, sam proces izrade kalupa košta malo bogatstvo i zato, najviše, "plastični" modeli i koštaju toliko.
Za par modela se ne isplati sve to raditi, a zbog cene izrade kit ne može biti jeftin...
Kako rekoh, moja ideja je da napravim model i da ga ponudim u klasičnoj kit formi, plan, rebra trupa, repnih površina, stiroporska krila, i "plastični" delovi: kabina, prednji deo modela i tip tankovi...
Sve u svemu, pošto sad ceo posao uglavnom zavisi od mene, mislim da će se sad sve mnogo brže dešavati.
Pozdrav
Mirče
PS. Evo par linkova da vidite šta ljudi rade sami, sa svojih planova...
http://www.rc-network.de/forum/showthread.php/294030-BD-5J-Microjet-in-gro%C3%9F-und-richtig-gro%C3%9F%28Moosbauer-Richter%29
http://www.rc-network.de/forum/showthread.php/291883-F-100-neues-Projekt-von-F.-Graulich
http://www.rcmodelistas.es/foro/aviones-reaccion-f14/proyecto-101-t3220.html
mirce:
U zadnjih par dana sam malo radio na planovima Galeba. Za sada sam zadovoljan kako sve izgleda.
Bilo je dosta posla oko upasivanja rebara trupa sa crtežima u bočnoj i gornjoj projekciji. Znate, kad god se pravi priprema za štampu (a ovo je neka vrsta toga) uvek se sa velike slike ili rezolucije priprema smanjuje na malu.
Kad je obrnuta situacija, a to je ovaj slučaj gde moram sa relativno malog JPG-a da precrtavam delove, onda ima dosta posla da se sve podesi kako treba.
Mislim da je za sada sve dobro nacrtano, a ubrzo, kad isečem rebra trupa i "nanižem" ih na rešetku koja ih nosi, videćemo i uživo kako sve izgleda, tj kakva je spoljna kontura modela.
Na zid je okačen Zirolijev plan od Panthera i siguran sam da na kraju, kad za Galeba sve bude bilo nacrtano, ovaj naš plan neće biti ništa lošiji.
Za sada planovi su sledeći, u narednih par dana mislim da će sva rebra trupa biti spremna za sečenje. Spoljne konture su OK, i odredjena je osa trupa tj. mesto gde će se praviti žljeb za rešetku.
Rešetka će biti nacrtana danas i kad bude gotova imaću konačne širine za otvore na svakom rebru. Time će rebra trupa biti spremna za sečenje.
Što se tiče profila, tu se nisam dvoumio, iskoristio sam onaj sa Panther i krilo na trup "postavio" pod istim napadnim uglom kao na F9F-u.
Oko toga je bilo najviše posla, trebalo je da se novi profil i novi napadni ugao podese spram rebara trupa na koja dolaze.
Krilo je u korenu neznatno veće od Pantherovog, ali je na kraju razlika poprilična i kad se na sve to doda veći razmah (raspon) površina će biti dosta veća.
Kad smo već kod krila, sa Savom iz Mitrovice sam se dogovorio da od nedelje sve delove (profile, stiropor, balzu za plankiranje, smolu...) odnesem, tako da će krila biti relativno brzo napravljena.
Horizontalac ću praviti takodje od stropora, ali mislim da ću odraditi i jedan konstruktivni, čisto da vidim razliku u težini.
Težina na ovom modelu je veoma bitna, pogotovo u zadnjem delu, zbog dužeg trupa i problema koji mogu da se jave oko nameštanja težišta.
Sem toga ne bih baš da kupujem jaču turbinu, ako ne moram, tako da model sa gorivom ne bi smeo da bude teži od 13-14 kilograma...
Još jedan potencijalni problem može biti izduvna cev za turbinu, jer mora biti dosta dugačka.
Bajoneti će 99% biti pljosnati i to dva komada po uški.
Trapovi, bolje reći pneumatika i mehanika, će biti od firma Behotec, kao i prednja noga. Glavni trapovi će se verovatno praviti.
Odredjena je i veličina točkova, kao i sistem gde i kako će se postavljati poklopci trapova.
Ima tu još detalja, ali moram nešto da ostavim i za drugi put...
Pozdrav
Mirče
mirce:
U petak sam sa štampe doneo deo plana na kojem je konstruktivni deo na koji se postavljaju rebra trupa.
Već na monitoru, a "uživo" pogotovo, se vidi da "fali malo" rebara u zadnjem delu trupa.
Rebra koja sam dobio na JPG-u i koja trenutno koristim su mesta gde se menjao oblik trupa. Naravno da taj broj rebara nije dovoljan, pogotovo, kako rekoh, u zadnjem delu trupa.
Pre štampe dela na koji se postavljaju rebra morao sam sva rebra da fino podesim i po visini i po širini kako bi odgovarala obliku Galeba. Pošto je ovo ipak model, neke sitne izmene su bile neminovne, i to opet u zanjem delu trupa, na samom kraju, na mestu ge izlazi izduvna cev.
Pisao sam već da je otvor na zadnjem rebru mali i da sam morao da malo povećam prečnik trupa na samom kraju.
No, sad se javlja drugi problem, što više gledam veličinu ovog modela, nisam baš siguran da će Jet Cat P 80 biti dovoljan. Ne mogu da tvrdim da neće, ali počeo sam da gledam malo veće turbine i odmah ustanovio da Jet Cat ne proizvodi više P 120 koja bi po meni bila idealna. Ta turbina je zamenjena sa P 140. Ovaj motor je sigurno dovoljan, ali sad je pitanje da li je izduvna cev, spoljneg prečnika 100-110 mm dovoljno velika za jaču turbinu.
Što se tiče trapova, stvar je slična, Behotec ima seriju C 36-2 ( http://www.behotec.de/xtcommerce/product_info.php?info=p76_retract-set-C36-2.html ) ali su to trapovi za modele do 14 kilograma težine. Sa P 80 i gorivom težina bi bila u tim granicama, ali sa jačom turbinim i većom količinom goriva težina bi prelazila 14 kg...
Sledeći trapovi su za modele do 22 kg ( http://www.behotec.de/xtcommerce/product_info.php?info=p444_Komplettset-C50.html ), naravno i sami su teži, i cela priča se "otima kontroli", jer model sa većim motorom i mnogo više goriva postaje i poprilično teži.
Time se gubi smisao povećanja modela...
Poslao sam Aliju mail sa par pitanja i čekam odgovor. Nadam se da će mi razjasniti neke stvari...
Što bi rekao moj čika Dule: - "Nije ti to uzmeš pušku, pa ubiješ zeca..."
Pozdrav
Mirče
misha:
Jesi li razmisljao i o Behotec turbinama?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version