RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
Gasi se motor....POMOC
soprano:
Dosta se pisalo o stelovanju motora i paljenju,ali ajde da se ne pravim mnogo pametan nego da pokusam da odgovorim na postavljeno pitanje.Naime treba poseti od igle koja se nalazi na karburatoru.Zavijemo iglu do kraja i odvrnemo za 1,5 krug.Kada smo to uradili palimo motor i pratimo sta se desava.Ako se prilikom skidanja upaljaca za svecicu,motor opet gasi treba obratiti paznju na sraf koji se nalazi sa druge strane karburatora.Taj isti sraf sluzi da se nasteluje dovod vazduha u karburator.Kad se uklope te dve stvari motor mora da radi sa skinutim napajanjem sa svecicu.Nakon toga otpustanjem ili zatezanjem igle karburatora dobijamo zeljeni broj obrtaja ili zeljeni rad motora.Samo da napomenem da igla karburatora sluzi da se ogranici dovod goriva u karburator,njenim odvijanjem dovodimo vise goriva a njenim zavijanjem smanjujemo dovod goriva.Stucno receno odvijanjem obogacujemo smesu.
Potrebno je takodje da upaljac na svecici postoji makar jedan minut dok se motor malo ne zagreje pa je tek onda skinuti ( ovo zavisi od vrste motora,kod mene taj proces traje 10 sekundi na MDS-u a na OS Max-u cak i do 30 sekundi)
sarkecca:
Hvala na brzim odgovorima.
Kasnije cu malo eksperimentisati, pa cu javiti do cega je...
A sta se desava kad sa glave skinemo jednu bakarnu podlosku, fabricki idu dve. Da li to moze da izazove gasenje cim skinem starter...
Dejan Dobricki:
puno goriva preko ler igle ,naravno pod uslovom da je sve ispravno i odgovarajuce
sarkecca:
Ja mislim da sam resio problem, zavio sam iglu do kraja i odvio sam samo krug i po. Upalio sam motor i radi odlicno nego posle nekog vremena ugasi se. Znaci sve je do stelovanja. Pokusacu danas ponovo malo da ga nastelujem pa cu javiti kako stoje stvari.
Nego zanima me da li ima neka fabricka podesavanja koliko krugova treba da odvijem za recimo ler diznu a koliko treba odviti za vazduh.
I provalio sam malo vise mi se greje motor.
Hvala svima na pomoci... ()-()
ivanmagd:
Ovde na forumu ima nekoliko postova na temu stelovanja motora, ne postoji univerzalna pozicija igle za smesu, i ako se gasi povremeno u pri vecim obrtajima i greje se to je sigurno znak da radi na siromasnijoj smesi, znaci od te pozicije odvijaj iglu za smesu jos cetvrtinu kruga pa probaj, sa auspuha uvek mora da izlazi dim i malo ulja , ako nema dima lako mozes trajno ostetiti motor, na kaburatoru imas 3 srafa, dve su dizne a jedno je obican sraf, tim srafom odredjujes broj obrtaja na leru odn. otvorenosto karburatora na leru, obicno je 1-2 mm otvor burenceta, a druge dve dizne su High speed i Low speed needle, ili igla za veliki i igla za malo gas kojima odredjujes koliko ce goriva ulaziti u smesu sa vazduhom, Low speed iglu ne diraj jer je uglavnom dobro fabricki podesena, a ono sto treba da stelujes i diras je High speed igla i ona je se i nalzai na kraburatoru tako da je lako mozes nastelovati i pomerati, podesavanje te igle ces morati da odradjujes svaki dan kad palis motor, jer su glow motori veoma osteljivi na atmosferski pritisak i spoljnu temperaturu a radnu temperaturu motora podesavas pravilnom smesom, procesljaj malo forum ima dosta dijagrama, skica, i tekstova o tome kako se steluje motor, procitaj sto vise, teme su obradjene pa ne verujem da ce ti iko davati detaljnije objasnjenje.
http://www.youtube.com/user/RCGurus#p/u/2/ACkclIyarxA
http://www.youtube.com/user/RCGurus#p/u/1/TU6dD5OpH70
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version