RAZNO > AUTO / BRODO MODELI

Sta kupiti... :)

<< < (2/11) > >>

Punto Abarth:
cekam za te kyosho modele. Na prijemu :)

Sto se razlike u odrzavanju brushless buggy-ja vs. brushless truggy-ja tice... U cemu je tako znacajna razlika? Meni na pamet padaju samo tockovi. I ajde, posto su truggy-ji veci i tezi, verovatno ostatak mehanike trpi veca opterecenja.

Niko nista da kaze na temu direktnog prenosa protiv prenosa sa kvacilom? Mislim da sam trenutno blize odluci da uzmem direct drive verziju.

saxpg:
Ako dozvolite da se malo ukljucim u pricu. Pre neki dan sam unistio HBX Bonzer. Brushless setup je ocigledno bio preveliki zalogaj za njega.
Interesuje me vase misljenje o ovom modelu, u koji bih stavio brushless setup:

http://shop.lindinger.at/product_info.php?cPath=1210_1220&products_id=88248

Pozz

Punto Abarth:
dzebiga, mozda je malo nerealno ocekivati da ce 1/8 model za cca 100 jevri biti i brz i izdrzljiv.

video sam par testova koji su me opako odvratili od XTR Rail-a. Steta. Izgleda stvarno mnogo dobro, i nije preskup.

magic:
Mislim da smo svi u zivotu naucili da jeftino a dobro pa skoro da ne postoji. Postoje vrlo, vrlo retki primeri za tako nesto. Kada su autici u pitanju mislim da jos nigde, nazalost, nisam procitao da postoji tako nesto. U zadnje vreme sam citao dosta o tome po stranim forumima i mogu slobodno da kazem da su Kyosho automobili verovatno najizdrzljiviji. Postoji jos par vec pomenutih brendova koji su OK, i koji prave jako brze masine ali se po dugotrajnosti ne mogu porediti sa Kyoshom.

Ako cete da se povremeno vozikate sami onda mozda i neki Ansman moze da vam zavrsi posao, i to samo ako se prema njemu budete ophodili jako, jako pazljivo. Ali ako mislite da izadjete na stazu gde nema pardona i gde ce vas udariti ili pregaziti a da ne trepnu, ajde dobro de reci jedno sorry, kada vidite da drugi ne pustaju gas pred skakaonicom i da malo kasnije stiskaju kocncu od vas, kada proradi adrenalin onda nemate mnogo izbora...  ili ce se vase vikend voznje zavrsavati nakon 5-10 min voznje sa izlomljenim modelom i moci cete samo da gledate dok drugi i dalje tutnje. A delovi putuju taaako dugo, i sledeca prilika da se ponovo druzite i trkate je tek za 7 dana ... joj kako sam surov, ali to vam je to, osetio sam na sopstvenoj kozi.

Postoje mnogi modeli za povremeno igranje, postoji dosta modela za bashing, ali postoje samo 2-3 brenda modela koji su i za trkanje.  Ne kosta slucajno Kyosho bagi ili tragi 500Eur bez opreme i motora.

Sweet dreams.

Bigneda:
Evo sad imam malo vise vremena pa cu biti precizniji i detaljniji. :)

Aj da pocnem od onoga sto sam propustio da odgovorim u prethodnom postu.

Prenosni odnosi u pricipu mogu da se menjaju ali nije nikako preporucljivo osim za specificnu i JAKO retku namenu. Jedino gde sam se ja sreo je raliciti odnosi za prednje i zadnje tockove kod profesionalnih drift modela da bi voznja izgledala sto blize stvarnoj. Prenos se pravi tako da se zadnji tockovi vrte maaalo brze nego prednji sto u driftu stvara priblizne karakteristike zadnje vuce a na modelima sa pogonom na svim tockovima. Ti prenosi su FIKSNI i opterecuju pogon i mehaniku maksimalno kad tockovi imaju imalo gripa i koriste se ISKLJUCIVO za drift sa tockovima jako malog gripa ! ! !

U modelima koje koriste svi ostali NE MENJA se prenos izmedju prednje i zadnje osovine. To sto spominjes sa uljima se koristi za dobijanje efekta blokiranja diferencijala u odredjenom procentu, primera radi kod bmw-a ima modela uglavnom sa otvorenim zadnjim diferencijalom, kod sportskih varijanti isao je sperovan diferencijal sa zatvaranjem od bar 20-25% sto u prevodu znaci da ce na tocak koji ima manje gripa odlaziti bar tih 20-25% obrtnog momenta.
E tako se i gustinom ulja u diferencijalima odredjuje koliko momenta ce se deliti po tockovima na istoj osovini i na centralnom po prednjem i zadnjem...  (al ga zamulja :)
Ima i diferencijala koji sami zakljucavaju TCD, LSD ili onih koji rade kontinualnu raspodelu momenta kao torsen, JAKO su skupi i imaju tesko i skupo odrzavanje (pogotovo torseni)

Sto se odrzavanja tice buggy-truggy svakako je buggy jeftiniji i laksi, jeftiniji u startu, jeftiniji tockovi, jeftiniji delovi obicni+specificni, gorivo, servoi... Nije to nista drasticno da se razumemo ali nekih 30-50% mislim da je u igri. Kod truggy-a je problem sto zbog velike trakcije diferencijali i ostatak prenosa trpi mnogo veca opterecenja POGOTOVO kod brushles pogona ! ! !

Direktan prenos i prenos sa kvacilom !? nije mi bas najasnije sta tu nije jasno :) direktan kod elektro varijanti kvacilo kod nitro modela. Cast izuzecima i nekim oblicima proklizavajuceg kvacila koje se koristi da bi oblazilo opterecenja na prenosu kod manjih modela sa slabim plasticnim zubima i velikim monsterima za prejakim motorima.

Sto se tice kupovine bilo kog Ansmann-ovog modela vecini je poznat moj stav :) NIKAKO ! ! ! Pogotovo gorepomenuti Truggy ciji je prenos i diferencijali kao od kackavalja pravljen pa ne moze da izdrzi ni ceo rezervoar u nitro varijanti a za brushless necu ni da posmisljam !

i za kraj bi trebalo da iskopiram i podebljam Magic-ov post ali necemo da spamujemo ;)

Uvek bilo i bice, KOLIKO PARA TOLIKO MUZIKE !  :big smile

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version