RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
SU 26, 21% size, benzinac 26-30cc...
tataBulik:
Bjanko,
Staklenu i karbonsku tkaninu imaš u HK-u. Možeš koristiti epoksidnu smolu, koja se inače i preporučuje. Jaka, lagana, sporije veže pa ti daje više vremena za rad, a nije toksična kao poliester.
Ja sam inače i počeo sa epoksijem, ali sam naletio na neki posrani koji se inače koristi u druge svrhe i kad veže ostaje plastičan, a ne elastičan kako bi trebalo, tako da sam odustao.
Dobar epoksi je skuplji od poliestera i poliester možeš naći u svakoj auto farbari i na mjestima gdje repariraju barke i čamce, tako da je odluka na tebi.
Par bitnih podataka:
Poliseterska smola vezuje sama od sebe (na vazduhu), radi brzine vezivanja joj se dodaje katalizator (obično u bočici ili tubi) i to 1-2%. U zavisnosti od količine katalizatora zavisi brzina vezivanja koja se kreće od 10-15min.
Epoksidnu smolu kao vezivo čine dvije komponente (smola i očvršćivač) u razmjeri 1:2 (maseno, ne zapreminski). Svaka ponaosob ne može očvrsnuti nikada, čak neće očvrsnuti ni ako se odnos smješe ne "ubode u bobu" (radi se na preciznoj, po mogućnosti digitalnoj vagi), jer se radi o polimerizaciji gdje je jako bitna količina radi zasićenja. Bilo da je više smole ili očvršćivača, masa će nešto kao stvrdnuti, ali će ostati trajno ljepljiva, kao svjež lak.
I epoksi i poliester prilikom vezivanja razvijaju temperaturu, tako da treba voditi računa o materijalu kalupa da ne bi došlo do deformacija. U tanjem sloju je velika disipacija toplote, pa nema opasnosti od pregrijavanja. Opasnost je ukoliko se rade masivni odlivci i komadi.
Još jedna napomena. Poliester je mnogo agresivniji rastvarač od epoksija.
Eto. Moje skromno iskustvo u radu sa pomenutim smolama.
(pijemo)
saxpg:
Sad sam poludio, tacno ces me nacerat da zavrsim onu Katanu (--<<--)
Sava:
Davno je to bilo, otprilike kada sam imao dvadeset godina manje i trideset kila manje, istom tehnologijom sam radio LASER 200. Kapotaž, šolje točkova kao i kabinu jer tada providne folije kod nas nije ni bilo. Može da se uradi, ali sa puno truda. Sada su neka druga vremena i sve radim kalupima i epoksi smolama.
Bandi73:
Hvala lepo na slikama i objašnjenjima, i ja se uskoro bacam na posao. Inače sve pohvale tebi, predivno izgleda ovako kompletiran. Pozdrav i uživaj u ovom prelepom modelu.
tataBulik:
Savo, svaka čast!!!
Jedno moje zapažanje na osnovu tvog posta i mog iskustva u građevinarstvu:
Savremena tehnologija i materijali (barem kod nas) umjesto da olakšaju majstorima, da svoje znanje iskoriste na najbolji mogući način, njih samo opušta i pravi nesposobnima!!! Uvijek sam se oduševljavao nekadašnjim npr. stolarima koji su radili onaj, naizgled neizvodljivi barokni namještaj sa toliko krivina, lukova, pravoizvodnih površina... ručnim blanjama, bušilicama... tutkalima..., na koji bi današnji majstori sa CNC mašinama, električnim blanjama, bušilicama... 'ladno rekli kao Žile u Nacionalnoj klasi: Eee... ne može to... to se tako ne radi... :sljus :sljus :sljus
Nego, "moldovi" aviona čiju si fotku postavio su izvedeni odlično i ne vjerujem da bi ga danas izveli ništa bolje i ljepše!!!
MAJSTOR JE MAJSTOR (res)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version