RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (29/133) > >>

presko:
Већ сам написао да ће авион бити офарбан у две основне боје, белу и црвену.

Пошто је поклопац кабине био готов, односно посао са белом бојом завршен, поново сам се вратио трупу. На реду је била припрема за фарбање црвеном бојом. Ово подразумева, прво маскирање свих површи на моделу које остају беле. За почетак то су предњи бокови и доњи део трупа у склопу са капотажем мотора. Намонтирао сам капотаж на труп, због уклапања шаре, и почео са маскирањем.

Широку траку мекшег картона (“хамер” папира) сам поставио и фиксирао селотејпом на месту границе беле и црвене боје. Шира трака обезбеђује бољи правац линије.

Потом сам, служеће се картоном као лењиром, меком графитном оловком обележио линију граничења.

Исто урадио и на другој страни.

А потом селотејпом почео покривање беле боје. Још једном понављам, границу између боја радим искључиво селотејпом, јер креп трака у већини случајева подлива.

Затим сам остатак беле површи покрио креп траком и чистим белим папиром.

Некада сам маскирање радио и новинама, док ми се једанпут слова нису пресликала на модел. После тога никад више.

Наставио сам маскирање отвора кабине креп траком.

И ту сам, због сумрака, прекинуо посао.

presko:
Маскирање сам наставио са вертикалним репом. На њему ће бити симбол муње беле боје на црвеној подлози, исти као и на мом претходном моделу.

Почео сам са припремом шаблона за сечење. На мало тврђи картон сам пресликао, са ласерске копије помоћу нитро разређивача, цртеж муње.

Исекао сам га маказама и шаблон је био готов.

Припремио сам маскирну самолепиву фолију и на њу причврстио шаблон. Лагано сам, оштрим скалпером исекао фолију.

Уклонио сам вишак фолије.

На исти начин сам припремио маску за другу страну, само што сам шаблон окренуо на контра страну.

Према припремљеном цртежу сам обележио положај муња, односно маски на вертикалном репу, са обе стране. Да бих лакше позиционирао маске, мало сам их обојио црним маркером.

Преко прве маске сам залепио транспортну фолију и помоћу ње пренео маску муње на њену позицију на вертикалном репу.

Пошто сам добро утрљао преко маске да се залепи за реп, скинуо сам транспортну фолију.

Исто сам урадио и са друге стране репа.

Још једна фаза маскирања је била готова.

presko:
Планирао сам да ми хоризонтални реп буде црвен одозго и бео одоздо.
Већ сад се да наслутити да ће на моделу доминирати црвена боја одозго и бела одоздо. Врло је битно, с гледишта добре видљивости и лакше орјентације, да модел буде различите боје са горње и доње стране. У сваком случају, приликом дефинисања крајње шаре, испоштоваћу Професора Лазу.

--- Quote from: Lazo on March 15, 2012, 11:57:01 PM ---
A sada, da vidimo šta kaže nauka o optičkim varkama i percepciji boja i oblika, o čemu sam imao prilike da nešto naučim na VVA (Onoj pravoj, a ne ovoj na RTS).
Elem, Ljudsko (i ne samo ljudsko) oko, u tesnoj saradnji sa mozgom, pre svega primećuje one predmete koji se (što neravnomernije) kreću, i imaju boje i šare koje što više odstupaju od ukupne slike u vidnom polju. Sa udaljavanjem objekta od posmatrača, prvo počnu boje da gube značaj (zbog povećanja debljine vazduha kroz koji prolazi svetlost), jer sve postepeno počnu da blede. Zatim počnu da gube na značaju šare, pri čemu prvo se "zamagljuju" nepravilne i krivolinijske forme, a tek dosta posle toga pravilne i pravolinijske forme, jer najviše odstupaju od amorfnih oblika koji preovlađuju u prirodi oko nas. A pokret ostaje primetan i na daljinama kada predmet vidimo kao tačku.
Kod akrobatskog RC aviona, prema gore navedenom, bilo bi dobar izbor, da jedna strana (gornja ili donja) bude jednolično obojena, dok bi druga strana trebalo da bude obojena kontrastnim bojama raspoređenih u šari sastavljenoj od pravilnih i pravolinijskih oblika. Može se eventualno i ona prva strana "prošarati", ali bi boje trebalo da se drastično razlikuju od suprotne strane, i da šare imaju generalni pravac protezanja koji je pod pravim uglomu odnosu na generalni pravac protezanja šara na suprotnoj strani. Recimo, ako su na gornjoj strani duž krila, na donjoj bi trebale da budu popreko...
Takve kolor šeme omogućavaju oku i mozgu da naj lakše i naj brže registruju tačan položaj aviona u vazduhu, a što je kod akrobatskih RC aviona, složićemo se, od ekstremne važnosti.
Kolor šeme kod kojih su oblici šara slični ili isti sa obe strane, a razlikuju se samo boje, opasne su, jer zbunjuju oko i mozak.
Boje možeš da biraš kakve hoćeš, ali moraš u startu da budeš svestan činjenice da ćemo ti dupe ispomerati ud zaebncije, ako budu preovlađivale neke roze i tirkizne nijanse  :hehe. Pa ti vidi šta ćeš.

E sad, pojma nemam što sam sve ovo ispričao, ali mislim da ne škodi. A čim ne škodi, moglo bi nekome da bude i korisno  :_D

(pijemo)

--- End quote ---

Сходно овоме почео сам маскирање хоризонталног репа одоздо, једну страну па другу. Прво сам ивице облепио селотејпом.

Остатак репа сам покрио креп траком и најлон кесом, пошто сам , у току рада, установио да више немам чистог папира.

Остатком најлон кесе сам заштитио унутрашњост трупа.

После репа, маскирао сам и хоризонталне крме са доње стране.

Пошто су све површи, које треба да остану беле, биле маскиране, остале сам пребрусио водополирним папиром 600 на суво.

Модел сам, после овога, пребрисао влажном па сувом крпом.

Овим је модел био спреман за даље фарбање.

presko:
Фарбање црвеном бојом сам поново започео од најмањих делова. И да не понављам причу, ево фотографија.

presko:
Како нисам био задовољан оствареним резултатом, одлучио сам да модел пређем још један пут црвеном бојом.

Водополирним папиром градације 400 сам пребрусио модел на суво (само црвену боју).

Такође, сам одлучио да, ипак, и капотаже точкова пређем једним слојем црвене боје. Сходно томе, маскирао сам све површи које нису црвене.

Припремио сам “ербраш”, размутио боју и префарбао модел другим слојем црвене боје.

Делови су остављени да се суше.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version