RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
presko:
Морам да се, укратко, осврнем на Сашин коментар.
--- Quote from: saxpg on December 08, 2011, 11:01:19 PM ---E sad me ubi... a ja taman naucio da radim u Corelu.
Sad moram sve ispocetka (zid)
Salim se, svaka cast. Od kad se laser pojavio projektovanje modela na racunaru je postala prava stvar.
Samo napred (work)
--- End quote ---
Немојте да мислите да сам ово, што радим, научио због моделарства. Ово ми је професија и само се трудим да своја професионална знања максимално искористим у хобију којим се бавим.
Мислим да је коришћење ласера у изради модела, како рече Саша, права ствар и да свако ко има амбиције да се озбиљније бави моделарством треба да зна неки од програма за цртање или “3D” моделирање. Није битно који, сваки завршава посао.
presko:
Пар речи о концепцији модела и припремама за изградњу.
Поред тога, што сам имао намеру да овај авион учествује у “IMAC” такмичењима, основна идја ми је била да мој нови модел, својим изгледом, подсећа на акробатске авионе типа “Extra”, “Giles”, ”Edge”. Такође сам одлучио да модел, што се тиче градње, буде конструктиван. Ово напомињем, јер сам се за материјал морао определити још на почетку разраде виртуелног модела. Значи, одлука је била да оквире и уздужнике трупа правим од тополовог шпера дебљинe 4mm, а оплату истог од балзе. Крило и репове сам одлучио да радим од балзе. За поједине делове биће коришћен и авио шпер од финске брезе дебљинe 1.5mm. Биће овде примењено још материјала, али о том касније.
Када су фајлови за резање били готови, требало је припремити материјал.
Зашто тополов шпер? Довољно чврст, лаган, лако се обрађује. И што је најважније има га на домаћем тржишту. Балза, незаобилазна у градњи модела, лагана, лака за обраду и може се наћи у Београду. Авио шпер јак, чврст али скуп па ћу га користити у мањим количинама.
Нешто од материјала сам имао од раније, а по остало сам кренуо у набавку. Тополов шпер сам имао неке комаде, али сам се за већи део ”огребао” од мог друга Бранка. Овај шпер је био мало грубљи па сам га, у његовој радионици, дотерао на потребан квалитет и то прво брусним папирм 150, а онда водополирним папиром 400, наравно на суво.
Потребну балзу сам куповао по граду, а авио шпер сам имао од раније.
Припремио сам материјал за сечење ласером...
...однео га у радњу и после пар дана отишао по исечене делове.
Састављање модела је могло да отпочне.
presko:
Одлучио сам да прво саставим труп.
Први посао који ме је чекао је да саставим главне уздужнике трупа. Они су били дужи од радне површи ласера па сам морао да их, сваки, радим из два дела. У трупу има два бочна и два доња главна уздужника и они служе, укључујући и друге елементе, да повежу оквире.
Ово сам урадио на радној дасци уз помоћ металног лењира. Прво сам прелепио широку самолепљиву траку преко даске, на месту где ћу лепити уздужнике, а онда учврстио лењир. Овим сам обезбедио да, приликом лепљења, одржим правац уздужника у две равни, а да се при том он не залепи за радну даску.
Лепљење сам урадио супер лепком, с тим да ћу ове спојеве ојачати композитом, првом приликом кад будем радио са њим.
Као што се види на фотографијама, уздужнике нисам лепио на кант, већ сам направио неколико центиметара степенастог препуста. Ово сам урадио да бих повећао контактну површину лепљења и тиме обезбедио сигурнији спој.
Следећи део који сам припремио је био патос предњег дела трупа за који се веже стајни трап. Због сила удара које на слетању трпи, морао је бити ојачан. Делове сам, међусобно, полепио белим лепком за дрво. Овај лепак је водоотпоран и еластичан.
zajo:
Sамо напред, баш стручно и професионално тераш :big smile (pijemo)
Мислим да труп треба да буде мало шири, како да кажем-да има више страничне површине како би ишао боље на нож али и овако биче супер.
Само напред Недан (pijemo)
presko:
Следе даљи радови. На реду је унутрашња кутија предњег дела трупа, која повезује мотор и крило (вучну силу мотора и аеродинамичку силу крила) и укрућује предњи део трупа. У њу се, такође, смешта резервоар за гориво.
Издвојио сам потребне делове и саставио их, без лепљења, а да проверим како пасују једни у друге. Састављање модела је осмишљено тако да се делови међусобно повезују и уклапају кроз одговарајуће прорезе. Овим је обезбеђено да сваки део има своју позицију и ништа се не може поставити накриво. Склоп, и без лепка, стоји стабилно.
Пошто сам се уверио да належу пасент, раставио сам их, намазао белим лепком и поново саставио.
Потом сам саставио централни део трупа на који се монтира демонтажни носач серво покретача крма висине и правца, као и прекидач за паљење-гашење пријемника.
Овим сам завршио састављање подсклопова костура трупа.
Пошто су подсклопови били готови, припремио сам равну даску и три кутијаста алумијнијумска профила од којих сам направио алат на коме ћу вршити коначно састављање костура трупа.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version