RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
presko:
Саставио сам костур трупа, али прво без лепљења.
Тек кад сам се уверио да се све добро уклапа, започео сам са лепљењем. Предњи део трупа је био тотално крут и њега сам залепио без причвршћивања за даску и то белим лепком.
Задњи део трупа сам морао да, пре лепљења, учврстим за припремљени алат. У овој фази задњи део костура трупа је прилично ”љигав”, савија се и увија се, па се приликом лепљења мора нивелисати и учврстити. Прво сам полепио делове од тополовог шпера, а лепио сам их супер лепком после уклапања. Правац костура трупа сам контролисао, како се види, металним лењиром.
После тога сам, на ивице задњег дела трупа, додао летвице од смреке 5x3mm преко којих ће бити затегнута пресвлака. Њих сам залепио белим лепком.
Затим сам исте такве летвице залепио и на бокове трупа.
На крају сам, уз контролу металним угаоником, полепио бокове трупа испод хоризонталног репа. Они треба да учврсте тај део трупа, а и да за њих буду учвршћени крајеви бужира кроз које пролазе сајле команди хоризонталне и вертикалне крме. Урађени су од балзе дебљине 2mm.
Вратио сам се на предњи део трупа и залепио два уздужника, од балзе дебљине 2mm, на местима где се спајају бочни са горњим делом планка трупа.
Са овим је састављање костура трупа било готов.
Вага је показала његову масу од 360g.
mirce:
Preško, lep projekat, vrlo detaljno prikazan... Vidi se da je model projektovao i da ga pravi čovek sa velikim iskustvom.
Hvala ti za to što si nam omogućio da vidimo ceo postupak. Uvek ima nešto novo da se nauči...
I na kraju malo šale, vaga ti je kao i moja - "zadnji urlik tehnologije"... ;namig
Pozdrav
Mirče
presko:
Костур трупа је готов. Сад је прави тренутак, пре планкирања, за уградњу навртки за монтажу стајног трапа и моторског носача. Наиме, на неколико последњих модела, практикујем да комплетан рад око монтаже, како стајног трапа тако и носача мотора, одрађујем са спољње стране трупа. Значи нема завлачења прстију у неприступачне делове трупа и мучења око постављања подлошки, еластичних подлошки, навртки. Ово у огромној мери олакшава монтажу.
Ноге главног стајног трапа везујем за труп, сваку, помоћу два вијка М3mm и одговарајуђих столарских навртки са канџама. Нормално уз примену еластичних и обичних подлошки.
Репни точак монтирам, једноставно, са два плех вијка.
На овом моделу ћу користити дводелни “T” моторски носач. Њега ћу за труп везати помоћу четири вијка М4mm и четири ожљебљене навртке. Испод навртки, а у циљу ојачања везе, поставио сам проширене подлошке за М6mm.
Anakin:
Svaka cast. Kada vidi covek kako ovo radis od pocetka projekta na kompjuteru preko same izvedbe pomislio bi da je lako. (res)
misha:
Presko, jesi li ove trapove skorije pravio. Nesto slicno bi mi trebalo za Extru.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version