RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (42/133) > >>

presko:
Од првог лета “BG MUNJE” имам мали проблем са повишеном стабилношћу модела по правцу. Намерно сам направио мало већи вертикални реп, имајући на уму вертикално пењање, лет на “нож” и слично. Међутим, ово је имало за последице ствари на које нисам рачунао.

Док летим у правцу ветра, проблема нема. Али кад летим са бочним ветром, а што је врло често, ветар стално тежи да ми окрене модел у свом правцу. Ово захтева константну корекцију путање, пре свега, крмом правца, а и крилцима. У првим летовима, ово ми је правило незнатне проблеме само на слетању. Али кад сам почео да летим акробације, ово је постао велики проблем. Потреба са сталним корекцијама путање, у случају лета при бочном ветру, и те како утиче на прецизност акробација.

У недељу сам о овоме, на аеродрому, попричао са Цоком и дошли смо до заједничког става да бих могао мало да смањим реп. Како сам, о овоме, већ размишљао, већ сам имао неке идеје. Ово технички није било тешко извести.

Како са малом “ MUNJOM” нисам имао ове проблеме, за почетак сам упоредио рачуницу ова два модела.

Рачуница је показала да могу реп, по размаху, да смањим за 40-50mm.  На величину смањења имао је и утицај естетског изгледа. Коначно сам одлучио да реп, по размаху, скратим за 35mm.

Реп пре скраћења ...

... и као би изгледао после скраћења.

Одмерио сам линију сечења и скалпером исекао врх репа.

Брусним папиром сам поравнао рез.

Сада је овде требало убацити нову шарку.

У међувремену сам купио алат за просецање прореза за шарке, тако да ни ово није био никакав проблем (какво олакшање).

Једино што сам прорез просецао са врха репа (изнуђено, али корисно решење).

Шарку сам залепио петоминутним епокси лепком.

Овим је функционални део посла био готов. Остало је још да се све ово мало дотера, то јест изгитује и префарба. Нашао сам неке, заостале, фарбе и шприц гит у спреју и бацио се на посао.

Све по реду: заштита, шприц гитовање, гитовање, брушење, фарбање црвеном бојом и на крају безбојним заштитним лаком.

Нијанса црвене боје, опет, није била погођена, али посао је био завршен.

Још само да се испроба. Надам се побољшању.

nedbojsa:
Vidim da je česta pojava da se plastične šarkice na modelima lepe epoxy smolama pa me interesuje koliko su pouzdani ti spojevi s'obzirom da su epoxy smole poznate po tome da se ne vezuju za plastične materijale?

presko:
@nedbojsa

У пар речи, могу ти пренети моје лично искуство.

У скоро све моје радио контрол моделе уграђивао сам пластичне шарке и то "GRAUPNER" или "KAVAN" и лепио их петоминутним епокси лепком "DEVKON" (што се може видети на фотографијама у мојим постовима). Кад кажем скоро све, мислим да сам само на прва два модела радио неку импровизацију са свилом и нитро лаком.

Значи, никад ми се није десило да ми се нека шарка ишчупа, а камоли цела командна површ. Овде не рачунам падове. Чак шта више, у пар наврата, код замене оштећених командних површи било је доста посла да се шарка очисти од лепка и остатака балзе. Наиме код чупања шарке, у случају пада, не долази до простог одлепљења, већ шарка донекле и почупа балзу у зони лепљења. Осим тога, на шаркама постје рупе кроз које пролази лепак и преспаја странице процепа и формира додатно ојачање које не дозвољава да се шарка ишчупа.

Што се тиче величине мојих највећих модела били су масе око 4kg са моторима до 2KS.

Надам се да сам ти бар мало уклонио дилеме које имаш.

presko:
Кад је Растко већ поменуо, да се осврнем и ја на “бежање” резервоара у “BG MUNJI” у недељу.

После првог лета, док сам пунио резервоар горивом, приметио сам да је проклизао 3-4cm унапред. Мислио сам да сам га добро заглавио, али очигледно није било тако. Ништа страшно. Вратио сам га на масто и додатно инпровизовано заглавио. Сада сам му углавио додатни комад стиропора и “бежања” више нема.

Пошто сам, већ, отворио модел, прегледао сам сајлу гаса, јер ми се чинило да нешто мало заглављује на малом гасу. Пошто сам проучио ситуацију, одлучио сам да сајлу заменим крутом полугом. Ово је био рутински посао, урађен са лакоћом.

presko:
У недељу се доста летело. Модели су се подешавали и пилоти утрениравали за предстојеће такмичење.

Што се “BG MUNJE” тиче, смањење вертикалног репа је дало очекиване, позитивне резултате. Модел је и даље стабилан, али много мање осетљив на бочни ветар.

Што се мене тиче, мало сам постао скептичан. После данашњих припрема нисам осетио неки напредак у квалитету свог летења.

Чак сам на последњем слетању незнатно оштетио модел, али лепак је већ одрадио своје.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version