RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
tibeteagle:
--- Quote --- ...Pomenuti konektor na modelu 7C je malo nesretno postavljen u cosak spremika baterije i dosta ga je nezgodno ukljuciti a da ne pritisnes i zice. Ja ga obicno naguram nekom pincetom. ...
--- End quote ---
Na mom Hitec predajniku je JST konektor priključak postavljen ležeći sa sigurnosnim kućištem koji se zabravljuje od lakog sklizanja. Tako je izbegnuto da se kabel savija i lem konektora ne trpi opterećenje naspram golog vertikanog.
Dakle i futabini (taivanski?) elektro inženjeri mogu da greše i to u veoma banalnim stvarima. Ponekad i ne zavisi od elektro inženjera, koji će se konektor stavljati, već od tehnologa proizvodnje, kako bi proizvodnja tekla brže.
Jako puno modela strada u svetu zbog kontakt geški, bilo u predajniku ili prijeničkom sistemu priključaka. Od kada je strujnog pogona, kontakti su još češći razlog loma modela. Vredi im dati mnogo više pažnje od onoga što mislimo da je dovoljno, jer će pre ili kasnije svakoga da stigne sličan problem. Konektori su proizvodno tehnološka nužnost kao i neizbežni deo modularnog tehničkog sveta koje smo stvorili. Da je na elektro struci, sve bi se lemilo. Ovde je takođe samo kompromisni pristup rešenje i to u vidu kvalitetnih pozlaćenih konektora sa jakim kućištem.
;namig
presko:
Дакле, стављен је оригинал позлаћен FUTABA конектор, батерија спакована у кућиште да не може да мрдне, кабл батерије постављен пажљиво да неме ниједног прелома.
Видећемо шта ће да буде.
mile:
Preško,
Meni se slična stvar desila i sa mojoj stanicom JR/Graupner MX12. Na svu sreću, to se desilo na stolu dok sam nešto testirao. Počela je sama od sebe da se gasi i pali i reagovala na udarce. Konektor za bateriju na samoj ploči je vremenom otkinuo lemne tačke. Prelemio sam ih i pojačao sa žicom, ali kao što i ti razmišljaš više nisam imao poverenja u istu, jer bi se sigurno ponovilo obzirom na samu konstrukciju konektora i njegov položaj. Pošto je u stanici bila LiFePo baterija umesto originalne, ona je na sebi pored odgovarajućeg konektora imala i klasičan konektor za servoe koji sam iskoritio dodavši ženski sa kablićem koji sam zalemio direktno na ploču i tako dobio dodatno osiguranje sa dve paralelne konekcije. Periodično proverim obe konekcije, ali od tada nisam imao nikakvih problema sa stanicom.
Dajem čisto kao primer, kako sam ja rešio problem koji mi se pojavio, jer mislim da nije potrebno kupovati novu stanicu zbog toga. Problem je rešiv
Pozdrav (pijemo)
coka:
Presko
Sve govori da si pronasao uzrok otkaza i popravio kvar.
Sada ostaje pitanje da li ti je poverenje u taj predajnik toliko poljuljano da neces moci da se opustis u toku daljeg letenja sa njime.
Ako ti je letan neki jednostavniji model, do koga ti nije stalo kao do Eagle-a, u nekoliko jesenjih izlazaka na aerodrom, sve bi bilo jasno.
dusan.milenkovic:
A forced test predajnika na simulatoru? Mislim da je najbezbolniji nacin da se proveri popravka i pouzdanost
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version