RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (70/133) > >>

presko:

Данас сам, поново, мало моделарио. Почео сам са завршном обрадом трупа, односно припремама за бојење. Значи, труп сам пажљиво прегледао, а онда започео са брушењем, љушћењем, чишћењем.

У току брушења, „напипао“ сам једну шупљину, па сам морао да отворим оплату и убацим комад балзе. Касније ћу ово покрити епокси смолом и стакленим платном.

Да, да,...и ово је моделарство.

Једино што ми не одговара је промена времена на „зимско“ што практични значи да не ћу моћи много да радим прљаве послове на тераси, а то ми управо предстоји.

presko:

Радови су настављени. С обзиром да ће ми за завршетак трупа бити потребан поклопац кабине, због упасивања, кренуо сам да га поправљам. На самом оквиру није била велика штета, осим што ћу кабину морати да правим нову.

Само један део сам морао да правим нов, остало је употребљиво.

Постојеће делове сам прво очистио од остатака старог лепка.

Потом сам, међусобно, залепио предњи оквир и уздужник оквира кабине и то белим лепком.

С обзиром да сам остала лепљења планирао да радим са епокси смолом, припремиоп сам стаклено платно и за још неке радове.

Прво сам прскотину на поклопцу кабине залепио епокси смолом и стакленим платном од 163gr/m2.

После тога сам са епокси смолом, помешаном са аеросилом,  залепио остатак делова.

Овим је поклопац кабине, у овој фази, био завршен.

Наставио сам са ојачавањем трупа и то прво на унутрашњој страни где долазе завртњи за везу крило-труп. Ово сам урадио са два слоја стакленог платна од 163gr/m2.

Онда сам ојачао спој цеви, кроз коју пролази бајонет, и оплате трупа на десној страни. На левој страни сам то исто урадио раније.

И на крају сам ојачао спајане уздужнике у задњем делу трупа.

presko:

Смола, којом сам лепио, се осушила па сам поскидао „лењире“ које су држали правац оквира кабине.

Потом сам лепљено место обрадио и очистио од вишка материјала.

После тога сам уклонио остатке поломљене кабине и очистио оквир кабине на месту лепљења.

И на крају сам обрадио, предходно, ојачане уздужнике на задњем делу трупа.

presko:

После мале паузе, јуче и данас сам наставио са поправком. Оно чега сам сам се прибојавао обистинило се. После састављања, труп је био нешто шири па оквир кабине није могао да налегне на свије место.

С тога сам морао да пребрусим и стањим труп на критичним местима.

Труп сам брусио док оквир кабине није „легао“ како треба.

Посао сам наставио оспособљавањем браве поклопца,

Зашиљеним трном сам на оквиру обележио положај рупе у који улази језичак браве.

Припремио сам месингану цевчицу у коју улази језичак браве.

Избушио сам рупу за цевчицу...

... и у њу, супер лепком, улепио цевчицу.

Како је језичак старе браве пукао морао сам да уградим нову, али не комплетну. Искористио сам старо кућиште, које је било добро залепљено за оплату трупа и неоштећено.

Овим је ова фаза поправке била готова.

Остало је, још, да се направи кабина.

presko:

Данас се нешто мало радуцкало. Ојачавао сам кутију трупа композитом: епокси смила, стаклено платно и микробалони. Микробалоном повећавам густину смоле на угаоним прелазима. Ово спречава платно да се подиже од основне површи у току рада (боље лепи).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version