RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (103/133) > >>

presko:

Смола се осушила.

Скинуо сам вишак композита. Смола се не лепи за провидну лепљиву траку (selotejp), па се композит лако одвоји, а потом скалпером одсече. После овога, све ивице се пребрусе.

Затим сам сва поправљана места прегитовао.

Овде сам посао прекинуо да се гит осуши.

presko:

По сушењу гита, све сам пребрусио и исполирао на мокро.

Шарке на крилцу сам поново залепио пето минутним епокси лепком. Проверена метода.

И крило је спремно за фарбање.

presko:
На ред за поправку је дошао поклопац мотора.
Јесенас, кад ми је модел пао, помислио сам „готово је са поклопцем, мораћу да правим нов“. Само сам га спаковао у кесу и убацио у кола, да га не остављам на ливади.

Пар дана, после пада, кад сам се мало охладио, детаљније сам погледао поклопац. Закључио сам да је штета ипак мања него код предходног пада и одлучио да га поправим. Вратио сам га у кесу где је чекао до сад.

Како га после пада нисам очистио, први посао је био прање. Опрао сам га млаком водом и детерџентом за судове, споља и изнутра.

Мислим да ће бити интересантно пратити промену масе поклопца, током поправке, па сам га измерио.

После тога сам започео са поправком. Прво сам помоћу шпахле ољуштио сву напрслу боју.

Нитро разређивачем сам додатно одмастио све напрслине.

Потом сам изнутра пребрусио вишак материјала од предходне поправке.

Почетна лепљења сам урадио са супер лепком, да вратим поклопац мотора у почетни облик.

Полепљене спојеве сам, за почетак, лагано пребрусио водобрусним папиром на суво

Осим облика, у доброј мери је враћена и његова чврстина.

Поново на вагу.

Маса је мања за 11gr.

presko:

Рад сам наставио ојачавањем полепљених спојева композитом.
Са унутрашње стране сам ојачања урадио епокси смолом и стакленим платном од 50 gr/m2 и 163gr/m2. Углавном сам урадио по један слој по споју и нешто мало по два слоја где су оштећења била већа.
Са спољне стране сам оштећења премазао епокси смолом помешаном са микробалоном.

Поклопац је остављен да се смола осуши.

presko:

По сушењу епокси смоле, наставио сам са радовима.
Прво сам скалпером скинуо вишак композита.

Онда сам брусним папиром лагано обрадио ивице.

Како је поклопац добио своју пуну чврстину, сад сам могао да га мало грубље пребрусим уз јачи прутисак.

После тога мало полирања на мокро.

Поклопац је сад спреман за гитовање.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version