RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (115/133) > >>

presko:

--- Quote from: presko on July 18, 2022, 10:33:16 PM ---
Данас сам, после дуже паузе, поново био на летењу. Поново потпуно сам, овог пута није било никога ни од особља аеродрома па нисан имао ни коме да се јавим.

Осим што је било претопло, дан је био одличан за летење. Налетео сам се, али није то то, фали друштво. Не знам шта се дешава, да ли моделари мање лете или их једноставно мрзи да пишу, окаче неку фотку...
Генерално, све је мање текстова о окупљању.

--- End quote ---

У последњем лету овог дана ми се прво појавио шкрипутав звук из мотора, који се јасно чуо на малом гасу. Док сам се ја сабрао мотор се угасио, али сам слетео без проблема.

По слетању сам руком завртео радилицу и установи да се незнатно отежано окреће. Нешто није било у реду.

По повратку кући сам мотор скинуо са модела, а потом сам скинуо и поклопац картера и ...

... распао се венац кугличног лежаја.

На први поглед деловало је да осим овог нема неке веће штете.

Ово се касније, на сву срећу, показало као тачно.

dejan_ts:
E Presko bas te nece taj motor ,stalno neki defekti sa njim

presko:

--- Quote from: presko on October 25, 2022, 11:17:45 PM ---
“Стари вук самотњак поново јаше“.

Дан је почео уобичајено, време идеално за летење, сам у ваздуху, али се ...

... није завршио уобичајено.

У једном тренутку, на малој висини и лошој позицији, мотор се угасио.
Оштрим заокретом сам покушао модел да уведем у правац писте, али сам га превукао.
Модел је пропао, мало је фалило да га извучем, али је фалило.

--- End quote ---

Десило се.

На сву срећу, мотор и електроника су остали 100% неоштећени.
Крила врло мало оштећена, али ћу предњи део трупа највероватније да правим нов.

С обзиром да сам интезивно у послу са "ИК 2", да се ближи крај сезоне, да имам други модел, овај ћу посао оставити за следећу годину.

presko:

Почео сам сређивање хаоса од пре неки дан.

На мотору сам приметио да је поломљена полуга гаса и само то. Није било гомиле земље како то обично бива у оваквим случајевима.

Била је довољна крпа и четкица за зубе да се очисте масноћа и прљавштина са њега.

С обзиром да мотор неће бити коришћен неко време, накапао сам неколико капи „афтер ран„ уља у карбуратор и десетак пута окренуо радилицу.

Код оваквих падова резервоар за гориво се обично бар мало згужва па чак и прсне. На овоме није било никаквих трагова оштећења.

Лева нога је била без оштећења.

На десној је пукао поклопац точка. Али, са обзиром на степен запрљаности, могуће је да је ова напрслина од ранија, а да ја то нисам приметио,

Труп је највише страдао, али не тако страшно како ми је то изгледало на први поглед.

Поклопац мотора, такође није пуно страдао. Може се поправити, али вероватно ћу направити нов. Већ два пута сам га поправљао и сада је скоро дупло тежи од нормале. Са обзиром да за њега имам калуп, могуће је даће ми за израду новог требати мање времена него за поправку.

Има овде још употребљивих делова.

Опрема је у кутији, биће очишћена и после поправке модела враћена у њега. Проверена је и све исправно функционише.

presko:

Данас сам нашао мало времена да погледам „BG košavu“.

Одлучио сам да ипак започнем са ситнијим поправкама у задњој секцији предњег дела трупа.
На ово сам се одлучио јер у овој зони није била велика штета и сви делови су били на броју.
Осим овога, ово ће ми олакшати припрему односно одабир делова потребних за сечење за поправку.

Радове сам почео чишћењем алкохолом зону поправке.

Лепљење сам урадио супер лепком и епокси смолом помешаном са аеросилом.
Супер лепком сам полепио оквире, а веће пукотине и оквире за труп сам лепио епокси смолом. Смола се споро суши па сам имао пуно времена да све прецизно упасујем и причврстим (стегама и креп траком).

Имам утисак да су карбонски уздужници, које сам у градио у труп приликом последње поправке, прилично умањили штету.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version