RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
Prepravka glave glow motora sa vodenog na vazdusno hladjenje
scirocco:
Imam jedan zanimljiv projekat pa me zanima dali je neko nekada prepravljao glow motor od glisera na avio model.
Imam glanc nov glow motor od 10 kubika za gliser sa vodenim hladjenjem pa bi mu glavu prepravio na vazdusno hladjenje.Metalostrugarski i glodacki radovi mi nisu problem to cu uraditi u svojoj masinskoj radionici,cisto me interesuje kako se takvi motori ponasaju na avionima sa obzirom da imaju veliki broj obrtaja.....
Bigneda:
U avione se ne razumem ali glow motore od camaca i auto-modela sam imao u rukama i radio kojekakve konverzije (iskljucivo glow od .15 do .30) Sto se tice manjih kubikaza .15, .21, .28, .30 oni su skoro identicni u celosti osim glave za hladjenje ;) a veci se ne koriste za auto modele tako da je poredjenje otezano :)
Sto se obrtaja tice imaju iste sposobnosti ali im je radni opseg malo razlicit i to uglavnom zahvaljujuci gorivu i rezonatoru pa tako motori za camce rade na malo manjim obrtajima oko 30-tak hiljada dok za auto modele mogu ga se zavrte i preko 40k na kratko.
scirocco:
Motori na avio modelima se retko vrte preko 25000 i to sa rezonatorom,jedan od tih razloga je otpor koji stvara elisa,naravno veci je broj obrtaja avio motora dok je model u letu nego dok se testira na stolu.U svakom slucaju ako bi uporedili karakteristike i opseg rada trebalo bi da bude PLUS ako se stavi motor od glisera na avio model.
mmmm
Bigneda:
Camci su tu onda daleko blizi avionima i helikopterima bas zbog tog 'konstantnog' opterecenja koje je mnogo vece nego na auto-modelima gde maksimalni obrtaji nikada ne traju vise od par sekundi u kontinuitetu.
magic:
Veliki broj obrtaja = mala elisa, samim tim ovaj motor bi imao vrlo ogranicenu primenu na nekog brzinca tipa Kyosho Kelly, H9 Sundowner ili nesto ovako ako
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18043__Nemesis_NXT_Fiberglass_1450mm_ARF_.html
poz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version