RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

UAV by saxpg

<< < (3/7) > >>

IVAN3D:

--- Quote from: saxpg on December 18, 2011, 10:36:41 PM --- U clancima se govori o tome kako je ova konstrukcija dobra zato sto u zaokretima ova vrsta repa pruza vecu stabilnost i zaokreti su savrseni i bez upotrebe elerona.

--- End quote ---

Savrseno logicno jer ovakav obrnuti V rep tera model i u pravilan nagib dok klasican V rep pored zaokreta u zeljenu stranu naginje kontra....

()-()

saxpg:
Milsio sam da u prvom postu navedem sve bitne podatke ali sam dosta toga najvaznijeg zaboravio.
Ovdje su mjere :

Profil je WORTMANN FX 60-126  , izabrao sam ga citajuci po forumima kako se drugima pokazao na ovoj vrsti letilica.
Meni je bilo vazno da model ima malu brzinu stolinga, a kako je ovo profil koji se koristi uglavnom na jedrilicama pretpostavljam da ce to biti dobar izbor.
Necu imati veliku brzinu, samim tim i domet ce biti nesto manji, ali zato ce na malom gasu UAV moci duze da ostane u vazduhu.
Uostalom konstrukcija je takva, da mogu da napravim novi par krila ako se ovo ne pokaze OK.
Planirana tezina manje od 3kg bez goriva.

@vpilic,
Djole je nas kolega iz Ulcinja a o opremi ce biti reci kad to dodje na red, inace je sve sem kamere iz HobbyKinga, mada bice tu nekih modifikacija.

Anakin:
Ispravi me ako gresim, sa motorom od 1,2-1.5 kg (20-26cc kako rece da planiras) imaces manje od 3 kg na poletanju!? Inace, za sada ovo izgleda sjajno, svaka cast.

saxpg:
Da, motor od 20cc  je tezak tacno 1000 gr.
Krila su uradjena, teska su 180 gr (montazni dio jos nije presvucen)
Trup ce biti tezak oko 300gr
Sipke repa ce biti karbonske i lagane
V-rep ce biti konstruktivan od balse i spera, ajde recimo 100gr
Znaci to je sve sto izmjereno do sada, na osnovu toga su procjene.
To izlazi oko 1700-1800 grama, i dodatna oprema, servoi, trap itd mozda jos 1kg.
Postoji i varijanta da se sve ofarba, onda ce se tezina dosta povecati, ali opet mislim da ce ovo biti dosta lagan model.

Sava:
Šteta bi bilo nabacivati težinu nepotrebnim farbanjem, nije to takmičarski skala model te treba sve podrediti smanjenju težine. Krila ne bi trebalo plankirati celom površinom, repove konstruktivne sa minimum špera kako bi se težište što manje moralo olovom doterivati. Težina za taj profil i raspon je potpuno OK 3200 gr.Ako model bude nosio kameru, verovatno će vibracije negativno uticati, ali to se nemože znati u kojoj meri dok model ne poleti.
U svakom slučaju veoma lep projekat vredan pažnje, sa uživanjem ću ispratiti njegovu gradnju, ko zna, imam jedan neuposlen motor od 26ccm  mmmm

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version