RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Piper

(1/7) > >>

Goran:
Na insistiranje kolege Stanka da isprobam njegov model Piper. Mislim da je Kyosho proizvodnja
http://www.kyosho.com/eng/products/rc/detail.html?product_id=100431
otišli smo na aerodrom pre 10-tak dana.

Model smo već više puta pokušavali da poletimo. Jednom nije zbog ovog, drugi put zbog onog, treći puta motor nije hteo da "povuče" itd...

I onda se desi i taj čudesni događaj. :-)
Model sam uspeo da odlepim od zemlje. Kako je to izgledalo pogledajte na snimku.

Pajper je leteo kao pijan. Srećna vest kao što se na videu i moglo videti... uspeo sam da ga sletim bez loma...
Sve "akrobacije" prikazane na snimku su urađene prisilno, proizvoljno i nenamerno. Tako se model ponašao u vazduhu. A baš na Kyosho sajtu za ovaj model piše:

"Ideal scale beginner airplane that also has the same gentle flight characteristics as well as the form of the original"
"Idealni početnički model aviona koji ima iste blage letačke karakteristike kao i original" :-)

Za ovaj model su vezane i još neke "osobine":
Neznam koji prijemnik i servo motori su ugrađeni u njega ali servo motori imaju tu osobinu da kada npr. horizontalac pomeriš na gore pa na dole, on se ne vrati u isti položaj.
Lepo sam govorio kolegi. Taj model ne bi trebalo leteti dok se ne proveri gde je problem, Servoi, prijemnik ili i jedno i drugi. Ali želja za probom je bila jača....

Drugi problem bih ilistrovao u dve slike gde se to jasno vidi.
Krilo ima negativan ugao u odnosu na horizontalac.
Da li je to normalno?

Stanku bi svaka pomoć dobro došla.

Pozdrav Goran

boca55:
Gledanjem na sliku s preda, stvarno izgleda kao da model nema razliku uglova. Tako da je sa ovom razlikom uglova model leteo kao tane ili bolje reći pikirao . Razliku  uglova  je Stanko dobijao navlačenjem palice. Treba prvo videti dali je neka greška u sastavljanju modela. Ako nije, uzeti dugačku letvicu i prisloniti na horizontalni rep da se utvrdi otprilike koliki je napadni ugao krila. Minimalni napadni ugao krila je 3 stepena. To bi laički rečeno na širinu krila od 120 mmm trebalo da iznosi 6 mm,  viš¡lja napadna ivica u odnosu na izlaznu ivicu. U koliko se utvrdi da ova razlika nije kako treba, to se mora popraviti kako god znate i umete. I konstruktori znaju da pogreše pogotovo ako su Kinezi. Ovo se moze popraviti spuštanjem izlazne ivice krila, tako sto se obradi ležište krila na trupu. Kada se ovo prethodno uradi, treba proveriti gde se nalazi težište modela, dali je modelu težište na prvoj trećini krila. Pre letenja  treba podesiti komande da horizontalc mora da bude ravan a trimer na stanici na nuli. Kada se sve ovo podesi model mora da leti, ostaje da se trimovanjem na stanici  fino podesi da model ne pumpa ili pikira.

Goran:
Pre bi se reklo da je ugao krila -6 stepeni :-(
Sa donje slike se to dobro vidi...
Kada smo puštali letvicu razlika koliko se sećam je bila oko 1cm ...

Pozdrav Goran

Lazo:
Apsolutno je nemoguce da ozbiljna firma, kakva je Kyosho, pusti u prodaju model sa pogresnim postavnim uglovima krila i stabilizatora. Ako nije napravljena BAS DIBIDUS GRUBA greska prilikom montaze, a licno mi nikako ne pada na pamet kako bi to uopste bilo moguce da se uradi, onda tu ideju treba odbaciti u startu.
Treba proveriti dali je polozaj tezista u skladu sa uputstvom. Ako nije, pomeranjem akumulatora, ili postavljanjem odgovarajuce kolicine balasta, treba ga doterati na preporucenu poziciju. Po snimku bih rekao da je teziste previse nazad.
Obavezno treba otkloniti sve otpore u linkovima komandi, a narocito kod kormila visine. To je glavni (i najverovatniji) razlog zasto se kormilo ne vraca na nulti polozaj i ZNATNO otezava upravljanje modelom.

Pozdrav

boca55:
Razlika se ne gleda u odnosu na trup nego u odnosu na donjaku krila. Ili bolje receno razlika napadnih uglova, krila i repa treba da je najmanje 3 stepena. Ili jos tacnije receno ako uzmemo da je horizontalac u nuli, krilo mora imati najmanji  napadni ugao od + 3 stepena. Trup je u celoj prici irelevantan. Odnosno moze se zamisliti neka osa modela (trupa) pa se u odnosu na osu modela izmeri napadni ugao krila i napadni ugao horizontalnog repa. Takodje jos treba proveriti ugao vuce motora. Primetio sam da se kod fabrickog podesavanja nosaca motora on postavlja suvise nadole sto takodje moze da bude problem kod uzletanja i letenja. Ovaj ugao na dole takodje nebi trebao da bude veci od -3 stepena.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version