RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMPro Zero 2100mm

<< < (13/20) > >>

mirce:
Sve čestitke i od modelara iz Kombinata... :)aplauz

Lepo, pedantno, a o težini ne bih trošio reči. Prosto je neverovatno kako je model ispao tako lak, što je naravno super...
Moj Zero je imao 12 kila i leteo je FENOMENALNO.
Čak i kad sam sipao 0,7 litara tečnosti za smoke system (+ gorivo), nije bilo razlike.

Sa ovako malom težinom vaš Zero će biti veoma lak za upravljanje. Ogromna površina krila i dobar profil, obavezna upotreba flapsova za poletanje, pogotovo za sletanje, su recept za uspeh.
Ipak, nemojte se mnogo opuštati, modele koje ste do sada leteli i ovaj, bez obzira na malu težinu, su mnooooogo različiti.

Još nešto, vidim na slikama da karbonske cevi koje spajaju servoe sa polugicama za pokretanje horizontalaca, nisu nigde ukrućene.
Mislim da bi trebalo bar na jednom mestu, recimo na sredini, napraviti neko rebarce sa otvorom kroz koje će cevi prolaziti. Tako bi se smanjile vibracije na tolikoj dužini karbonskih cevi.
Od vibracija može cev da popusti na krajevima gde su ulepljeni navoji za ball linkove, pa da ode sve u ....  :sljus

Koliki su vam otvori za izlazak toplog vazduha iz kapotaža?
Na mom Zerou, kapotaž je bio odmaknut od trupa, pa je bilo prostora da topli vazduh izlazi napolje.
Sem toga, sa donje strane je bio otvor kroz koji je izlazila glava motora...

Želim vam uspešan prvi let i da vas model goooooodinama dobro služi...

Pozdrav

Mirče

P.S. Goša prodaje svog Zero-a, pa ako nekog interesuje...

disljenko:

--- Quote from: mirce on August 06, 2013, 11:35:45 AM ---Još nešto, vidim na slikama da karbonske cevi koje spajaju servoe sa polugicama za pokretanje horizontalaca, nisu nigde ukrućene.
Mislim da bi trebalo bar na jednom mestu, recimo na sredini, napraviti neko rebarce sa otvorom kroz koje će cevi prolaziti. Tako bi se smanjile vibracije na tolikoj dužini karbonskih cevi.
Od vibracija može cev da popusti na krajevima gde su ulepljeni navoji za ball linkove, pa da ode sve u ....  :sljus

--- End quote ---

Mirce lepo si primetio da nema tih ukrucenja za karbonske komande ali sam napisao u predposlednjem pasusu da je na trupu pored fiksiranja prijemnika ostalo jos i to. Tako da nismo to zaboravili i hvala sto si to napomenuo. Jer karbon bez obzira sto je dosta jak sam po sebi ima tendenciju da se savija negde na sredini po malo. Tako da ce biti ukrucen na dva mesta jer imamo prostora da pridjemo i to odaradimo.

Sto se tice hladjenja motora i otvora na kapotazu, i na mom zero-u kapotaz je odmakut od trupa i deluje mi da dosta vazduha moze tu da izadje ali sa donje strane nisam nista otvarao sem otovra za svecicu i auspuh mada sam planirao da na onom mestu gde se nalazi onaj dummy usisnik na trupu tu odsecem jedno 3cm kapotaza jer sad kapotaz naleze ravno na njega. Mislim da bi mu to bilo dovoljno.

Tezina je i nas fascinirala(mada smo se od pocetka trudili da sto vise napred sve postavimo i olaksamo rep sto je vise moguce, naravno da se ne ugrozi jacina vitalnih komandi horizontalaca), citajuci Mircetova iskustva a i ostalih modelara koji su sklapali ovaj model svi su izlazili sa tezinom negde oko 10-10.5kg, naravno svi oni su odmah ugradjivali vazdusne cilindre za uvlacenje tockova. Pored toga svi su oni odmah iz repa premestili oba servoa za horizontalne stabilizatore i ugradili ih sto vise ispred, jer ako ti servoi ostanu u repne povrsine kako su u upustvu zamislili odmah morate da dodate 1.3kg olova u nos samo zbog toga. Ceo taj sistem za uvlacenje tockova obuhvata bocu za vazduh, servo sa otvaranje ventila, ventil, crevca i ti vazudsni cilindri. Tako da kad bi dodao i ja sve to verovatno bi se uklopio u 10 kg sto je opet dosta dobro. Ni ja nisam isprva verovao, mislio sam da vaga nesto nije dobra pa smo merili sa drugom vagom na drugi nacin. Prvi je bio da ceo avion podignemo na spiner i postavimo na vagu, a za drugi nacin uzeli smo dve trake jednu smo postavili iza krila a drugu ispod kutije koja nosi motor i te dve trake vezali u cvor i u toj tacki postavili vagu sa kukom. I gle cuda ista tezina :D

Hvala puno na lepim komentarima i drago mi je da vam se svidja, brat i ja smo se bas potrudili da to lepo i kvalitetno odradimo i nismo zurili kao sto vidite :D

aerofly:
Svaka cast za model I strpljenje ja to nebih izdrzao (pijemo) video sam model uzivo zaista je jako veliki..ali mislim da to vama nece biti problem.pozdrav

dejan_ts:
gledam slike pa sam video neku falinku koja mi bode oci ,mozda vama nece ali meni opako smeta , pitanje glasi

jel je motor direktno ustafljen na nosac motora i nosac motora za trup?
da li isti poseduje amortizacione podloske da smanji vibracije i prenese na trup?

soprano:
Prvo pitanje:
nosac motora je zalepljen pa onda usrafljen za truo.Posle idu otstojnici od 1,5 mm pa ploca od 3mm na koju stoji motor .

Drugo pitanje:
Ne postoje nikakvi amortizeri jer se pri radu motora ne osecaju neke prevelike vibracije ( motor dosta stabilno radi) a mislim da bi doslo bo vecih vibracija kad bi se stavljale amortizacione podloske .

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version