RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Piper J3 Clipped wing
Schwab:
Lep avion , svaka cast :mhm
sasa:
Kume,ovaj (<--) ,ne znam vec koji po redu,slobodno moze da se zove "SAVA"
:)aplauz :)aplauz :)aplauz
Sava:
Hvala Saši (:beer:)
Bane i ja se upustimo u prvo paljenje Kineza o koma sam malo već pisao.Kako izgleda vidi se na slici.
Nasuli smo oko 200ml. mešavine od 4% sintetičkog ulja "Dolmar" i bezolovnog benzina.Pošto naš starter zvani kilavi Janko nije mogao da okreće radilicu, usledili je ručno kurblanje. Naravno pošto je ovo prvo paljenje, a motor suv, bilo je kurblanja dok nije povukao gorivo. Obzirom da je bio topao dan, saug na pola, uključili kill switch, prekidač na trupu i ....... od prve je uplio. Za ne poverovati, bez ikakvog štelovanja motor lepo radi, a gas prima savršeno. Par puta smo ga gasili ponovo "na pola ključa" palili. Natočeno gorivo je potrošio za sat i 10 minuta rada. Naravno, pretežno na leru.
Znači tačno ono što je pisalo u propratnoj dokumentacij, motor je fabrički podešen i kako oni kažu i razrađen, dovoljno da može odmah na model pa u vazduh.
Motor je kupljen u Austriji, da li ista priča važi i za motore kupljne u Kini, nemogu da potvrdim, ali sumnjam da dopodne prave motore za jednog prodavca, a popodne za drugog.
Vrteo je elisu 16x8, imam utisak da može da vrti i stepen veću, ali ipak je još nov.
Sve u svemu zadovoljan sam, da, skoro da zaboravim, plaćen je 179.90 € prije dve godine. Elektronsko paljenje je sadržano kao i ključ za svećicu.
sasa:
A de si kume naso kurblu :_D :_D :_D.
Ali motorce,ki bombonce :)aplauz :)aplauz :)aplauz a tek pajper (:sok:) (:sok:) (:sok:)
Sava:
Konačno je došao i taj dan "D". Aerodrom Veliki Radinci i dva najveća pilota(čitaj najbolja), Bane (inače moj sin) i Coka, za koga šta reći, nego najbolji. Naravno da za ovakav model nemoraju biti specijalizovani test piloti, ali pokazalo se da ovaj model ni malo naivan nije. Od svih do sada napravljenih Pajpera u Mitrovici, sigurno je najveći i najlepši. A za letenje, najteži. Lično ga nisam leteo jer se za sada nisam usudio, bar dok dečije bolesti ne otklonimo. Stajni trap se mora doterati tj. moraju se staviti veći i mekši točkovi jer sami amortizeri nemogu da progutaju energiju sletanja. Takođe moram podesiti konvergenciju točkova jer kao i svaki Pajper i ovaj vuče u levo, nesme baš toliko.
Video klip planiramo snimiti pri sledećem izlasku na livadu.
Ne bih da puno pišem o ponašanju modela u vazduhu jer ga nisam leteo, ali ako Coka da ocenu, budite sigurni da je to tako.
Inače motor radi besprekorno, Bane se udubio u komandu gasa jer mu se čini veći ler, bio je u pravu.
Što se tiče težišta sam let je pokazao da je potrebno još oko 80 gr. olova u nos, što za ovako veliki model i nije nekakva težina.
Meni ostaje da se zahvalim pilotima, a sledeće letenje je verovatno na 13. Maju.
Sigurno će biti još korekcija na ovom modelu, jer uvek je tako. Planovi su jedno, a letenje nešto drugo. Nisu to neke drastične promene, nego sitnice, a koje ipak utiču na letene karakteristike.
Biće još pisanja o ovom prelepom modelu.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version