RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI
MK HiSight III
vpilic:
Slažem se sa vpanin,
Danko svaka čast na brzini skojom si usao u RC svet... Kad se samo setim da pre par meseci nisi znao kako se puni baterija a gle sad napravio nosac kamere, projektujes... Samo napred!!! :)aplauz
Ja sam moje projekte u potpunosti batalio zbog nedostatka vremena ali mi je veoma drago da vidim kako drugi napreduju.. (pijemo)
danko:
--- Quote ---vpanin:
momci napraviti dobar cam mount nije lako, jes da shtedi puno para u startu, al treba da smesh da stavish dslr koji u proseku tezi od 700gr pa navishe ( i puno novaca) i da se ne cheshesh ceo let oce li to nekom da razbije glavu il nece (ocesh li posle i svoju da razbijash shto si ga razbio).Jbg kad uzmesh u ruku av200 i pogledash ga, jasno ti je sve...
--- End quote ---
U suštini taj av200 pa i onaj cinestar 3-axis gimbal su pravljeni na isti način kao što i ja planiram da pravim svoj, nema tu nekih specijalno komplikovanih tehnologija, sve se svodi na izbor materijala radi čvrstoće i težine, kao i servoa.. Čak cenim da ako bi išao sa sopstvenom gyro stabilicazicijom preko nekog običnog PIC 18F2525 da bi mogao da postignem superiornije rezultate stabilizacije u odnosu na bilo koji gimbal koji koristi eksterni mikrokopterov input.
Ali videćemo, volim tehničke izazove, i šta god napravim okačiću javno da se svi mogu poslužiti time..
--- Quote ---vpanin:
Danko, goprou 2 svaka chast al za profi snimanje stvarno nije dovoljan.
--- End quote ---
Meni je taj GoPro i više nego dovoljan.. Ja se ne bavim profi snimanjem, niti imam nameru, tako da mi za hobi svrhe to sve radi posao... Jedino me nerviraju ta lelujanja snimaka, a i taj nosač kamere mi izgleda kao dovoljno jednostavan projekat da mogu da ga se uhvatim, a ako uspem, rešiću se toga što me nervira :)
danko:
Nacrtao sam neki osnovni koncept po ugledu na HiSight SLR2:
Konstrukcija je aluminijum/vitroplast, a ukupna težina sa jednim servom je 263 grama. Roll servo nisam nacrtao jer mi je izgleda DS281 riknuo pa ću videti šta mogu da nabavim (da li da uzmem isto DS281 ili da idem na MKDS18), pa kad to nabavim ubaciću i njega.. Ako bi išao na još jedan MKDS18 servo onda bi ukupna težina bila oko 310 grama, što mislim da je sasvim pristojno..
Inače trenutno je max širina kamere 100mm, ali se bez problema model u dva klika može proširiti na 175mm (originalna širina SLR2 mounta).
BTW ima li negde kod nas lokalno da se kupe nekakvi servoi, pa da probam sa njima kako bi išlo, da ne čekam 2-3 nedelje koliko im treba da stignu sa mikrokopter sajta?
danko:
Razmišljam kako najbolje da rešim roll na camera mountu, i nekako mi se najviše sviđa rešenje sa Droidworx AV200, međutim nije mi jasno koji oni servo koriste za roll i da li je to uopšte servo ili step motor?
ovaj video mi nije jasan:
Na ovom linku se vidi kako izgleda prenos unutar njega:
http://www.quadrocopter.us/downloads/av-neutral.pdf
Međutim, da bi se gimbal kretao po roll osi na način kao što to radi na videu taj zupčanik mora da se okrene minimum nekoliko puta oko svoje ose, što ne znam da li je izvodljivo sa servoima kad su oni koliko ja vidim ograničeni sa maksimalnim brojem stepeni koliko im je opseg kretanja, ili sam ja to nešto pogrešno ukapirao?
Albuk:
Koriste 360 stepeni servo sa eksternim potenciometrom.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version