RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Meister Scale Zero

<< < (24/31) > >>

miša2002:
 :big smile Ipak je balza, balza!..
Priča se da će, u širem okruženju, uskoro, nastati nestašica balze... mmmm

Sava:
Terminezon je deo krila koji je najviše izložen udarima i ujedno najosetljiviji.Ima više načina za njegovu izradu. Veličina samog terminozona je ujedno i faktor koji odlučuje o načinu gradnje. U ovom slučaju je to odlivak od kompozita ili kako je već urađeno od balze. Radio sam i jedo i drugo, sve ima prednosti i mane. Konkretno od balze sam radio , ali tako da bude šupalj iznutra. Srednje rebro od šera (topola 3mm), a sa donje i gornje strane rebra od balze 5 mm. tako da je terminezon pre obrade stepenast, zatvoren poslednjim rebrom balze,  a svaka stepenica je marker do kojeg se šmirgla. Naravno da se grubo obradi oštrim nožem. Dalje je lako, završnica kao kod svake balze. Nije to nekakva velika ušteda u težini, ali zrno po zrno, pogača.....
Najistureniji deo terminozona u ovom slučaju je onaj šper, on je ujedno i najtvrđi. Isto tako izlazne ivice krila i horizontalca završavam letvicom od lipe (2x3mm. ) Nema sitnih krzanja kod najmanjeg udarca, a ta letvica se nastavlja na onaj već pomenuti šper u terminezonu, u istoj su liniji.
Pozdrav,

mirce:
Pre nego što nastavim sa pisanjem o izradi Zero-a, moram još jednom spomenuti i pohvaliti "RC Srbiju".

Za manje od 48 časova (tačnije 32 - 33 sata), naručena balza od 3 mm stigla je na prag Kombinata.
Sem dobre cene od 1,32 evra po planku i kvalitet istih je odličan. Plankovi su od 1000 mm dužine.

Sad kad to uporedimo sa cenom, recimo u Zenn-u, gde sam u zadnje vreme kupovao balzu, kraća balza od 930 mm i 3 mm debljine, košta 390,- Ft = 1,42 evra.
Duži plankovi od 1000 mm koštaju 550,- Ft = 2 evra

U Hrvatskoj, plank trojke košta 96 kuna x 16 dinara = 155,00 dinara. Dobro, to je isto kao i RC Srbiji, ali morate otići tamo po nju...

Gledao sam cene i neke druge robe u RC Srbiji i "bogme" mislim da me Madjarski hobi šopovi neće skoro videti...

Što se tiče Zero-a, nisam mnogo radio za vikend, upasovao sam elerone spram krila.
Tehnika sa duplo lepljivom trakom zalepljenom na napadnoj ivici elerona pokazala se opet savršenom...

Posle "dejstva" šmirgl papira, svi prelazi su bili perfektni...

Sutra ću da odlepim elerone, obradim im napadne ivice, napravim žljebove za šarkice i na njima i na krilima i to je to...
Potom sve ti i na repnim površinama...

Pozdrav

Mirče

mirce:
Krenuo sam u izradu pokretnih delova repnih površina i počeo sam sa vertikalcem...

No, vrlo brzo sam shvatio da onako kako je to "mali Perica" zmislio, neće baš ići. Za pokretanje kormila vertikalnog stabilizatora potrebno je saviti čeličnu šipku od 3 mm
i jedan kraj ulepiti u samo kormilo, a drugi spustiti u trup. E, sad, koliko to sve treba da bude dugačko teško je proceniti ako se sve ne postavi na model.
Naravno, kad se svi delovi stave ne trup, sve se mrda i pomera i "nema teoreme" valjano razmeriti. 

Uvideo sam da, ako želim da sve bude "brucenzi", moram da ulepim horizontalni i vertilalni stabilizator.
Kao što znate, njih sam napravio na samom početku izrade ovog modela.

Horizontalac je savršeno nalegao na mesto gde treba da se postavi. Ipak, da bi ga još bolje učvrstio, "podšprajcovao" sam ga sa balzom od napred i nazad...

Kad je sve bilo namešteno, horizontalac je pasent ulazio na svoje mesto...

Sledeći korak je bio da sa vaser vagom sve poravnam.
Prvo je poravnat radni sto, potom horizontalac...

... a onda sam premerio mesta gde naleže krilo i gle čuda...

... gde god sam stavio merni instrument, svugde je bilo ravno... Joj, što volim Meister Scale...

Smućkan je epoxy lepak, namazane površine i sve je opet vraćeno na svoje mesto...

... ponovo merenje...

... i kad sam ustanovio da je sve "pod konac", ostavi sam da se lepak suši... Nisam ni ulazio u garažu, da ne bih nešto dirao, pa pokvario...

Predveče se skupila komisija, da pregleda radove na modelu, a Jole nas je "zeznuo" sa jednom pizzom...

Epoxy od horizontalca se osušio i okrenuo sam model da vidim kako bih još malo mogao da pojačam spoj horizontalnog stabilizatora i trupa.
Video sam da sa unutrašnje strane mogu da se dodaju još dva polu rebra, te sam ih iskrojio od balze i ulepio...

Pre no što ću sesti da vam ovo pišem, zalepljen je i vertikalac...
Naravno, "pala" su opsežna merenja po svim osama i površinama. Za lepljenje je korišten opet epoxy lepak...

Do jutra ne idem u "pogon"... Nastavak sledi...

Ajd' uzdravlje...

Mirče

mirce:
Poslednjih par dana sam radio na zadnjem delu trupa i eleronima.

Eleroni su kompletno gotovi, ošmirglane su im napadne ivice i napravljeni su žljebovi za šarke i u njima i u krilima. Pošto je elerom prilično dugačak, stavio sam 5 klasičnih šarkica sa osovinicom. Eleroni se pomeraju veoma lako...

Čika Dule mi je pre neki dan pozajmio jedan servo Hitec HS 645 MG, tako da neću gubiti vreme čekajući kad će stići moji naručeni servoi, nego mogu praviti poklopce i nosače servoa za elerone i flapsove.

Kombinovao sam "kombinacije" oko servoa horizontalaca.
Mislio sam da u zadnji deo trupa postavim po jedan servo sa svake strane, za svaki horizontalac posebno.
Naravno da znam da je Zero "kratak" napred i da veoma treba voditi računa o teretu pozadi, ali razmišljao sam sa teškim motorom (4300 gr) servoi u zadnjem delu ne bi trebali da predstavljaju velik problem.
Ipak problem se javio oko pozicije servo motora i da skratim celu priču, servoi će ipak ići u prednji deo trupa.

Juče sam opet imao sastanak sa inžinjerima i razrešene su sve dileme oko postavljanja servoa i komandi koje će ih povezivati sa horizontalcima.
Svaki pokretni deo horizontalnog stabilizatora imaće svoj servo (Hitec HS 645 MG).
Od servoa do "repa" kroz trup će prolaziti karbonaska šipka spoljnjeg prečnika 5 mm, a unutrašnjeg prečnika 3 mm.
Svaki horizontalac imaće savijenu čeličnu žicu od patentiranog čelika prečnika 3,5 mm. Jedan kraj žice će biti ulepljen u sam horizontalac, a na drugi će se narezati navoj od 3 mm i postaviti viljuškica sa kuglicom (ball link).

Trenutno je najvažnije da imamo sistem, a sada je preostalo da se samo sve odradi.

Karbonske cevi  ću naručiti u RC Srbiji, Jole ćeu svojoj firmii napraviti čelične žice sa vodjicama, a meni ostaje da odradim horizontalce i sve to "upasujem"...
To nam je projekat za iduću nedelju...

Inače, juče smo se opet, tokom konstruktivnih razgovora, "upropastili" sa roštiljom...

Ćevapčići, kajmak, krompirići...
Ako se ovaj trend nastavi, do kraja radova na Zerou imaću 125 kila...  ;namig

Najveći posao od zadnjeg pisanja bio je postavljanje i upasivanje zadnjeg - plastičnog - dela trupa.
E, jesam se napatio...

No, pre toga morao sam da ulepim delove od balze koji povezuju horizontalni i vertikalni stabilizatom. Sreća je da su ti delovi od balze stigli sa ostatkom kita, pa se nisam morao mučiti da ih pravim.
Topla voda i beli lepak pripomogli su da se sve brzo i lepo postavi na svoje mesto...

Kad sam krenuo da postavljam plastični deo video sam da ću dosta morati da ga doterujem, i naravno tako je i bilo...
Secni tamo, secni vamo i malo po malo, konačno je sve leglo na svoje mesto...

Plastični deo trupa će biti montažno demontažni, tako da sam imao i dodatni posao da napravim nosače u koje će se zašrafljivati.
Na zadnjem rebru sam napravio veliki otvor, odstranivši mu sve nepotrebne delove od balze...

Sve u svemu, sa 6 malih zavrtnjeva plastika se prilično lako montira na trup i dosta dobro naleže...

Ovo je bio jedan od onih poslova što oduzimaju mnogo vremena, a ništa se ne vidi...

Inače, trapovi su naručeni i treba da stignu kod Stva u hobi šop. Srećom pa su ih u Sieri imali na lageru...
Stiv takodje čeka i na delove od Dina - kokpit, poklopac mitraljeza i spiner...

Ostatak narudžbine je već na putu prema Kombinatu.
Nadam se da neće "putovati" kao točkovi za Panthera - 33 dana... :sljus :sljus :sljus

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version