RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

MPX Easy Star II korak po korak

<< < (2/18) > >>

magic:
Svaka cast  :)aplauz, sve je super, samo ti je nick pogresan  ;namig.

poz

neznalica:
Jos jedna novost kod ESII je sklopivi propeler. Uz njega su isporucena dva nosaca propelera, za 3mm i 3,173 mm osovine. Meni je odgovarao ovaj veci. Za montazu nosaca nam treba kljuc broj 10 da bi pricvrstili nosac za osovinu. Prije montaze nosaca na osovinu potrebno je montirati „pera” propelera pomocu isporucenih stiftova. Tokom zavrtanja propelera treba paziti da bude distanciran dovoljno od nosaca motora, odnosno da ne kaci do nosaca motora. Zadnja je pokrivna kapa propelera kroz koju treba provuci prilozenu gumicu kroz za to pripremljene rupe. Tokom montaze zastitne kape treba paziti da se gumica navuce preko “pera”  da bi ih drzala zatvorenim kada se propeler ne okrece.

Ovu sam fotografiju posudio sa interneta cisto da prezentujem kako izgleda sklopljen propeler dok ja ne uslikam moju

Sada ESII vec lici na avion. Servoi elevatora i kormila su dosli na red. Opet ista procedura kao i kod elerona, ubacujem ih provizorno u za to predvidjene rupe na tijelu i provlacim kabl do prijemnika. Moram da vidim kako okrenuti servo da bi mi vucna ruka radila posao kako treba bez invertovanja komandi na stanici. Kada sam to podesio, opet busim drugu rupu od kraja ruke da bih mogao provuci prilozene zice za komande. Opet ista stvar, u setu imaju dvije plastike koje su lezista za servoe, njih treba zalijepiti za tijelo prije nego ubacimo servoe unutra. Ja sam zaboravio, vi nemojte. Servoe lijepim za tijelo koristeci CA gel i onda preko prskam aktivator.

Ovu sam fotografiju posudio sa interneta cisto da prezentujem kako izgleda sklopljen propeler dok ja ne uslikam moju

Skoro smo na kraju, jos cjevcice za komande su nam ostale da se zalijepe. Ukoliko se sjecate rekao sam da imamo dvije razlicite velicine, manja savrseno odgovara u vecu. Prvo uvucemo manju u vecu i onda zicu za kontrolu kroz manju. Ja sam prvo odmjerio kako mi to sve stoji i malo savio zice na krajevima gdje ulaze u baglamu da bih smanjio naprezanje iste. Sada lijepim vanjsku (vecu) cjevcicu za tijelo u za to vec predvidjene kanale. CA gel na cjevcicu, aktivator po elaporu. U ovom djelu se mora biti pazljivo da nam ljepilo ne zadje izmedju manje i vece cjevcice jer trebaju slobodno da klize izmedju. NAPOMENA: prvo uklopiti zakrivljeni dio u ruku serva pa onda lijepiti za tijelo.

Kada sam sve ovo zavrsio i stegao zice za baglame, pocinjem da sijecem stiropor da oslobodim komande na ruderu, elevatoru i eleronima. Vrijeme je za prvu probu komandi i motora na stolu.

Jupiiiii, sve radi.

neznalica:
Nik je na mjestu. Pitaj Nebeskog, ja sam masina za kvarenje modela.

--- Quote from: magic on June 13, 2012, 05:34:15 PM ---Svaka cast  :)aplauz, sve je super, samo ti je nick pogresan  ;namig.

poz

--- End quote ---

nebeski:
Sto mene  :big smile, jedini ko bi se mogao sloziti sa nickom je moj stari Radian Pro na kojem si učio da letiš.
Ali i to je bilo davno.

:)aplauz :)aplauz :)aplauz

Jel ti se to pokvario fotoaparat pred kraj pa nema slika sklapanja motora?  ;namig

--- Quote from: neznalica on June 13, 2012, 05:39:56 PM ---Nik je na mjestu. Pitaj Nebeskog, ja sam masina za kvarenje modela.

--- Quote from: magic on June 13, 2012, 05:34:15 PM ---Svaka cast  :)aplauz, sve je super, samo ti je nick pogresan  ;namig.

poz

--- End quote ---

--- End quote ---

neznalica:
Nije, nego sam popizdio kada sam skontao da mi se motor vrti na kontra stranu. Salu na stranu ove su mu prevelike, moram resize da odradim pa da ih ponovo uploadujem jer se sporo ucitavaju. Veceras cu da uradim edit postova i da zamjenim fotografije.

--- Quote from: nebeski on June 13, 2012, 08:45:56 PM ---Sto mene  :big smile, jedini ko bi se mogao sloziti sa nickom je moj stari Radian Pro na kojem si učio da letiš.
Ali i to je bilo davno.

:)aplauz :)aplauz :)aplauz

Jel ti se to pokvario fotoaparat pred kraj pa nema slika sklapanja motora?  ;namig

--- Quote from: neznalica on June 13, 2012, 05:39:56 PM ---Nik je na mjestu. Pitaj Nebeskog, ja sam masina za kvarenje modela.

poz

--- End quote ---

--- End quote ---

--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version