RAZNO > AUTO / BRODO MODELI

GX-21, problem kad je vruc

<< < (5/15) > >>

Bigneda:

--- Quote from: duke on July 05, 2012, 10:04:24 PM ---Zreo je za zameni klipa i klipnjace,to su znaci istrosenosti nitro motora,koji nazalost imaju "rok trajanja" ... Kad je hladan sve je ok,upali radi lepo sve je uredu... Ali kad se zagreje,druga prica,ili brljavi ,nemoze da se nasteluje ili ima efekat "burnout" .Desi se to da "vatra"prodje izmedju klipa i kucista klipa i kraj ...ugasi se...

--- End quote ---

Menja se kllip i cilindar u paru, klipnjaca nema veze sa kompresijom motora...

Bigneda:
Malo kasno vidim temu al aj da probam da pomognem ;)

Motor koji ima slabu kompresiju tesko ce na leru raditi dobro i stalno ce se gasiti prilikom oduzimanja gasa kad treba sam da smiri obrtaje, takodje su tu i problemi prilikom paljenja.

Koliko sam uspeo da zapamtim iz prvog posta meni su tu problematicni ti baloncici vazduha prilikom navlacenja goriva NE smeju biti TU ! dakle ja bi rekao da negde falsira. Proveri sva creva, zaptivanje rezervoara, zaptivanje motora, gumice na diznama znaju da dihtuju ali da se sraf lagano uvrce i prilikom vibracija se poremeti smesa (leci se ili novom gumicom ili namotavanjem par krugova tanke teflon trake ispod gumice)

Falsiranje takodje moze biti i na prednjem lezaju koji zna da pravi mnogo problema a tesko se otkriva ako ne bude musavo, mokro oko njega !

Kompresiju mozes proveriti tako sto ces rasturiti ceo motor i videti dokle klip ulazi u cilindar lagano i gde pocinje da koci, ako se pocinje zaglavljivati oko 5mm pre vrha dobro je a ako stigne bez zaglavljivanja do kraja nije dobro :)

Na prst i odokativno merenje kompresije suvog ili presisalog motora je lose i jako tesko ako bas ne poznajes materiju i doticni tip motora. Neki motori odlicno rade sa 'slabim' kompresijama a neki traze i mehanicki pinch (zaglavljivanj klipa) kroz ceo svoj vek eksplatacije inace nece da ferceraju...

JLZ:
Radi on odlicno kad radi. I vuce odlicno.
Po mom iskustvu sa istrosenim karikama i risevima na cilindru - tu nije problem. Ali, staro je to moje iskustvo ;)

Stigao je novi prednji lezaj. Montiracu ga ovih dana. I da, bude vlazno oko ovog starog (i oko motora sa te strane cak) kad se problem desi, a ja navucem poteznicu 10x.
Juce sam obratio paznju. Brzo pokusam da navucem gorivo u motor drzeci prst na auspuhu i povlaceci poteznicu. Priblizim se i jasno se cuje da cvrci vazduh i vidi se ubrzo i u crevima.

Motor sam rasturao. Klip dodje do prstena na cilindru (ima kao zleb neki, fabricki napravljeno). On je na nekih 3-5mm od vrha cilindra.
EDIT: Ah, bio sam malo lenj, pa nisam vadio cilindar i klip. Sada vidim da pocne zaglavljivati na 3mm, ali moze on jos...

Bigneda:
Dok ga ne izvadis i ne probas u ruci (cilindar i klip sa klipnjacom) ne mozes imati uvid posto ti u bloku radilica zaustavi klip uvek u istoj tacki ;)

Obrati paznju dok to radis da klip mora biti okrenut tacno kako stoji u motoru, posto se vremenom neravnomerno pojede i nije idealno okrugao vec postaje blagi konus. Karika nema ovi dihtuju na konus ;)

Ako ne moze da dodje i poravna se sa vrhom bez velikog naprezanja onda moze jos da gura, pod velikim naprezanjem mislim na ozbiljnije guranje koje nikako ne treba siliti do kraja ! ! ! ...samo blago i lagano kad pocne zaglavljivati ne ici dalje, i ako ostane vise od 2-3mm do kraja trebalo bi da radi i da nije u tome problem !

zgrmbust:
Zna li neko koja je cena novog/polovnog motora GX21 i koja je adekvatna bolja zamena za ovaj motor od drugih proizvodjaca.  :jaki: 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version