RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Montaža Graupner propelera
gizmo:
Vodi racuna da ako stavljas podloske sa vecom rupom nego sto je precnik osovine onda postoji velika mogucnost da ti se tu pojave vibracije zbog decentriranosti te podloske.
danko:
O tome nisam razmišljao, ali ima smisla..
Ova što sam uzeo za drvo ima prečnik rupe 5mm i diametar 15mm, što je taman što se tiče rupe, a 2mm manje od diametra hub-a što mislim da i nije neki problem..
Gizmo, kako si ti stegao svoje propelere? Samo ova zupčasta podloška i to je to?
Viper:
Ja ne stavaljm nikakve podloske. Cak ni one koje dolaze uz mounte za elisu jer jos nisam video ni jedan da je precizno izbusen vec uvek ima nekog lufta. Ne znam koliko to utice na vibracije ali mi se ne svidjaju samo iz tog razloga i ne stavljam ih vec stavim samo maticu, kako je zovu "stop maticu", tj. navrtku najlonskim umetkom i to je to. Nikada nisam imao problema sa odvrtanjem ili proklizavanjem.
To je slucaj sa multikopterima i motorima manje snage. Kod vecih motora obavezno podloska.
Ne znam da li je ovo OK ali to je moje iskustvo...
ak:
Evo ti kako izgleda klasican prop adapter koji po istom principu drzi propeler.
Pritom propeler je sa obe strane ravan i gladak. Samo time sto ga stegnes (i to nemoj da preterujes jer ces pojesti navoj koji je verovatno od legure aluminijuma) ce dovoljno da drzi.
Ta varijanta sa EPP propelerom koji u sebi ima leziste za maticu generalno ne postoji na propelerima.
danko:
Jel normalno da hexi sa Graupner propelerima treba mnogo jači gas da se odlepi nego sa EPP?
Sa EPP propelerima hexa poleće već na 55% gasa, a sada sa Graupnerima moram da dam 75-80% gasa da bi se odlepio od zemlje... Ako kojim slučajem pustim palicu na sredinu, hexa pada kao kamen...
I pošto mi sada motori rade na mnogo većoj snazi, trajanje baterije mi se bukvalno prepolovilo... Ranije sam mogao bez problema da izvučem 16-18 minuta sa sve nosačem kamere, nosačem baterija, FPV-om... Danas sa Graupnerima mi je na 9.5 minuta upalio alarm baterije.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version