Da ne otvaram uputstvo od punjaca probacu da dam sve parametre iz glave:
Pre svega, punjac se prvo upali pa se poveze baterija i balans kablic. Voditi racuna o polaritetu balans kablica, prvi pin (crni) je minus i on je na punjacu obelezen trouglicem na balans portu.
Za ovu bateriju setovanje je sledece:
voltaza punjenja 14,8V
struja punjenja 3,3A (1C)
tip baterije LiPo sa balansiranjem
Kada pocne punjenje, punjac pokazuje trenutne V i A, vreme od pocetka punjenja i koliko je mA ugurao do tog trenutka u bateriju. Najpametnije je u toku punjenja prebaciti na ekran koji u toku punjenja prati napon na svakoj celiji pojedinacno. Razlike u naponu izmedju celija u toku punjenja i na kraju bi trebalo da su u 1/10V idealno u 1/100V. Punjenje ovako od skroz prazne baterije (3V po celiji) traje oko 1:25 sati.
U svetu postoji jako malo proizvodjaca baterija a puno brendova. Svi kupuju sa tih par mesta, a baterije kao i sve drugo u proizvodnji imaju razne klase. Po specifikaciji ova baterija verovatno nije novije generacije i verovatno da moze da se puni samo do 2C ali je to stvarno nepotrebno jer zahteva velike snage punjenja i jake ispravljace. Ja uvek punim sa 1C i balansiram baterije. Praznim ih do maksimalno 80% nominalnog kapaciteta u letu, i kada se vratim sa letenja dopunim do 2/3 nominalnog kapaciteta (3,8V po celiji) do narednog letenja. Dan pred letenje ih punim do kraja. Ne drzim ih u frizideru vec samo na sobnoj temperaturi i tako mi traju i po 3 godine. Punjenje jacim strujama ne skracuje vreme punjenja proporcionalno (da ne ulazim u detalje i sada sve objasnjavam) pa cak ni 3C nije duplo brze od 1C, prema tome u kucnim uslovima za tim nema potrebe.
Bid cip je zamisljen da se zalepi za bateriju i stoji na njoj, tako da ne moramo da podesavamo parametre za nju svaki put kada je stavljamo na punjac. Ja ih imam ali ih ne koristim jer u mom punjacu ima 10 memorijskih mesta gde sam podesio parametre i to je to. Kako trenutno imas samo te baterije to je u ovom trenutku nepotrebno a verovatno i za kasnije.
Za sve sto se tice baterija, struje, elektromotora i kontrolera stojim na raspolaganju, za letenje i podesavanje stanice za multi kopter neka se javi neko drugi
.
poz