Nakon ispitivanja sa mojim digitalnim aparatom tj.Olympus mju 820 shvatio sam sta je najbitnije za ovaj aparat a izgleda i za sve ostale digitalne aparate a to ce ostali potvrditi ili ne.Kada sam kupovao ovaj aparat gledao sam da to bude aparat prije svega sto laksi ,da ima digitalnu stabilnost ili opticku ili kombinaciju obe ove,Pixeli i nisu toliko problematicni jer svaki aparat ima min 5 mega pix. pa na dalje tako da to nije zabrinjavajuca stavka.E sad naravno tu dolazi i cijena aparata.Ne treba se zalijetati i kupiti najskuplje jer u vecini slucajeva ne mora da znaci da je to i najboljle .Treba kupiti neki zastarjeli model mislim 6-7 mjeseci jer tako brzo zastarjevaju
da ako trcite za novim ,natrcacete se
Poslije ispitivanja sa aparatom mogu da zakljucim da ni opticka kako ni digitalna stabilnost u vazduhu vrijedi malo ili nimalo .U to sam se uvjerio sa mojim aparatom jer kad sam slikao na modu stabilizacije slike su bile ocajne
Probajuci sve modove pocev od automatskog,stabilizacije,presao sam na rucno podesavanje i to
expozicije koja je najbitnija stavka u cijeloj ovoj prici.E kad se ona podesi u zavisnosti kakvo je vrijeme ako je suncano onda ide u - a ako je oblacno u + .Kod mog aparata se to krece od +2 do -2.Ove fotografije kao i videa mici cete pogledati u mom topiku o AP
http://rcfly4um.org/index.php?topic=44.30.
Moj rezime sve ove price je da prilikom izbora aparata treba obratiti paznju na tezinu aparata,
da ima rucno podesavanje,da se ne slika sa automatskim modom,a ostalo su sve manje bitne stavke.E da bitno je i to da je model stabilan,da nije puno brz a pilotova ruka mirna
na kraju krajeva izgleda da je ovo najbitniji faktor