Ok stigao mi je karbon cetvrtasti 10x10mm, onaj sa okruglim unutrasnjim presekom. Uzeo sam bas taj zato sto su mu deblje ivice pa bi trebalo da bude kao malo jaci. Sve u svemu montirao sam ruke na quad i dobio dragoceno iskustvo u vezi karbona...
Prvo 10x10mm je mnoooogo jako za quad ove velicine. Bez problema moze da se koristi i za barem duplo vecu masinu. Za moj bi trebalo da bude nekih 6x6mm... medjutim meni je trebalo najmanje 10 i imao sam veliku zelju da radim sa malo vecim parcetom karbona. Ovaj konkretan karbon ce mi doneti svega 20-25gr ustede u masi quada, u odnosu na aluminijum 1mm debljine. Ok svaka usteda u masi je dobrodosla, ali po koju cenu...
Prvo, ovaj komad karbona je 5 do 10 puta skuplji od aluminijuma, zavisi gde se i na koju kolicinu nabavlja. Ok na kraju u ukupnoj ceni nije to neka jaka stavka, ali da pomenemo. Drugo, ova vrsta karbonskih sipki nije od karbonske tkanine, tj nije sa upredenim vlaknima. Iz tog razloga nije jaka u svim pravcima kao ta od tkanine. Da pomenem i da su cevi sa upredenim vlaknima 5 do 10 puta skuplje od ovih "obicnih" cevi, tako da njihovo poredjenje sa aluminijumom je suludo... Elem, posto te klasicne karbonske cevi imaju vlakna samo u jednom pravcu - po duzini, to dovodi do jos jednog problema.
Ako nemate neki specijalni alat, imacete velikih problema. Kada secete cev, mozete to i nekom testericom, lagano rucno secenje, umotate selotejpom mesto rezanja i proci ce nekako. Medjutim kada busite... treba vam stubna busilica, veliki broj obrtaja, i jaaaako ostra burgija, jos bolje glodalo za CNC masine. U suprotnom ce se karbon rascvetati na mestu gde burgija izlazi (mozda i na ulaznom mestu) i to pocinje bas u pravcu poprecno na vlakna, jer nema onih poprecnih da sprece tako nesto. Znaci mnogo muke i paznje je potrebno, ili neki dobri alati. Ili bolji (ultra skuplji) karbon. A mozda i oba...
Posle svega, karbon je jako opasan, koga zanima zasto neka pogleda na netu. Nije tu bilo neke sitne prasine koja bi dospela u vazduh, pa nisam koristio masku. Nisam koristio brzorezne alate ili one karbidne sajbnice pa da pravim prasinu. Ali zato su mi ruke bile umazane u karbon. Oprao sam ih ja, ali me je ipak jos 3-4 sata posle toga nesto peckalo i bockalo po rukama. Necu ni da pomislim da mi je dospelo u pluca...
Kada montirate karbon, morate biti jaaaako pazljivi kada stezete srafove, jer na kompresiju je patetican materijal. Malo jace i pocece nesto da krcka, a kada pocne da krcka, gotovo je... moze da se baci. Meni se to desilo, i verujte nije bilo jako zategnuto mesto. Nije se sad rascvetala sipka, ali znam da je kvrcnula i da vise nije to to.
Na kraju krajeva, aluminijum je totalno bezbedan, jeftin, siroko dostupan, i dovoljno lagan i snazan za ovu primenu, Da nisam morao da busim rupe ne bi sve bilo tako strasno sa karbonom, ali ipak je za komplikovanije stvari aluminijum mnogo prakticniji. Sada je problem naci alu cevi zeljenih dimenzija u leguri 2024 ili 7075, to bi bilo fantasticno, ako uopste moze da se nadje ... ali zato ta ultra jaka legura postoji u nekim drugim oblicima, u vidu sipki i shparinga. Vredi se pozabaviti malo trazenjem materijala.