Da poslušamo starijeg modelara ...
Rešim ja da napravim jedrilicu I krenem da surfujem po sajtovima iako sam na ovom forumu od pre nekih godinu dana ali se nisam usuđivao da u nešto krenem. Kupiti ili praviti, (a dosada nisam ništa slično pravio) ... I odlučim se za Guppy-a. Žena mi je ograničila budžet pa kupovina planova nije mogla da dođe u obzir. Skidam ja sa neta sve I svašta a I kao totalni početnik ukapiram da planovi sa različitih sajtova međusobno ''ne govore'' po pitanju proporcija. Ja to, naravno shvatim na najskuplji mogući način (jedan od Marfijevih zakona - sve što treba da platiš, platićeš najskuplje moguće) - tek kada sam počeo da radim. Do tada sam silne sate potrošio precrtavajući u Corelu delove kako bi ih na najefikasniji način isekao. Dakle, potvrdio sam onu ''Ko ne plati na mostu ....'' Jedina dobra strana svega toga je da sam, ispravljajući nekoliko krupnih grešaka (a koliko sam u tome uspeo videćemo kad Gupi poleti), došao do velikog iskustva za ubuduće. Pa, ako se nekom dopadne ovo što sam radio - tu sam da pomognem.
Zauzmem ja trpezarijski sto, skupim nešto jada I bede od alata, naoružam se svojim ''majstorskim znanjem'', poručim material I krenem (što bi Njegoš rekao ''Sirak tužni bez igđe ikoga''). Mnogo bih ja ovde oduzeo I mesta i vremena da opišem sve što mi se događalo. Nekako sam stigao do
Samo da napomenem da je sve slikano pre finalnog šmirglanja I finalne obrade. Ima toga još, pa ako nekog nešto zanima tu sam za sve primedbe, pogrde, sprdnju, pitanja ... na pohvale nisam navikao. Posle jako štucam od njih ...
Treba mi mala pomoć:
- Treba da probušim prednji deo trupa gde će biti motor. Na fotki sam nacrtao poziciju na koju bih ga ja postavio. Na sajtu konstruktora sam našao da je poželjan ugao motora 2-4 stepena u odnosu na osu. Kako da to probušim I kako da nađem osu I 2-4 stepena?
- Gde da nađem male šarkice za ruder I horizontalac?
- Kako se određuje tačka težišta?
Imao bih još mnogo pitanja.