Znaci pitanje: Dali da stavljanjem stiropora oslabljujem krilo znacajno ili je sve jedno?
Stiropol se ne može toliko tanko seći kao stirodur. Stiropol se može seći najmanje 3mm a stirodur i do 1mm. Tanki profil ili list stiropola nema držanje zbog svoje strukture i manje gustine od stirodura. Kada se seče sa vrelom žicom tanki profil i kod stirodura može da izgubi geometriju a tek stiropol. Nije slučajno da se i za to pravi obostrani kalup kod ozbiljnih projekata. Dakle stiropol je mekan, nehomogen, slab i ne dovoljno obradiv materijal sa termo prodiranjem za tanke potrebe.
Ako te brinu ovakva pitanja, veoma si još na početku. Uzmi komad vrele žice i sam probaj da osetiš u čemo sam govorio. Budi i modelar samoistražitelj, jer sigurno nećeš da napraviš ovu letelicu po savetima drugih.
Vaci, pre nego što se pozabaviš detaljima i tehnologijama, za koje sam ti rekao da će trebati i to dosta, bilo bi dobro da vidiš celinu. Mnogi greše sa time da se zaleću u neki projekat jer su videli neki jućub klip kako je to lako. Kada negde na pola shvate da su pogrešili što nisu napravili neku kalkulaciju, kače na zid nedovršene delove. U životu sam video mnogo takvih tuđih fosila koje vise sa plafona po radionicama.
Kada se u tehnici nešto počne raditi, prvo je poželjo napravit i crteže u razmeri po mogućnosti u 3 projekcije. Ko pre razmišlja, kasnije mu ne boli glava.
Segment od štapa za pecanje koriste svi i nije izum od danas. Za prednji deo modela treba će nešto ozbiljnije od toga. Recimo kao ovo.
http://s298.beta.photobucket.com/user/tibeteagle/story/4411Lepo je gledati kako iskusni modelar seće krilo sa kinematskim sekačem, pa i to treba prvo uraditi i razumeti kako to radi.
Raditi sa staklom je isto na izgled lako i lepo je gledati.
Nauka o profilu krila je posebna stvar pa je modelarstvo dobar povod da se i o tome nešto nauči teoretski. Kada se želi saznati na livadi ko je ozbiljan a ko samo prolaznik u modelarstvu, treba ga pitati koji profil ima na svom modelu. Mnogi ostaju bez reči.
Dobar izbor profila ćeš samo onda naći ako znaš šta da očekuješ od njega. To zavisi od vrste modela, a DLG je veoma poseban model u klasi jedrilica.
Da ne bude da pored saveta u pristupu ne dajem ništa, evo jednog korisnog programa koji ima veliku bazu profila sa odličnim vizualnim editorom i mogu se eksportovati u DXF ili odmah odštampati u željenoj veličini. Program zna mnoge stvari da ti kaže o profilu, ako znaš šta da pitaš. Ne treba se licensirati da bi došao do baze profila.
http://www.profili2.com/Ovde ima još dosta stvari za napredne modelare kojima je potrebna dobra softverska alatka.
Naravno i iskusni su bili nekada početnici ali nije sve jedno kojim putem se postaje. Hoću da kažem da prvo napravi nešto jednostavnije od modela, kao školsku jedrilicu.