RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
Izrada DLG jedrilice
Vaci:
Evo i prvog problema i stepenika koji ne mogu preskociti. Secenje zicom.
Kupio sam kantal zicu 0,7mm. Na 12V vuce oko 2,5-3A zavisi gde zakacim napajanje. Posto krila koja zelim da napravim imaju konus, hteo sam da iskoristim foru onog Shvedjana cini mi se, da ucvrsti zicu u jednu tacku na nekoj udaljenosti i da tako napravi konus.
Ovako izgleda moja postava
Ovo je profil uradjen na CNC masini potpuno gladak i precizan
Znaci, uradio sam samo jednu stranu, onu siru. Jel sam se zeznuo? Jel treba i ona druga strana da ima profil ili moze samo da prati zica putnju prvog? Name, evo sta sam dobio
Napadna ivica u korenu krila
i kraj krila
Ne valja nista!!! Dali su nekome poznate ove greske, moze li neko da mi ukaze gde sam pogresio? Dali treba i ovaj drugi profil na kraju? Pokusao sam i sa jacom i sa slabijom strujom ali nikakvo poboljsanje. Ovu zicu sam vukao po nekoj proceni sa silom 5kg iz ruke.
Johann:
Kada gledam ove slike vracam se u mladost. I ja sam isto tako radio samo nisam vukao zicu rukom, vec sam imao ram za zicu i dobijao sam perfektne rezultate a pritom koristio samo sablon od kartona (lepenke). Tvoj sablon profila je mnogo bolji. Mislim da je bolje da koristis i sablon i za drugi suzeni kraj krila.
Tesko da mozes taj kanal za ramenjacu da useces iz kontinualnog poteza samo rukom(ustvari mozes ali treba vestina koja se stice nakon mnogo tabli stirodura ;) ), ja sam te kanale usecao posebno u ceo blok stirodura, pa tek posle postavis sablon koji je bez tog useka.
Potrazi na google "tapered wing foam cutting" ima raznih mrdalica i zezalica koje su ljudi pravili a vrlo su proste npr:
Pregledaj ovu stranicu ako vec nisi
http://aeropic.free.fr/pages/modelisme/decoupe/decoupeenglish.htm
Neke moje praistorijske slike:
Ram je ovakav manji i veci.
Samo napred
pozdrav
tibeteagle:
Odlično Vaci. :) Ovo se zove rezonacija žice. Javlja se kada je žica hladna ili ako se brzo vuče. I dlačice ukazuju na to.
Problem je kod konusnog načina, da debljina reza zavisi od brzine pomaka. Može da bude dobro na šablonu a na sužavanju, gde nema šablona, žica ima manju relativnu brzinu, pa više greje materijal. Ovako se gubi oblik profila na krajevima. Kod debljih krila, kao zagi, razlika nije toliko izražena. Ovaj problem kod CNC rezanja se ne javlja, jer se uračunava u CAD programu širi rez na drugoj strani, jer ima posebno vođenje žice sa druge strane.
Bez obzira, bolji rezultat možeš da dobiješ ako koristiš tanju žicu od 0.25-0.35 mm sa strujom od 1.5 - 1.8A. Brzina pomaka žice da bude 2-3mm/s. Bolji rezultat se dobije još ako se uvek reže gornji deo profila. Tako toplota koja se podiže od žice ne topi profil, već drugu stranu. Mislim da je i na video snimku tako rađeno sa dva posebna šablona. Probaj sa tvojim jednim. mmmm
Vaci:
Hmmm... mmmm hvala nabrzim odgovorima. Danas sam dobio zicu, sad moram da cekam ponedeljak da bi kupio tanju... ziv cu da se pojedem. Ili da nabavim jace napajanje, ili da pitam nekog za zicu... ufff....
Onaj shvedski modelar nema shablon na drugom kraju. Ali sam primetio na snimku da na suprotnom kraju od sablona zica i ne dodiruje penu, toliko je vrela i toliko se sporije krece da jednostavno topi oko nje. Zato je otpor koji pena pravi samo na kraju gde se vuce rukom, pa je zica uvek prava i zategnuta. mmmm
To je ovaj snimak
To je izgleda to, treba mi vise struje ili tanja zica. Aj probacu pa da vidimo.
tibeteagle:
Sada vidim da je Johann koristi ram što u mnogome olakšava vođenje. Ne trebaš da zatežeš rukom žicu već samo da fino povlečiš žicu na šabloni. Ram nije teško napraviti pa probaj ovo bolje rešenje. Naravno sa tanjom žicom. Ne budi nestrpljiv, jer kako rekoh, ponekad je potrebno beskrajno strpljenje, čak i za mali rezultat. Samo napred.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version