RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Izrada DLG jedrilice

<< < (20/40) > >>

tibeteagle:
Mislim da je kalkulator dobar i da je realan. On kalkuliše minimum potrebnog momenta držanja, koji je potrebno, da bi se održala komanda pri traženim veličinama. To je dobra polazna osnova, ali izbor mogućnosti rada i snage servoa treba da je što veći od toga. Jedan od razloga je i to, što se u nekim ekstremnih situacijama leta modela može drastično da se poveća opterećenje. Recimo ako se ulazi sa jedrilicom u neku akrobaciju kao luping, dodatna brzina i ugao alfa na krilu se naglo poveća, a samim tim i razlika pritiska na površinama krila. To sve treba da podnese komanda bez da servo ne uđe u neku histerezu ili da ostane u ne željenom položaju. U trenucima poniranja modela sa velikom brzimon, takođe se mogu javiti turbulencije na krilu koje mogu jako da opterete servoe. U formuli se vidi da otpor kvadratično raste sa brzinom, pa tako kod duplo veće brzine se javlja četiri puta veći otpor.

Da bi servo bio mali, jak, precizan u mehaničkom i eletroničarskom smislu, otporan na udare prilikom sletanja, treba da se uzme što bolji u toj klasi. Ponuda je na sreću velika, a cena uvek raste eksponencijalno sa kvalitetom i mogućnostima servoa.

Treba i to da se uzme u obzir, da se ne računa automatski isti momenat na komandi i na servou. To zavisi od odnosa dužine krakova na sevou i polugi komande. Ako je krak komande servoa dva puta manja od komandinog, momenat na komandi je duplo veći. U ovome ne treba da se preteruje, jer se sa time gubi u ukupnom hodu i brzini pomaka komandne površine.
Pa sada ti izaberi.
 ;namig

Vaci:
Hvala vam puno na odgovorima. Znaci opet iskustvo... Problem mi je naci servoe koji mogu stati u krilo, jer sam tako poceo dizajn, a krilo je jako tanko. Videcemo kako ce biti sa ovim sto imam.

A sada svecani trenutak prvog krila koje cu koristiti. Proslo je bilo test krilo, a ovo je prava stvar. Svi koji su pratili moj topic o quadu znaju da dosta polazem na estetiku i da osim performansi letelica treba da pruzi i odredjeni vizuelni uzitak. Kao i za sve drugo u zivotu, dobro je kada je nesto "cool". Tako da sam resio da ne jurim samo sirove performanse i malu masu. To me podseti na izreku, nije sve u seksu, ima nesto i u drzanju za ruke... ne pitajte kako mi to palo na pamet :)

Krilo je izaslo na kraju na 70gr, sto je dobar rezultat. Par krila je 140gr, i kada ih spojim i odradim ostalo nadam se 145gr, mozda i 150gr mada ne verujem. Za prvi pokusaj ja sam zadovoljan. Evo malo slika u punoj rezoluciji.

Prva stvar koja se vidi je ono to sam se zeznuo kod kanala za servo, ispunio sivom masom i vise nisam mogao da sredim to da bude zuto. Mozda zafarbam taj deo... ima malo dlacica od karbona, posto se unidirekcioni tako lako raspada, mora se biti jako pazljiv. Inace generalno mislim da nije lose. Jos malo da se stegne pa smirglu u ruke i da sredim napadnu ivicu.

Pohvale-kritike-predloge prihvatam sve. Mozda neko vidi nesto sto ja ne vidim ili sam subjektivan. (<--)

kole_niš:
Samo da poleti već jednom, da vidimo  (photograf)

Vaci:
Bice Kole ne brini, samo treba vremena, mnogo vise kad pocinjes nego kad si iskusan...

Evo uradio sam kalup za kabinu od stirodura, na CNCu grubo (trebalo je 1 sat rada masine... neka kineska na poslu skroz razdrndana...) onda spojio 2 polovine, osmirglao, isprskao rastvorom epoksija i alkohola (mada nisam ni to morao) da bi dobio tvrdju povrsinu, pa opet osmirglao. Dobio sam lep gladak kalup koji cu na kraju pojesti acetonom, da mi ostane samo suplja kabina od staklolita. Zato i kazem da nije moralo da se toliko polira, al cisto da se vidi da moze. Moze i bolje od ovoga, i nije neki bauk. Prva fotografija je nesto rotirana i zeznuta prilikom menjanja velicine, a druga je ok.

mad_mangod:
Vaci ovo je ispalo super!!!  (res) Kole Vaci se ne za****va on kad  (<--) on  (<--) !!!!!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version