RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

P-38 Lightining

<< < (3/5) > >>

branek:
Pozdrav Nemanja, dobrodošao.
Odličan rad. Svaka čast. Ako se uzme u obzir da ti je ovo prvi model, da si radio sam i slično, odlični rezultati. Tačno je da će verovatno biti pretežak, tačno je da možda neće ni leteti, ali vidi se da ti ide od ruke modelarnje. Sledeći će biti bolji, budi siguran.
Trebao si se uključiti malo pre na forum, i pitati za savete oko materijala pre početa gradnje. Iako bi ti tada mnogi rekli da ti je to mnogo za prvi put i da uzmeš neki stiroporac... :)
Toliko, više sam hteo da te ohrabrim nego da ti dam neki koristan savet. Samo nastavi...

Moja preporuka ti je da polako biraš radio stanicu, dok praviš ovo da ti ona stigne, pa malo peglanja simulatora između šmirglanja. :)

Pozdrav,
Branek

saxpg:
Slazem se sa svim recenim.
Moj predlog je da sve nacrtas u Corelu (ako ne znas kako posalji meni ja cu ti uraditi) i odneses na laser da ti se isece.
I sva rebra da ti budu od balze umesto spera.

Napred!   (work)

NoX2:
@tibeteagle
da.. Bojim se da si u pravu :/ al nema veze. Uradicu ovo do kraja, pa cu sa malo vise iskustva uraditi neki drugi model koji ce poleteti. One dve teme sam video ranije jer sam dosta listao ovaj forum. Dosta sam tu "pohvatao" nekih fazona sa stirodurom, al ti avioni su mi nekako previse jednostavni. Ja sam se zagrejo bas za ovaj jer je komplikovan. Hocu da uradim do detalja da lici na pravi avion. To za pravi avion sam i video na nekom forumu i tako i ja radim. Samo sto ne znam tacno jos kako cu ga farbati (koje nalepnice i to), ali do toga dok ne stignem.... Poskidao sam dosta slika pravih aviona i kad ne znam nesto kako da uradim, uvek uzmem da prelistavam te slike. Razmisljam sad da mozda izbacin tockove. Jeste da ce mi avion izgledati malo ruznije, al ce biti laksi i mozda cu uspeti da ga upakujem u 1kg.
@branek
Bas iz tog razloga sto si reko nisam ni hteo da otvorim temu u vezi biranja modela nego sam uzeo na svoju ruku. Stanicu vec biram i gledam sta cu i cim uletim u neki veci kes, uzimam.
@saxpg
Mislim da nema potrebe crtati u corelu jer je i cad dosta precizan. Corel mi mi je vise za "bojadisanje" :D Znam da radim u corel-u al  vise preferiram autodeskove programe i u njima se bolje snalazim.

I sta sad raditi? Dal da nastavim kako sam poceo, pa da se nadam da nece biti suvise tezak ili da odma oladim od letenja sa njim i zavrsim ko maketu koja ce visiti na plafonu.
Kontam da bi mogao izbrusiti i prorediti malo rebra na krilima. Na horizontalcu necu stavljati onoliko koliko je nacrtano. I da.. gde kupiti balzu u ns? Jel ima neki rc klub da se malo druzimo? :)  (pijemo)

tibeteagle:

Šta je teško uraditi na ovom modelu a da nisi unapred video. Trupovi su puni sferičnih površina. Letvice i plankovi od balze koje treba savijati i šmirglati je veoma pipljiv posao. Kako vidim još nemaš ni balza plankove a od čega je trebalo da se prave rebra i deo plankiranja krila.

--- Quote ---I sta sad raditi?
--- End quote ---
Moj predlog je da pređeš na neki jednostavniji model, makar i da kupiš nešto gotovo za letenje sa RC. U međivremenu možeš da tražiš bolje planove. Pogledaš kako su drugi uradiji ovaj ili slične modele. Kada stvari vidiš malo temeljitije do detalja, onda možeš da odlučiš kako i koliki da praviš. Evo da vidiš konstruktivne detalje jednog lepog  projekta koji je propraćen sa slikama. Vide se sva rešenja kako treba da izgleda jedan ozbiljan RC skala model. Nije I. klasa jer ga nije plankirao ali na kraju izgleda vrlo dobro. Znao je i on da je plankiranje sferičnih delova težak posao. Model je na elektro pogon.

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1450191

Napravi i kalkulaciju svih materijala za model i opremu, da vidiš krajnju sumu određenog modela. Tek onda se sme početi. Na slepo praviti model da ćeš ga jednom i opremiti, kada bude za to para, je mrtva priča.

Pošto smo duboko zagazili u eru gotovih penastih modela iz kalupa i ako si se zaljubio baš u ovaj tip aviona, onda možeš da se usrećiš na mnogo lakši, brži i jeftiniji način. Da jeftiniji jer praviti model je definitivno najskuplja i najduža priča. Mnoge modelarske firme imaju ovaj model u ponudi u kitu. Evo jednog primera, a možeš i sam da nađeš ostale. Kupi ovaj i uživaj a kasnije ćeš videti.

NoX2:
Danas nisam mogao da se skoncentrisem na predavanja jer sam samo razmisljao sta dalje da radim :D
@ tibeteagle
Da ovaj avion cece poleteti, sa tim mogu da se pomirim. Ali da kupujem maketu nema sanse jer je i pravljenje meni isto zanimljivo kao letenje :)
Zamolio bih nekog iskusnijeg da mi kaze koje dimenzije bi on koristio kad bi radio od stirodura i koje motore, elektroniku, bateriju..... Naravno da bude neki odnos cena-kvalitet. Pose toga planiram da izcrtam sve u cad-u, da vidim dal sve to moze da stane, pa da izvucem sablone i pre pocetka radova da se konsultujem sa vama :)
Od one drvene makete necu odustati, al cu pauzirati radove da bi probao da zavrsim do leta bar jedan avion da imam sa cim da se igram :) A posle cu napraviti i onaj i on ce ko trofej da visi na plafonu u radionici :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version