Danas kad sam dosao kuci ukljucio sam bateriju na punjenje (znate da sam rekao da cu da punim baterije do pola od pre neki dan pa u buduce) jer je bila puna do pola.
I sta sam imao prilike da vidim (sto dosad nisam, a gledao sam za tim), to je da jedna baterija (br.3) brzo napreduje sa naponom (ponavljam dosad su naponi koje sam video uvek bili isti, znaci ili veliki ili mali, ali isti), punjac je presao u safe mode i smanjio struju punjenja.
Skinuo sam baterije sa punjenja i posle 20 sekundi opet stavio na punjenje, naponi su sada bili isti i baterija je nastavila da se puni normalno.
Nisam stigao da merim (kasno mi je sada da to radim) napon baterija pod opterecenjem, ali sada nema ni svrhe, posto znam da baterija br.3 ima nekakav prekid u sebi koji je bio takav da kad kod bi ja gledao napon on bi bio isti kao i na svim celijama jer se nekako to pogadjalo.
Znaci ima prekid bukvalno nije ni izgubila kapacitet niti joj se unutrasnji otpor povecao (permanentno) nego kad taj se taj prekid dodiruje baterija radi i pod opterecenjem kao zmaj, a kad se ne dodiruje i na maloj struji ima veliki unutrasnji otpor.
Sad ce Boca naravno da kaze eto, eto....
Ali ja sam video sto sam video, a uvek kad bih gledao bio je isti napon (da se i u jednom trenutku napon razlikovao ja bih znao kao sto sad znam sta je, sad sam video to da napon na njoj raste pa pada bez ikakve veze u odnosu na struju kroz nju (za vreme punjenja)).
Rekao sam i to da mi je krajnje neverovatno da sve tri isto stradaju u istom trenutku i da se slazem da je to malte ne nemoguce, ali sta sam mogao da zakljucim kad nikad nisam video razlicit napon na njima.
Sto kaze Boca kad se stave vruce baterije napon pri punjenju naglo poraste (mogao bih to da probam, ali mi se cini da sam to vec radio - da stavim mlake baterije da se pune - kod mene nema vrucih baterija sve su predimenzionisane toliko da budu mlake cak i kad se izivljavam na njima, a nisam primetio da je bilo neke anomalije pri punjenju - kao sada).
Tako da mi ostaje nejasno kako su pri punjenju za minut nasvirale 4.2V, ne razumem.
Znate sta je jos smesno u celoj ovo prici:
Posto je jedna baterija tako crkla da bukvalno kad joj se cefne provodi do bola (ima mali unutrasnji otpor) kad bi uzeli da merimo treba bas da se potrefi da ona bas pri merenju ispolji svoj prekid jer ako se secate rekao sam da baterija kad krene da radi, radi ko zmaj (ne pada joj napon ni malo zbog opterecenja, ko ne veruje neka cita pazljivo moje postove, znaci ja nisam merio pa da to kazem, nego sam video kako radi motor a radi ko zmaj i nije u tim trenutcima veliki unutrasnji otpor, nema sanse).
Onda bi se posvadili ili nam nebi bilo jasno jer nema pada napona.....
Znaci definitivno je prekid (skoro potpuni i nezavisam od struje, jednostavno kad joj se cefne ona spoji prekid), to je meni i palo na pamet pa sam je rasturio da gledam spojeve i folije (ako pamtite sta sam pisao, a ako ne ima zapamceno u mojim postovima ko neveruje), ali nisam konstatovao nikakav prekid u zicama lemovima niti na folijama.
Znaci prekid, ali ne na nacin da kad das gas noj zbog velikog otpora (povecao se kao otpor) i uvek (naravno kad joj je veci otpor) padne napon, ne nego kad joj se cefne ima prekid kad joj se cefne nema prekid i ponasa se kao potpuno zdrava baterija.
Moracu jos detaljnije da pogledam folije koje izlaze iz celija, moralo bi biti da jedna od dve folije ipak ima prekid koji nisam konstatovao, jer mi je nekako neshvatljivo da ovakvo ponasanje - prekid moze da bude unutar baterije.
I to znam sad i tacno koju foliju da proveravam, jer mi ovaj punjac puni baterije sam preko kablova za balansiranje, a time je folija koja gleda na glavne vodove za trosenje iskljucena iz igre jer sam konstatovao variranje napona tokom punjenja, znaci folija koja spaja dvojku i trojku.
Ajd probacu svasta kad budem imao vremena i uslova jer ne mogu motor da palim u ponoc i uzbunjujem ukucane.
Pozdrav, Petar