Danas je palo ispitivanje elektro setup-a:
Opremio sam se termometrom, dig. vagom, ampermetrom i voltmetrom. Mjerio sam zavisnost struje od vrste baterije i potisak u funkciji struje i došao do sledećih rezultata
(mjerenje je vršeno sa punim baterijama i to početnih 30sec osim temperature ESC-a koja je mjerena nakon 3min. rada):
1. Baterija 1.3Ah, 11,1V 30-40C (puna) ... max struja
30,3A ... napon pada na 10,4V ... statički potisak
495g ... ESC se grije na 40st.C;
2. Baterija 2.2Ah, 11,1V 30-40C (puna) ... max struja
43A ... napon pada na 11,5V ... statički potisak
560g ... ESC se grije na 70st.C.
Iz ovoga bi se moglo zaključiti da prva baterija ograničava struju i da ne škodi ESC-u, ali se brzo prazni i grije tako da mislim da bih je sjebao nakon 10-ak letova.
Veća baterija bi međutim vjerovatno uništila ESC jer motor očito vuče više od 30A.
E sad, po nekom vašem iskustvu, šta bi se ovdje moglo raditi. Da li je dobra varijanta ograničiti gas na nekih 25A što bi dalo potisak od 300g (mjereno) i da li je to dovoljno da poleti model od 625g?
Druga varijanta koja mi pada na pamet je ubacivanje baterije od 2,2Ah koja bi u smislu potrebne struje bila prava stvar, ali joj je masa 250g ili 140g više od baterije 1,3Ah, što bi model dovelo do dobrih 765g!!!
Treća varijanta je vezanje dvije 1,3Ah čiji paket bi bio težak 220g, a kapacitet 2,6Ah (bolja a lakša varijanta od prethodne)?!
Četvrta varijanta - kupovina neke nove baterije: 2,2Ah sa 20C koja bi bila lakša od 200g ili neka 1,8Ah..., ne znam... pomagajte!!!
P.S.
Ukoliko vas zanima šta će mi sijeno na stolu, to je preventivna mjera ukoliko budem totalno razočaran, da se spalim kao Jan Palah!!!