RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Gde naci vakuum sklopku?
Vaci:
Sada kada mi se ne zuri nigde, hocu da sredim i unapredim opremu i alat. Od kompresora za frizider sam napravio vakuum pumpu, i usmerio jak ventilator u njega. Pustim ga da radi non stop do sutra i tako vakumiram neko krilo ili sta vec. To ne moze bas dobro da utice na zivotni vek pumpe, pa bih da ugradim lepo vakuum sklopku, neki merac vakuuma i eventualno neku bocu. Kad nabije vakuum lepo se iskljuci i cao zdravo.
Dali zna neko u kojim radnjama moze da se nadje takva oprema, imam problema sa tim? Ima li negde i cenovnik da se pogleda i eventualno poruci nesto?
GILE:
Friziderski kompresor najmanje strada kada radi u rezimu vakuma jer tada najmanje gubi od svog ulja a i sam se dobro podmazuje. Oblas vakumske tehnike je kod nas malo zastupljena pa samim tim nema ni vakumskih presostata. Bitnije je da imas pred filter stakleni sa vakumskim uljem koji prikuplja moguce necistoce i vlagu kako bi stitio kompresor.
Zaboravih da kazem da kompresor treba hladiti sa spoljne strane najvise u donjem delu gde mu se nalazi ulje.
tibeteagle:
Gile je u pravu. Ako ipak želiš da kompresor isključi i miruje barem 50% ili više vremena onda možeš da probaš sledeće. Svaka sklopka na pritisak može da radi i na potpritisak. Za ovo odgovaraju pojedine membranske konstrukcije kao hidrostat ili nivostat za veš mašinu. Nije skup deo.
Na skici dole se vidi presek i princip rada standardnog nivostata. Kada od dole uđe pritisak od podizanja nivoa vode u v.m. membrana se podiže i kontakti se aktiviraju. Isto bi se desilo ako bi doveo potpritisak iznad membrane, a od dole ne treba priključiti ništa. Ako bi u rupicu za odušak, broj 10 na slici, ulepio tanku metalnu cevčicu od oko 4-6mm od gore i priključio vakuumski deo kompresora, funcionisao bi na isti način. Regulacija, sada već veličine potpritiska, je i dalje u funkciji preko šrafova 2 i 3. Treba da se nađe zatvoreni kontakti a koji se otvaraju na podizanje membrane. Na njih treba priljučiti jednu granu koja ide do motora i to je sve. Naravno treba da se dobro izoluju priključci za struju.
Ako sa gornje strane ima još slobodnih otvoora, njih treba začepiti, zalepiti. Preko cevaste nitne isto ulazi vazduh, pa i njih treba zatvorizi, zalepiti. Vredi probati. Sa istom komponentom i principu je radio prvi vakuumski sistem u aero klubu kod nas oko 1980. godine, a mislim da još i danas radi tako.
Vaci:
Nesto slicno mi je palo na pamet ali nikako nisam mogao da nadjem na netu. Recimo da iskoristim standardnu sklopku za pritisak na kompresoru. Imam jednu visak, dal bi ona mogla da se preradi na istu foru? Pogledacu ja to veceras kuci.
tibeteagle:
Sklopke za kompresore rade na većim pritiscima od 1 bara i nije sigurno da se može podesiti na osetljivost oko 0.1 -0.2 bara koliko je potrebno za vakuumski sistem. Fizički je teže aktivirati drugu stranu memrane takvih konstrukcija a većinom je i nemoguće misije... mmmm
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version