ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Motor i esc pregoreli odjednom

(1/6) > >>

pnedic:
Juce sam napravio jedan kratak let (skolski krug) od nekih 2 minuta, sleteo malo grublje ali je avion ostao na tockovima (tj nije se preturio). Tokom leta, motor je radio noramlno. Pre nego sto je model dotakao zemlju, znam sigurno da je throttle bio na nuli. Znam samo da je prilikom sletanja model (ja bih rekao tockom) udario u neki kamencic. Na elisi nisam video nikakve tragove udarca, ogrebotine niti prasinu. Pretpostavljam da nisam elisom udario u kamen vec ipak tockom.
Kada sam odmah nakon zaustavljanja modela hteo ponovo da dam gas, motor nije hteo da se pokrene - samo se nesto "trzao".
Kada sam dosao kuci, ustanovio sam da su mi i motor i esc crkli.
Motor sam probao preko drugog kontrolera i krenuo je da se vrti ali se video dim kod mesta gde zice ulaze u motor. Odmah zatim je stao i uz neke cudne zvuke nije vise hteo da se pokrene.
Onda sam esc prikacio na drugi motor i taj motor se ponasao isto kao i gore navedeno - samo se nesto trzao bez obrtanja.
Hehe, posle sam ponovo probao drugi kontroler na drugi motor i motor je radio OK.

Dakle i motor i esc su mi crkli. Sledi mi dakle nabavka. Motor je DT4023-850 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=18647) a esc je neki 30A koji je dosao zajedno sa  kupljenim modelom (verovatno neki very low, low cost).

Da li je to moglo da bude od grubljeg prizemljenja ? Sta li je moglo da se desi, mogu samo da nagadjam. Da, jos da napomenem da napajanje svih servoa radi bez problema.

nedbojsa:
Pa s obzirom da neznamo koja je elisa bila na motoru, laički gledano  sam esc je lako mogao da izgori pošto je deklarisan na 30A a sam motor vuče po specifikaciji i do 35A.

pnedic:
Da, to nisam napomenuo.

Elisa je 12x6 (takodje od originalnog setup-a)
Model je sa ovim setupom vec leteo vise od 10 letova sve ukupno (mozda) nekih 20-25 minuta. Ranije nisam primecivao preterano zagrevanje ni motora ni ESC-a.

firebird:
 Od potresa i vibracija tokom leta veoma lako se pokidaju zice od motora ako nisu lepo pricvrscene ( meni i par ljudi koje znam se to desavalo ) .

Motor bas hoce tako da se ponasa kad mu se otkaci jedna faza, da se trza i na krene da se vrti. Tebi se to verovatno desilo prilikom tog blazeg udarca tokom prizemljenja, zica je bila malo naceta i tad popustila.

Kazes da si video dim bas na tom mestu, od tog kratkog spoja ti je crko i esc.

tibeteagle:
 Motor DT4023-850 je veoma loše konstruisan iz aspekta hlađenja, čvrstoće i dobar je samo kod manjih izvedbi. Nemoj ga više kupovati. Elisa je takođe bila velika ako si leteo sa 3S i motor je vukao preko 50A po simulaciji sistema:
http://www.peakeff.com/GraphKIR.aspx?&v=10.5&kv=850&io=1.5&rm=0.039&w=107&MinThrust=0&MaxThrust=10000&MinMPH=0&MaxMPH=10000&gws=False&apc=True&all=False&title=D4023-850
Nije ni čudo da je sve pregorelo. Biraj neki motor veličine 3536 koji su iste snage i težine kao ovaj. Upiši u HK Search "3536" Za njega treba ESC od 40-45A. Elisa zavisi od napona napajanja i Kv vrednosti motora. Ako izabereš motor, napiši i izračuna ćemo veličinu elisu.
Ali za taj mali trener model je dovoljno i klasa manje, BL 3530 sa ESC 30A
 ;namig

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version