ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Motor i esc pregoreli odjednom

<< < (6/6)

miša2002:
Dilemu možeš samo rešiti uvidom u tip izlaznih tranzistora tj od kog su proizvođača, ukoliko su im iste oznake!
Znači, fizički tj izgledno i dimenziono su, takoreči isti, ali im vrednosti nisu iste.
Na veličinu hladnjaka utiču tri vrednosti: struja, broj S tj max radni napon i toplotna karakteristika hladnjaka...
Recimo ESC 30A/4S ima isti hladnjak kao i ESC 20A/6S, ili ESC 30A/4S i 20A/4S, ako su izlazni tranzistori različitih proizvođača...

Pozdrav
Miša

tibeteagle:

--- Quote ---Ima li onda smisla da (na osnovu sumnje) postavim pitanje HK-u da li su stvarno ubacili ESC od 30A kako su napisali u stavkama ? I da li bih nesto dobio time ?
--- End quote ---
Jedino pravo ispitivanje je ako priključiš motor sa datom elisom preko Watt-metra na LiPo. Ako se ESC-ovi rezličito greju ima u njima razlike. Ustanovljavati tipove izlaznih tranzistora nema smisla jer jedan ESC može da se greje više ili manje čak i od drugačijeg softvera  odnosno parametara ugla uključivanja namotaja i sl. a koji se ne mogu kod nekih podešavati.
Dakle najvažniji i neizostavni instrument treba nabaviti i sve će biti jasno bez suvišnog teoretisanja.

;namig

miša2002:
@tibeteagle
Pročitaj ponovo postavljeno pitanje  i ne izvrći temu-e, po običaju!
Tvoj post je vrlo poučan, ali nije odgovor na postavljeno pitanje i dilemu kolege Nedića, koji je, inače, energetičar, a to što se zabunio u oznakama na termobužiru, to je što je navikao na "energetičarsko" označavanje...

--- Quote from: pnedic on September 09, 2013, 09:10:24 AM ---Da se nadovezem na ovu temu sa dodatnim pitanjem.
Pre neki dan sam otkacio pregoreli ESC i uporedio sam ESC-om od 20A koji radi. Ustanovio sam da oba ESC-a imaju istu oznaku na omotu, iste su velicine i (koliko sam mogao da napipam) istog sadrzaja ispod omota (dole su slike).

S obzirom da je pregoreli ESC (po specifikaciji) od 30A a ovaj drugi, zdravi, od 20A (opet po specifikaciji), moje pitanje je:
da li se moze desiti da esc-ovi razlicitih nazivnih struja imaju gorepomenute identicne oznake i fizicki izgled ?

Razumem da ispod omota svasta moze da bude iako izgleda isto (zbog elektronike), ali bas da imaju istu oznaku...
Postavicu pitanje u HK, ako mogu da mi daju parametre ESC-a na osnovu oznake

--- End quote ---

pnedic:
Da dam zakljucak na ovaj post, posto sam kupio motor (Aerodrive SK3 3536) i ESC (Turnigy 45A) po preporuci tibeteagle. Morao sam da odradim modifikaciju kacenja motora (posto je ovaj novi malo kraci) - na postojeci nosac sam dodao dodatnu plocicu. Motor je (zanimljivo) identicne tezine kao i originalni (crknuti). Izvrsio sam merenja parametara motora sa raznim propelerima sto sam postovao na linku http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,11999.0.html (mada mislim da nisam bas precizno odabirao 30% i 70% gasa).

ESC sam zagurao u kapotaz motora tako da je oodmah ispod motora a direktno iza otvora kapotaza. Morao sam njegove zice da savijem skoro 180 stepeni sto mi se bas ne svidja ali ih nisam lomio (onako instalaterski).
Jedino sto nisam uspeo da odradim je da nakacim poklopac propelera, ali i bez njega model izgleda sasvim lepo.

Prekjuce sam izasao na livadu, i na motor nakacio elisu 10x4.7 (manju od originalne koja je 12x6). Odradio par (duzih) skolskih krugova i mogu reci da sam jako zadovoljan:
motor ima vise nego dovoljno snage sa odabranom elisom (na 50% leti u horizontali, bez problema izvuce model kod odustajanja od sletanja sa 1.5m visine). Nisam probao da radim luping ili valjak. I na kraju nakon sletanja, ESC je bio kao  ()-() ledeno hladan a motor tek neznatno topao. Obavio sam 5-6 letova (sve ukupno nekih 10 min) i mislim da bi baterija (3S, 2100mAh)  mogla jos da izdrzi - no nisam imao battery tester pa nisam hteo da rizikujem.
Nisam ni hteo da probam sa original elisom (12x6).

U svakom slucaju: hvala za preporuku opreme, mislim da sam dobio odlicnu kombinaciju pogonskog sistema za ovaj model (nadam se i za neki naredni).
Takodje hvala na svim ostalim savetima !

pnedic:
Sinoc sam konacno na "bolan" nacin saznao ko je koga spalio u naslovu ove teme.
Kazem na bolan jer mi je definitivno ESC (ovaj sa pocetka teme, ne novi) spalio drugi motor  (yay)

Posto sam imao nameru da taj pokvareni ESC rasturim (pokupim zice i feritni prsten) a ostatak "pohranim" u kantu smece, rekoh, daj jos jednom da probam da li radi. Prikacim ga na beteriju, odradim akciju kalibracije throttle-a.
Onda ga prikljucim na motoric (koji je domalopre bio ispravan), ukljucim bateriju, cujem onaj poznati zvucni odziv od motora. Kako sam krenuo da dajem gas - tako je motor poceo da cvrci i da se pusi. Naravno, odmah sam sve poiskljucivao, ali that was the end ! Fajront, mrs na spavanje !
Kada sam posle prikacio taj isti motoric na dobar ESC, naravno bio je mrtav.

Koji me je djavo tero nemam pojma, ali eto nesto sam naucio: kad nesto crkne, pokupi sto se moze pokupiti i ostalo baci u smece, bez pitanja - ma da li je sigurno crko.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version