ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Motor i esc pregoreli odjednom
pnedic:
--- Quote from: tibeteagle on August 27, 2013, 09:18:36 AM --- Motor DT4023-850 je veoma loše konstruisan iz aspekta hlađenja, čvrstoće i dobar je samo kod manjih izvedbi. Nemoj ga više kupovati. Elisa je takođe bila velika ako si leteo sa 3S i motor je vukao preko 50A po simulaciji sistema:
http://www.peakeff.com/GraphKIR.aspx?&v=10.5&kv=850&io=1.5&rm=0.039&w=107&MinThrust=0&MaxThrust=10000&MinMPH=0&MaxMPH=10000&gws=False&apc=True&all=False&title=D4023-850
Nije ni čudo da je sve pregorelo. Biraj neki motor veličine 3536 koji su iste snage i težine kao ovaj. Upiši u HK Search "3536" Za njega treba ESC od 40-45A. Elisa zavisi od napona napajanja i Kv vrednosti motora. Ako izabereš motor, napiši i izračuna ćemo veličinu elisu.
;namig
--- End quote ---
Za elisu 11x4.7 (GWS) se cine znacajno bolji rezultati : http://www.peakeff.com/GraphKIR.aspx?&v=10.5&kv=850&io=1.5&rm=0.039&w=107&MinThrust=0&MaxThrust=10000&MinMPH=0&MaxMPH=10000&gws=True&apc=False&all=False&title=D4023-850
Da li si na osnovu izgleda zakljucio da je motor lose konstruisan ili iz nekih drugih iskustava ?
Sta mislis o motorima D750 i D700 ? Evo grafova koje sam odradio za njih (cini se ok uz pretpostavljenu vrednost Rm):
http://www.peakeff.com/GraphKIR.aspx?&v=10.5&kv=750&io=1.4&rm=0.039&w=78&MinThrust=0&MaxThrust=10000&MinMPH=0&MaxMPH=10000&gws=True&apc=False&all=False&title=DT750
i
http://www.peakeff.com/GraphKIR.aspx?&v=10.5&kv=700&io=1.2&rm=0.039&w=78&MinThrust=0&MaxThrust=10000&MinMPH=0&MaxMPH=10000&gws=True&apc=False&all=False&title=DT700
I jos jedno pitanje: zasto si u graf upisao 10.5V kada znam (merio sam) da je baterija nakon letenja imala preko 3.8V po celiji sto je u totalu 11.4+ ? Graf se znacajno menja ako se ubaci ova vrednost napona.
pnedic:
--- Quote from: firebird on August 26, 2013, 10:55:00 PM --- Od potresa i vibracija tokom leta veoma lako se pokidaju zice od motora ako nisu lepo pricvrscene ( meni i par ljudi koje znam se to desavalo ) .
Motor bas hoce tako da se ponasa kad mu se otkaci jedna faza, da se trza i na krene da se vrti. Tebi se to verovatno desilo prilikom tog blazeg udarca tokom prizemljenja, zica je bila malo naceta i tad popustila.
--- End quote ---
Verovatno je tako bilo
--- Quote from: firebird on August 26, 2013, 10:55:00 PM ---Kazes da si video dim bas na tom mestu, od tog kratkog spoja ti je crko i esc.
--- End quote ---
Dim sam video kada sam motor prikacio na drugi, ispravan ESC. Srecom taj esc nije pregoreo. A originalni esc je crko isto kad i motor.
pnedic:
--- Quote from: tibeteagle on August 27, 2013, 09:18:36 AM --- ....
Biraj neki motor veličine 3536 koji su iste snage i težine kao ovaj. ...
Ali za taj mali trener model je dovoljno i klasa manje, BL 3530 sa ESC 30A
--- End quote ---
Sad sam gledao ove motore. Problem je to sto su svi oni "kraci" u ukupnoj duzini od originalnog (koji ima znacajno duzu osovinu). Moram da pogledam kolika minimalna osovina moze da dodje u model, zbog kapotaza. Ili cu morati nesto da budzim oko nosaca motora
tibeteagle:
Motori tipa CD ROM drive ili izgleda zvona za bicikle ne daju dovoljno strujanje kroz namotaje. Dobri tipovi BL motora imaju nosače magneta koji su formirani tako da prave veću promaju. Najbolji izgledaju kao turbinske lopatice. Primer:
Nadalje debljina osovine je isto važna stvar i dobar nosač elise, kako bi što bolje i centrično vodio elisu i bio otporan na udare.
Zaboravi DT i ostale motore za jednokratnu upotrebu. Na sreću nemam iskustvo sa ovaknim motorima i učim se na tuđima. Pored toga veliko iskustvo u mom zanatu, mašinstvo, ti je najveća garancija za moje savete. ;)
GWS elise su slow fly i treba da koristiš APC E tipa za ovaj model, jer su čvršće i jače.
Kod svih simulatora BL pogonskog sistema veoma je važno uneti sve podatke u motoru tačno. Naziv nije dovoljan. (nene). 10.5V se uzima zato jer je napon koji je u strujnom kolu pri opterećenju manji od 5-10% u zavisnosti od relativne veličine akumulatora i motora. Što je veći akumulator a manji motor pad napona je manji.
Pogledaj http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,10750.0.html i mislim da sam i to naveo u tekstu. mmmm
Dimenzije motora su obično date pa možeš da vidiš koji ti na osnovu toga odgovara. Dakle kako sam rekao pre, biraj od veličina sa kineskom oznakom spoljnje dimenzije motora 3530 ili 3536.
;namig
pnedic:
tibeteagle
Uopste ne sumnjam u tvoju strucnost, samo me je zanimalo da li si licno imao iskustva sa "bell type" motorima - nadam se da me nisi pogresno razumeo (res).
Elisa koja je dosla uz model je 12x6 i nemam pojma da li je APC ili GWS, ne pise nigde.
Ocigledno da ono sto su oni napisali uz predstavljanje modela (testirali motor sa elisom 12x6 u izmerili struju od 27A) ili nije tacno ili su "nastelovali" neki setup.
Gledao sam bell type motore zbog duzine osovine - ovaj motor sto je crko ima osovinu (4mm) koja preko 50mm izlazi iz namotaja, i ukupna duzina motorskog sklopa je 80mm. Motori koje si pomenuo su uglavnom oko 50-ak mm ukupno dugacki, i jos se gomila njih kaci na nosac ("naopacke") tako da im se jos vise skrati ta duzina (kao ovaj na slici). Juce nisam stigao da izmerim nosac motora i duzinu kapotaza da vidim sta mi je ciniti.
Hvala !
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version