Na visinu lansiranja naravno da utice jako puno stvari. Ali sto se tice stresa po coveka, vidim po svetu da se ljudi zale kada odu na takmicenje i jednostavno zele da im avion bude sto laksi. Ja sam licno probao 3 tezine. Kako sam napravio te avione i dali su dobri je druga prica, ali sto se tice opterecenja coveka evo ovako stoje stvari. Prvi dlg koliko se secam je bio oko 265gr na kraju, i bacao sam ga prilicno lako. Drugi dlg je na kraju ispao posle svega oko 290-300gr. Bolje je bio napravljen, bolje je leteo, pa se i bolje lansirao do vecih visina (ne zbog mase vec zbog kvaliteta izrade, da ne ulazim u detalje). On mi je bio taman, ali posle nekog vremena, recimo sat vremena lansiranja, osecam da mi guli jagodice na prstima, naravno ako se bas trudim da ga bacam sto vise. Na takmicenju bi mi verovatno prsti otpali od bacanja. Treci dlg je letne tezine 400gr, i tu vec vise i ne obracam paznju na prste, jer mi se istegnu ligamenti u ruci, onako, bas me cimne na jakom bacanju. Bukvalno me ruka bolela i imao sam upalu desne strane ledja i ne znam cega vec.
Toliko o tezinama. Ne trude se svi dzabe da dlg bude sto laksi, ali nikako na ustrb kvaliteta.
Sto se tice forme krila, sto je u stvari ovde i tema, pitanje sam postavio i na RCGroups forumu. Retko ko je smeo da da odgovor, a i ovi koji su dali nisu bas bili sigurni u to sto pricaju, sto je i razumljivo jer niko nije probao. I naravno dobio sam oprecne odgovore. Jedni kazu da poslednji dizajn ne da ne bi bio efikasniji, vec bi pri manevrima disipirao jos vise energije. Dok drugi kazu da i nije bas tako i da vredi da se proba. Tako da posto u stvari niko ovo nije probao, ostaje da naucim da radim u nekom programu (XFLR5), izvrsim simulaciju, optimizujem sve i napravim krilo. Pa ce nakon testiranja pokazati valja li sto. Dotle ce proci dosta vremena, pa cu verovatno u startu napraviti jedan klasican dizajn, a kasnije dodavati, oduzimati i menjati.