ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Rezultati merenja
miša2002:
@tibeteagle
Opet promašuješ temu.
Nije reč o merenju u nameri da se crtaju grafikoni i tome slično, već o dobijenim rezultatima, koji se ne poklapaju sa onim što je pnedić očekivao i što bi, po nekoj logici, trebalo i da bude.
Tako da tamo gde počinje elektricitet tj elektrotehnika a pogotovu elektronika (jednom rečju elektro...), tu prestaje "normalna logika" i nastaje (kako je ja nazivam) "elektro-filozofija uvrnutog"! Sve je normalno i ništa nije normalno...
Nego, imam jedan predlog za tebe. Pošto si nam, u raznoraznim temama, granama itd podelio gomilu saveta i predloga, kako da ili kako zašto, da konkretizuješ bar jedan od njih i nabaviš, ono što si savetovao, izvršiš konkretizaciju predloga i podeliš sa nama konkretna iskustva- 4e
Evo, za početak razmene konkretnih podataka, nabavi jedan od ESC-ova sa tvog savatovanog linka http://www.castlecreations.com/products/phoenix_ice.html# i opričaj nam utiske, merenja i zapažanja. Verujem da bi to koristilo svima.
Nemoj da pogrešno shvatiš ovo, ali tvoji saveti imaju i inicijalnu kapislu za dalje teoretsko razmatranje, ali ovde se traže konkretni predlozi, saveti i rešenja.
Naravno, dobra ideja o mogućem, je uvek dobrodošla!
Pozdrav
Miša
pnedic:
Ovako
ESC je Turnigy 45A kupljen nedavno (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11618) Nisam ga nista programirao jer su deafult vrednosti ono sto smatram da je OK. Ima mogucnost programiranja gomile nekih stvari (12 stavki).
Ovaj power meter ima mogucnost i merenja struje servoa, takodje ima mogucnost grafickog prikaza trenda struje koja trci kroz njega. Koliko je tacan, pitajte HK :) Evo ga link http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=25703.
@tibeteagle:
Ako pogleds sliku videces da je merenje za servoe fizicki odvojeno od "energetskog" merenja i max je 10A.
Hvala na savetima ali nemam nameru u skoroj buducnosti da kupujem neki drugi ESC. A i ovo sto @branek kaze je dragoceno iskustvo koje cuva novac. Ocigledno treba jos da rade na (odlicnoj) ideji ESC-a sa monitoringom.
E sad pitanja:
@misa: kako "proveri položaj skale na stanici i položaj palice-ručice" ? Tj sta ovo znaci. Stanica je Turnigy9X.
Kako da isprogramiram krivu gasa: pretpostavljam da u tome delu (50-70%) treba da ubacim neku eksponencijalnu krivu ? I to (pretpostavljam) na stanici.
I jos jedno pitanje: u uputstvu za programiranje ESC-a pominje se neki "Timing" koji je u stepenima. Opseg je od 0 do 26.25 u koracima od 3.75. Default setting je 15 stepeni. Sta je to ? Imal' to mozda neke veze sa ovom nelinearnocsu.
Takodje i sta je "Governor mode" koji je setovan na Off (a moze da bude i Low i High) ?
Puno pitanja :) (potaknut vasim odgovorima) - HVALA !
branek:
--- Quote from: pnedic on October 16, 2013, 09:29:11 AM ---Ovako
...
I jos jedno pitanje: u uputstvu za programiranje ESC-a pominje se neki "Timing" koji je u stepenima. Opseg je od 0 do 26.25 u koracima od 3.75. Default setting je 15 stepeni. Sta je to ? Imal' to mozda neke veze sa ovom nelinearnocsu.
Takodje i sta je "Governor mode" koji je setovan na Off (a moze da bude i Low i High) ?
...
--- End quote ---
Promena faza kojima se napaja motor se dešava svakih 60 električnih stepeni. ESC obično posle detekcije 30-og stepena, da se plastično izrazim, "broji stepene" i odradi prebacivanje faze kada prođe drugih 30 stepeni (ukupno 60). E sad, tajming je vrednost koliko da oduzme od tih drugih 30 stepeni. Ako je tajming 0, prebaciće u 60 stepenu, ako je tajming 15 prebaciće faze u 45 stepenu, itd... Zato tajming nikada ne ide preko 30 stepeni.
Šta se dobija ovim. Sa većim tajmingom (prebacivanje se desi pre 60 stepeni) povećava se moment motora, ali se povećavaju i gubici i smanjuje efikasnost. Za male motore je tajming bliži nuli, generalno, a za veće motore bliži 20 stepeni.
Što se tiče "Governor moda" to je mod održavanja broja obrtaja i služi kada se ESC montira u helikopter.
Pozdrav
branek
magic:
--- Quote from: branek on October 16, 2013, 10:47:03 AM --- Za male motore je tajming bliži nuli, generalno, a za veće motore bliži 20 stepeni.
Pozdrav
branek
--- End quote ---
He, he, moj drug branek nije bas skroz u pravu :). Timing se podesava prema broju polova koji ima motor. Uobicajeno je da outrunneri imaju izmedju 12-14 polova i za njih je preporucen timing izmedju 20-25 stepeni ili high. Postoje i outrunneri za velike brojeve obrtaja koji su sa 8 polova i za njih je preporucen timing od 15 stepeni ili medium. Za inrunnere koji imaju 2 do 4 pola timing je od 0 do 5 ili low.
Konkretno iz iskustva probaj za oubicajene outranere od 15 do 25 stepeni i vidi sa kojim od njih motor najlepse radi a da se ne greje previse.
I jos jedna stvar, ja sam se pre jedno 5 godina zanosio merenjima i drugim cudima, zakljucak je da sve to strasno varira od tipa barerije, marke propelera i ponekad od kontrolera a na stranu sto su merenja u mestu samo jedan manji deo cele price jer je motor totalno drugacije opterecen u vazduhu a to opet zavisi od precnika i koraka elise, o svemu tome sam pisao pre jedno 4 godine.
poz
miša2002:
Da dopunim Brraneka, za određivanje tajminga je bitan broj polova.
Prebaciš stanicu na grafički prikaz komandi tj nivo izlaza na kanalima. Položaj palice bi trebalo da odgovara položaju bargraf prikaza. Ako se ne poklapaju, ili je uključen neki mod ili softver nije dobar !
Najbolje da otvoriš novi model, recimo "MERENJE". Tu su sva setovanja na nuli tj sigurno nije uključena nijedna opcija. Upišeš vrednost za gas, od do i položaj ručice tj palice je linearan - direktno proporcionalan položaju.
Ne koristimo isti softver, ali podešavanje je isto, jedino se način ulaska u sekciju, verovatno, razlikuje, ali princip je isti.
Prvo uđeš u deo menija gde se nalazi spisak krivih, uđeš u meni prve slobodne, edituješ je i na grafiku ili ručno ili brojno , iscrtaš krivu. Vratiš se u programski deo i gasu dodeliš tu krivu pod nazivom koji joj je, prethodno dodeljen tj slovo i broj.
Trebalo bi da ovo imaš i u uputstvu. Ako ga nemaš, skini sa njihovog sajta, mislim da imaju.
Pozdrav
Miša
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version