RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Razmisljanja o formi krila za jedrilicu - DLG

<< < (2/5) > >>

Vaci:
Hvala Petre, lepo napisano.

Menjati razna krila na istom modelu je najskuplja varijanta, koja je mozda neophodna da bi se nesto tacno znalo, ali izbegao bih to sto vise mogu, pa je zato ova tema tu. Da se akumulira znanje iskusnijih ljudi (kao ti) na jednom mestu, i da se dodje do necega pametnog. Bice raznih testiranja, ali ja sam aero modelar nepunu godinu tek, ima jos puno vremena...

Jeste da postoji ogranicenje za tezinu modela, ali u moderno vreme kompozitnih aviona to nema vise nikakvog smisla. Tezina ima 2 faktora. Preko odredjene mase aviona, potrebno je dosta misica i vezbanja da bi avion ubrzao dovoljno u tom jednom okretu, da odleti dovoljno visoko. Ispod odredjene mase, koju jos niko ne zna jer zavisi od puno faktora koje si opisao, avion nece da se lansira mnogo visoko, ali ce zato sporo padati ... vec sam rekao. Prostim jezikom objasnjeno, i relativno dobar primer, bio bi kao kada bacis kamencugu od 10kg i kamencic od 30gr. Jedan ce leteti 3m a drugi 50m, iako ces u ovaj od 10kg uloziti daleko vise energije. Ako bacis paperje, letece pola metra, ali ce opet ostati duze u vazduhu od kamencica, ako padne uopste... Dakle postoji neki optimum mase koji je dobar za prosecnog coveka, i mislim da necu biti ugrozen da imam previse lak avion.

Sto se tice induktivnog otpora, lepo si rekao da je to na malim brzinama dominantan otpor, dakle razlike koje se prave raznim vrhovima nisu zanemarljive. Skupljajuci po par procenata na svakom mestu bi trebalo da bude ono sto na kraju pravi jedrilicu koja strci od ostalih. Ali u pravu si da nece biti to problem, vrhovi ce u svakom slucaju biti relativno tanki i sa manjim napadnim uglom, da se smanje vrtlozi na krajevima krila i da se spreci "stall" (potreban izraz).

Ono sto mi deluje kao najveca usteda kod poslednje forme krila je bas na momentu inercije (ako, recimo zadrzimo istu povrsinu krila), jer svaka rotacija i pokret aviona trosi energiju. A posto ne mozemo samo pustiti komande kako bi avion leteo sto dalje i duze, svi pokreti moraju biti energetski sto manje zahtevni. Let sa DLGom kada izvodim akrobacije je 3-4 puta kraci. To dakle diktira izuzetno lagan rep i sto lakse vrhove. Balast se stavlja u CG a ne na rep i nos... To je ono sto se meni cini izuzetno dobro, i o cemu bih voleo da cujem i druga misljenja, i za i protiv sa obrazlozenjem.

Kad smo vec, kod toga moram da se pohvalim da sam uz puno muke i rada uspeo da napravim DLG set repnih povrsina, cini mi se svetske klase po masi. Povrsina horizontalca je 2.1dm2 a vertikalca 1.74dm2, znaci nije masa skidana na ustrb performansi (cime se uglavnom hvale na stranim forumima). Imaju vrlo veliku vitkost za ovu klasu, jako su cvrsti na torziju i savijanje. :jaki:

Aero profil je takodje bitan, ali nije tema. Reci cemo da je u pitanju AG455 - AG47 serija Dr Mark Drela-e. Dovoljno su se dobro pokazali da moze da ih koristi svako, i jako su zastupljeni. Kao sto se da primetiti, na krilima su vec nacrtani flaperoni, i to je standard za ovaj tip jedrilice. I slobodno ti pricaj, a zamolicemo Braneka da eliminise u sekundi sve zlonamerne i bodljikave komentare koji nemaju nikakvu svrhu sem "Nemas ti pojma, ja znam bolje..."  ;namig

Pojmovi - ispraviti ako nisam dobro skapirao:
Cl/Cd - Finesa
Aspect Ratio - Vitkost

petar:
Ajd da predlozim nesto sto mozda nece uspeti, ali je jako dobro.

Kad sam se ono onomad, pre jedno 30 godina takmicio i bio zaludjen za sobne modele, jedan deda je suflirao svom pulenu kako da pravi model i taj je leteo mnogo duze od ostalih.... Primetim u cemu je stvar i iduce godine ga razbijem ko zvecku sve zajedno sa dedom...

Stvar je bila u "nosecem" repu.

A sta to znaci? Pa umesto da je klasican rep - horizontalac koji sluzi za upravljanje i stabilizaciju ovaj je malo veci od klasicnog i sluzi i kao noseca povrsina.

A u cemu je "kvaka"? Pa klasican rep se suprotstavlja sili uzgona krila i samo pravi nepotreban otpor.

A sta je poenta? Pa u svim udzbenicima iz aerodinamike nema pomena o tome da se teziste letelice moze povuci znatno iza centra potiska jer se toboze stabilnost letelice moze jedino postici ako je teziste par procenata srednje aerodinamicke tetive ispred centra tezista, sto nije tacno.

Takvih gluposti sam se nagledao po udzbenicima dok sam bio student koliko hoces iz kog god hoces predmeta....

Znaci adekvatnim odabirom velicine, profila i napadnog ugla repa moguce je postici da letelica leti stabilno, a performanse su nekoliko puta bolje, znaci ne nekoliko procenata nego nekoliko stotina procenata (bar kod sobnih modela).

Tako da, ako hoces i mozes i imas volju mogao bi da probas.... Ako ti bas to cini gust (sto bi primorska braca rekla) ("da ti bude lepo") da napravis najbolji model....

pozzz   

PS. Doduse moguce je da je udbenik ipak u pravu, samo su onda zaboravili da kazu da se centar potiska racuna u odnosu na sve nosece povrsine, a ne da to bude centar potiska krila.
Sto  se tice pojmova to je to.

Vaci:
Jako zanimljivo, nije mi tako nesto palo na pamet. Iako je tezak off topic. To moze biti za sobni slobodno leteci model, koji ima jednu projektovanu brzinu i njom ide najbolje sto moze. Kod DLGa koji ima ogromne promene u brzinama i ogromne zahteve i konstrukcijske i masene i druge... od toga nema nista. Tako da tu bih stavio tacku na to.

Zao mi je sto nema vise ljudi da se ukljuci. Mislio sam da predjemo ovu osnovnu formu, vidimo koja je najbolja, pa da dodajemo jos neke ideje... kojih imam puno, ali cu izgleda opet morati sam da ih testiram  mmmm Zamrlo stvaralastvo kod 99% ljudi :(

IVAN3D:
Petre sobnjaci su zakon ;)

Kad se samo setim tih dana, takmicenja, neko vreme dominacija (normalno sa Lazinom konstrukcijom).....

I nas horizontalac je noseci bio ;)

Ako ubedite Lazu da razradi temu siguran sam da bi ste bili zadovoljni ali to je na vama jer covek je penzioner :)

Jedva cekam da se steknu uslovi pa da se ukljucim u F3k a ondak drzte gace :)

Pozzz

branek:
Petre,

Odlični postovi.

Pozdrav
branek

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version