Tatabulik jeste, oktretanje elisa unosi dodatne nevolje, odnosno momente u avion, što isto treba iskomperzovati sa uglovima na osi motora. Da ne ulazimo ovde detaljnije u ovo, a već si jedan deo lepo objasnio. To su bolesti svih aviona sa jednom elisom, ma gde da se nalazila elisa.
Onda je sve dobro podešeno na modelu, ako se istrimovane komande nalaze na nultom položaju ili blizu. Trimovanje se radi na oko 50% gasa. Naglo dodavanje i skidanje gasa isto unosi kratkotrajni dinamički poremećej u stabilmnost aviona, što se komandama mora neutralizovati ili polako sa palicom gasa. Piper je svakako stabilan avion i ne može se desiti ništa ozbiljno, ako se mirno i staloženo leti.
DrJak, mislim da je gore postavljen plan za Citabriju delom pogrešan, odnosno ne treda da se bukvalno shvati. Ko je crtao, verovatno je mislio da će svako sam podesi ugao nosača motoa po njegovom znanju ili iskustvu. Ako toga nema, onda se može vidati posle prvog leta, da li za tim ima potrebe i koliko. Na planu je CG isto ucrtan više napred od teoretski normalih 30%. Može da leti dobro i ovako sa oko 25% ali pri skidanju gasa, poniranje nosa modela je mnogo izraženije i mora se kompenzovati sa horizontalcem da bi jedrio sa manjim uglom poniranja.
Pogledaj neke druge planove na netu, jer u mnogoma koje sam pogledao za Citabriju, već su predviđeni uglovi na dole i desno. Treba paziti, jer na netu ima i potpuno pogrešnih i ne upotrebljivih crteža i planova modela, pogotovo oni free.