Coko,
Ja da sam na tvom mestu ne bih vise to radio jer, ako imas alternativu sto se tice para, a siguran sam da imas sto rizikovati.
Ako ipak odlucis da to ponovo radis, imam savet za tebe.
Na stanici izbaci sve mehanicke spojeve koje mozes, znaci baterija gde se spaja preko konektora za napajanje izbaci konektor i produzi kablove lemljenjem i direktno tamo gde se ti kablovi zavrsavaju na plocici zalemi kablove, izbaci postojeci prekidac za ukljucenje (malte ne nema stanice kod koje on valja pa nema veze nek kosta 2000UE opet idioti ne stave dobar prekidac) kupi robustan prekidac sa dva prekidaca u sebi (znaci ne neki siber prekidac, nego onaj sto u sebi ima opruge pa kad klapne i kad opruga poskoci da se uplasis od zvuka - takav nece otkazati). Zatim kablove za servoe, ako su spojeni preko konektora izbacuj konektore lemi kablove direktno za plocicu, znaci svuda gde nadjes konektor ubij konektor
.
Jedini konektor koji mi se cini dobar na stanicama je onaj za kristal, ali bi bilo jako pozeljno da imas sintisajzer stanicu jer ona ima kristal - klok zalemljen na plocici, a ne preko konektora.
Bilo bi pozeljno i jos jedno (sad za to ces morati da nadjes nekog ko ume, ja sam zauzet) uzmi dve stanice ili jednu stanicu na koju moze da se stavi i predajnik od 40MHz i 2.4GHz, pa napravi posle svakog prijemnika dekoder za servoe (znaci iz svakog prijemnika da ulaze signali za servoe u dekoder).
Taj dekoder moze da napravi prosecan dobro informisan srednjeskolac recimo u nekom mikrokontroleru (znaci ne mora biti doktor nauka), on bi uporedivao impulse od jednog i drugog prijemnika i donosio odluku da li je sve u redu, a prosledivao bi jedan signal na servo.
Sta mi je ideja (ma sve moze da se napravi, ali nema se vremena za sve, ali mislim da ima po nesto vec gotovo da se kupi), da kad bi taj dekoder ustanovio da se posle dekodovanja i filtriranja tih impulsa (oni ce se svakako malo razlikovati jer su prosli kroz drugacije prijemnike, ali ako ti ne divljas sa helikopterom (pomeras palicom mnogo brzo i mnogo cesto od jednog do drugog kraja) nego vozis normalno onda nece biti znacajne razlike u signalima) nalazi znacajna razlika da prebaci na autopilota, kad se signali vrate da vrati i komandu.
Pretpostavljam da jednostavnih autopilota ima da se kupi, skoro da to nebi morao ni da bude auto pilot mozda bi i ziroskopi odradili dovoljno sa onim jednostavnim autopilotima sto gledaju odakle ima vise svetla, znaci recimo samo da pokusa da stabilise u trenutnom polozaju.
I da imas na stanici jedan kanal kojim ti mozes da nasilno ukljucis "autopilota", verujem da bi bilo dovoljno sekund da dodjes sebi, samo toliko a da ne divlja, znaci kad coveku nije jasno (ne govorim ovo sto mislim da tebi nesto nije jasno, pa kad Glajder kaze da si faca onda mogu da zamislim....) opauci autopilota i samo sekund bi bio dovoljan da dodjes sebi (ne mora autopilot uopste da bude valjan nek gresi mnogo - toliko da bi se helikopter srusio za 10 sekundi, ali da bar krene iz nepoznatog polozaja u poznat, a coveku brzo postane jasno, pogotovo kad se opusti u tom sekundu jer ima keca u rukavu... ovako to je pitanje vise koliko je covek kull nego koliko je dobar, padne mu mrak na oci, vec vidi ko zna sta i verovatno se ukoci....).
Imam samo jedan savet za onoga sto ti to bude radio, ako bude radio, da prvo registruje signal od servoa sa flip-flopom pre ulaza u mikrokontroler, flip-flop treba da bude klokovan sa klokom istim kojim i mikrokontroler, da se nebi smarali i pitali sto nesto ne radi, ovo inace ne bih ni rekao da se ne radi nekom o glavi, jer ovo masovno ne znaju cak i magistri i doktori nauka... Da ne smaram, koga zanima neka trazi na google_u rec metastability pa nek cita.
Pozdrav, Petar
PS. takodje postupak eliminacije konektora bi trebalo odraditi i na prijemnickoj strani - zalemiti servoe gde treba (bas te briga sto se vise takav prijemnik nece moci prodati, treba ti glava, a prijemnik ko sisa). Naravno konektor za baterije ne moze da se izbaci, ali ako stavis ozbiljan konektor pre cemo mi svi da umremo nego sto on otkaze (ali posto je takav konektor tezak i velik, zamislite kad bi bio po jedan za svaki servo, ala bi to bilo malo tesko). Naravno sve baterije moraju biti spojene medjusobno punktovanjem.