RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Kako dobiti tačan oblik aeroprofila

<< < (2/4) > >>

tibeteagle:
Ne treba baš odmah razmišljati u hajtek tehnikama, jer se i ručnim radom mugu čuda uraditi u modelarstvu. Čak se i CNC 3D štampači izrađuju ručno.

Čemu baš ovako veoma spor profil?  mmmm

mrpro293:
Zato što mu je Czmax≈2, a Czop=1,369.
A planiram da sledeće godine idem (sa ekipom sa fakulteta) na studentsko takmičenje u projektovanju aviona gde je akcenat na težini koju bi podigli.  :)
Pa ću vas verovatno još gnjaviti pošto niko od nas nema iskustva sa modelarstvom (mada sam ovih dana prošao ovaj forum uzduž i popreko).   :big smile

petar:
Zdravo,

Jeste li razmisljali i o aeroprofilu sa vise procepa (Cz moze biti jos mnogo veci, a Cx je sasvim dobar, odnosno to veliko povecanje uzgona ne dobodi do velikog smanjenja finese)?

Ako bi radili kalup na CNC_u to bi se moglo izvesti.

pozzz

mrpro293:
Razmišljali smo ali je to rekao bih preozbiljan posao za studente. Jer pored toga što lepi strujnice za gornjaku u domenu izlazne ivice istovremeno i povećava pritisak na gornjaci pa se gubi na uzgonu. Zato je konstruisanje takvog kanala jako kritično. Bar je to neko naše mišljenje  :) Evo neki su to vec pokušavali, samo nisu bas najbolje prosli na takmičenju.

Vaci:
CNC sekac stirodura dobro podesen, izvlaci izlaznu ivicu skoro do nule, barem moj izvlaci. Tako pravim krila za DLG. Kada se stavi staklo preko svega nikakvo mi ojacanje dodatno nije bilo potrebno.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version