Već duže vreme mi se vrzmala po glavi ideja da napravim multirotor. Proučavao sam razne kontrolere i na kraju se teška srca odlučih za NAZA M Lite. Iako mi se Arducopter daleko više sviđa zbog fleksibilnosti, uzeo sam u obzir činjenicu da nemam nikakvog pilotskog iskustva ni predznanja, pa sam pretpostavio da će mi NAZA za početak pružiti više zadovoljstva neo glavobolje. U stvari, jedinu glavobolju mi je zadavao Hobbyking sa svojim zavlačenjem u vezi izgubljene prve pošiljke koju sam čekao cela 3 meseca. Pare su mi vratili tek pošto sam pokrenuo paypal claim.
Druga pošiljka je stigla dosta brzo i u njoj sam dobio Turnigy 9X koju sam odmah reprogramirao sa OpenTX firmware-om. Takođe sam uradio sve moguće modifikacije na koje sam naleteo: ICSP port, telemetrija, heptic feedback, 18650 napajanje, pozadinsko osvetljenje, piezo zvučnik... Jedino što mi je ostalo jeste Megasound koji mi i ne treba, ali je nekako kul.
Stanicu je bilo pravo zadovoljstvo modifikovati iako je lemljenje 3 žice jednu do druge, direktno na pinove Atmela, dosta pipav posao. Rezultat je veoma pristojna stanica prepuna korisnih funkcija za sitne pare.
Iako sam želeo da pravim ram po svojoj želji, DJI F450 mi se činio kao bolji izbor za početnika kakav jesam, jer je dosta izdržljiv. Nekih većih modifikacja nije bilo. Dodao sam samo navigacione LED trake sa donje strane i pingpong lopticu na VU, koja služi kao difuzor koji omogućava vidljivost statusne LE diode iz svih uglova.
Ovo je moja cela konfiguracija:
- FC: DJI NAZA M Lite
- Ram: DJI F450
- Baterija: Turnigy 2650mAh
- Motori: Sunnysky X2212 980KV
- Propeleri: 1045
- ESC: Hobby King F-30A sa Simonk firmware-om
- RX modul: D8R-II Plus
- Transmitter: hacked Turnigy 9X with OpenTX
- TX modul: DJT-II
Ovako izgleda moj prvi let: