RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Folija za plastifikaciju- farbanje?

<< < (3/5) > >>

pnedic:
Fotokopirnica u maloj piramidi ns nivom bg. Kopirnica je okrenute prema Nehruovoj ulici. Pored nje je laboratorija allab.
A imas i u knjizari na pocetku velike piramide iz pravca Gandijeve ulice. Prvi haustor levo preko puta prodavnice obuce i do knjizare koja prodaje knjige.

Decky:
Folije za toplu plastifikaciju su uglavnom 80 i vise mikrona a to je debelo. Takve folije su u kopirnicama i imaju ih u tabacima uglavnom do A3 formata.
U ponekim stamparijama koriste foliju u rolni koja je oko 20-25 mikrona isto za toplu plastifikaciju. Problematicno je sto one nisu bombardovane i tesko primaju neku boju.

DMZ:
Debljina folije za toplu plastifikaciju je problem, mada nije jedini. Folije za plastifikaciju u formatu su debele, zato sto se pri prolasku kroz laminator tanka folija deformise. Kada se plastificira iz rolne, aparat za plastifikaciju drzi foliju zategnutom, pa ne dolazi do deformacija. Ipak, moguce je pronaci tanju foliju iz formata. Mnogo lakse kupiti nego koristiti :) Eto ja sam svojevremeno kupio dva pakovanja debljine 37 mikrona, i imam ih jos uvek jer nisam uspeo da ih potrosim, bas zbog deformacije. Zato ih nudim na poklon kome treba, pod uslovom da odgovara A4 format.

Mislim da je veci problem to sto se ova folija ne skuplja i ne deformise pri zagrevanju, pa je moguce nanosenje iskljucivo na ravne povrsine. To joj je i osnovni zahtev za ono za sta je pre svega namenjena, inace bi u protivnom guzvala papir.

Mislim da je za vase potrebe najbolje resenje neka termoskupljajuca folija. Nesto poput termobuzira. Ona nema lepak, vec se za predmet vezuje prianjanjem. Ovako nesto:
http://www.motoplast.rs/proizvodni-program/termoskupljajuca-folija

http://master-plast.rs/proizvodi/termoskupljajuca-folija/

Decky:
Termoskupljajuca folija je polietilen i to nevalja
Ja sam pre uradio test sa metaliziranim poliesterom. On je 12 mikrona i odlicno se ponasa pri nanosenju peglom. Samo sto povrsina gde se lepi mora da bude nanet termolepak. Poliester je bombardovan pa moze da primi i boju

DMZ:
Ako sam dobro razumeo, cilj je zastititi stiropor od lomljenja i habanja? Da spolja bude tvrdo a lagano? Zasto ne probate sa poliesterom u tankom sloju? Postoji ona varijanta u setovima sa staklenim vlaknima, ili u obliku poliester kita za vozila. Prva se nanosi cetkom a druga spaknom. U oba slucaja tanak sloj, zatim smirglanje do zeljene finoce, pa posle moze farbanje bilo kojom bojom jer prima sve vrste farbe. Samo ne znam kako stiropor reaguje na njegov rastvarac? Ako moze, ovo je najvece cimanje, ali rekao bih najtrajnije resenje. Posto planiram ovih dana od stiropora da pravim ''landing gear'' za sletanje na vodu za Sparkica, isprobacu ovu varijantu pa javljam rezultate.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version