RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

CNC sekač za stirodur (još jedan)

<< < (7/17) > >>

mikula:

@uroš
ti tvoji motorići su standardne NEMA23 dimenzije. Verujem da će za sečenje stirodura imati dovoljno snage.
Ako se ipak pokaže suprotno, relativno lako ćeš nabaviti u istoj nazivnoj dimenziji jače motore.
Obrati pažnju na nazivnu struju hobbycnc kontrolera koji si predložio.

tibeteagle:
@uros2002,
molim vas, izmerite multimetrom unutrašnji otpor jednog kalema motora.
Naime, oznaka na motoru nije ona iz specifikacije. Motori koji imaju zupčasti kaišnik, obično nemaju one karakteristike koje trebaju za vreteno.
Motor jeste veliki u prečniku, ali je dužina statora (crveno na stredini) veoma mala. Dakle duži motor, jači motor. Slično kao kod BL motora za modele.
Zašto je to važno?
Zbog karakteristika koračnog motora, da sam sebi generiše vibracije i zbog toga lako može da izgubi korak, pogotovo ako stigne u rezonantnu frekvenciju,  bira se veći motor i za skromnije potrebe, kao za vođenje termo žice. Mikrokoračni modovi novijih upravljanja puno pomažu u stabilnosti rada motora iz aspekta vibracije, ali je takvo upravljanje suvišno kod vretenastog pogona, pogotovo sa gustim navojem. Upijači vibracija mnogo više pomažu.

Nasuprot koračnima, servo drajv sistemi, koji imaju povratnu informaciju o položaju rotora za potrebe upravljanja, mogu da budu mnogo slabiji, odnosno analogne snage potrebama. Koračni motori stalno troše struju u radu, dok servo sistemski samo onda kada ima za to potrebe.
Dakle koračni su mnogo manje efikasni i manje pouzdani. Ipak zbog jednostavnosti konstrukcije, upravljanja i male cene koračni motori su jako rasprostranje u mnogo industrijskih grana.

mad_mangod:
Zna li neko kako od PDF fajla napraviti gcode ma CNC, pokusavao sam u corel-u ali bez uspeha  :sljus

tibeteagle:

--- Quote ---Zna li neko kako od PDF fajla napraviti gcode ma CNC
--- End quote ---
Iz PDF napraviti DXF. Iz DXF generisati G-code u nekom CAM programu.
Recimo Mach3 ima svoj LazyCam.

mirce:
O tom po tom, ovo mi je više informacija da znam da li može...

Čućemo se kada dodje vreme za taj model...

Hvala

(pijemo)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version