Stize jesen i period sa dovoljno slobodnog vremena da se nastavi sa ovim hobijem.
Zainteresovao sam se za DLG model, zbog jednostavnog izgleda, a ipak ne tako jednostavne gradnje. S obzirom da mora da bude lagan, a dovojno jak da izdrzi lansiranje, pa i teze padove (nadamo se da ih nece biti), dovoljan je izazov za razmisljanje o izgradnji. U principu, lepa igracka za svaki dan.
Naravno kao i u slucaju mog prvog projekta, prvo sam krao dizajne, ideje, dimenzije i sve to ubacio u AutoCAD, pa uprosceni model izgleda ovako...
Naravno, odlucio sam se za krila od polistirena, presvucenim glassfiber-om pa mi je zato i trebalo poznanstvo secenja polistirena vrucom zicom, tako da sam skalabudzio nesto ovako (sa jos pomalo dodatnih ojacanja i zateznika)
Naravno, vec svi koji su ovako nesto radili zna se sta ide prvo pa sam i ja napravio kalupe na osnovu kojih sam kasnije sekao krila, pa to izgleda ovako...
I skoro zavrsni profil krila sa karbonskom ramenjacom i ojacanom napadnim ivicom. Interesantno, z obzirom da prvi put radim ovako nesto, imao sam samo dva neuspela pokusaja, gde sam zbog verovatno nedovoljno zategnute zice dobio neke talasaste obline, i naravno izgrizenu izlaznu ivicu.
Naravno, ima tu jos dosta smirglanja, doterivanja pred samo presvlacenje.
Sto se trupa tice, odlucio sam takodje da ga napravim od GF i epoxy-a. Kalup za njega izgleda ovako
Video sam finu foru na netu, kako tip vrlo lako pravi trup, tako sto na ovaj kalup nalepi prvo nekoliko uzduznih traka GF-a, a onda u krug obavija jos jedan sloj. Kad se sve to lepo ususka epoxy-em obmota se izolir trakom i ostaje da se susi 2-3 dana.
Kad se sve to lepo osusilo, izrezao sam canopy (ne znam kako se ovo sranje kaze na nasem lepom jeziku
) i zalio sve sa razredjivacem. nakon sto se stirodur otopio i pretvorio u zvaku, izvadio sam sve sto je moglo da se izvadi i ostala je naravno samo opna. Spic mora malo da se doradi, ali u principu, zadovoljan sam kako izgleda s obzirom da mi je prvi put da se igram sa epoxy-em i GF-om. U zadnji deo ovog segmenta ide kao nastavak karbonska cevka, precnika 10mm. Nista sto do sad nismo videli
Dok secem sper koji ce biti ubacen u prednji deo trupa, a na koji ce se uglaviti servo motori horizontalca i vertikalca, i ostala elektronika, razmisljam sta dalje. Video sam dosta ideja kako da spojim krila. Tako da cu nekako ukrstiti ramenjace, a preko spoja naravno ce da ide ojacanje od 160g GF-a. Krila ce biti presvucena sa 40g GF, kao i donji deo vertikalnog stabilizatora.
E sad... Horizontalac i vertikalac ce biti izradjeni od balze 3mm. Donji deo vertikalca ce biti presvucen GF-om, dok ostatak ne planiram da presvlacim.
PITANJE: Da li monokot moze da se nalepi preko GF-a, ili da samo ostatak repnih povrsina premazem tankim namazom epoxy-ja, pa da sve to na kraju prefarbam nekim sprejom kako ja hocu...