ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Laze li se na netu o performansama motora?

<< < (2/7) > >>

tibeteagle:
"Laze li se na netu o performansama motora?"
Prave i jedino validne parametre o proizvodima daje proizvođač sa imenom ili brendom. Trgovci nisu u obavezi da daju tačne podatke, jer "uveličavanje" im ide u korist. U Kini je proizvođač u podređenom položaju u odnosu na trgovinu i proizvodi uglavnom nose njihovo ime. Sve ovo ne znači da su podaci ne tačni, ali su veoma nepravilno naznačeni sa mnogo grešaka i manjkom važnih, sa isticanjem ne važnih...

--- Quote from: Birdum_Bardum on November 17, 2014, 02:50:41 AM ---
--- Quote from: Vaci on November 16, 2014, 10:28:28 PM ---Kad smo kod verodostojnosti datih podataka, pogledajte recimo prvu grupu u tabeli za GWS8043 propeler. Na 7,4V vuce 1.3A i daje 100g potiska, na 11.1V vuce sa istim propelerom 0.9A (MANJE!!! eeejjjjjj......) da bi dao isto 100g potiska. Dakle ISTI je propeler u pitanju.

--- End quote ---
Neka me neko ispravi ako gresim. Da bi proizveli isti potisak(u ovom slucaju 100g), sa istim setup-om, mislim da baterija sa vecim naponom(11.1v) manje "trosi" struje(ampera) u odnosu na 2s bateriju ..

--- End quote ---
Birdum_Bardum je u pravu.
Za isti statički potisak treba ista snaga. Ulazna snaga kod elektromotora je umnožak napona i struje, P=U*I [W] . Iz toga se može zaključiti da ako se povećava jedan član u množenju, drugi se mora smanjiti za dobijanje istog rezultata.
Interesantno je da linearni odnos snage i statičkog potiska ne rementi veličina elise. Ovo se može proveriti u bilo kojem boljem kalkulatoru za BL setap.

--- Quote ---...Jos jaci, efikasnost oko 9,2 g/w na nekih 30% potiska...
--- End quote ---
Efikasnost motora nije odnos težine i snage. Efikasnost kod elektromotora je odnos ulazne (električne) i izlazne (mehaničke) snage.
Odnos težine i snage "g/w" se ne koristi u tehnici, već obratno P/m [W/g ili KW/Kg], i zove se specifična snaga.

--- Quote ---Nisam neki naucnik, al sam bar isao u skolu, ko je ovde lud???
--- End quote ---
???

Vaci:

--- Quote from: tibeteagle on November 17, 2014, 12:01:46 PM ---"Laze li se na netu o performansama motora?"
Prave i jedino validne parametre o proizvodima daje proizvođač sa imenom ili brendom. Trgovci nisu u obavezi da daju tačne podatke, jer "uveličavanje" im ide u korist. U Kini je proizvođač u podređenom položaju u odnosu na trgovinu i proizvodi uglavnom nose njihovo ime. Sve ovo ne znači da su podaci ne tačni, ali su veoma nepravilno naznačeni sa mnogo grešaka i manjkom važnih, sa isticanjem ne važnih...

--- Quote from: Birdum_Bardum on November 17, 2014, 02:50:41 AM ---
--- Quote from: Vaci on November 16, 2014, 10:28:28 PM ---Kad smo kod verodostojnosti datih podataka, pogledajte recimo prvu grupu u tabeli za GWS8043 propeler. Na 7,4V vuce 1.3A i daje 100g potiska, na 11.1V vuce sa istim propelerom 0.9A (MANJE!!! eeejjjjjj......) da bi dao isto 100g potiska. Dakle ISTI je propeler u pitanju.

--- End quote ---
Neka me neko ispravi ako gresim. Da bi proizveli isti potisak(u ovom slucaju 100g), sa istim setup-om, mislim da baterija sa vecim naponom(11.1v) manje "trosi" struje(ampera) u odnosu na 2s bateriju ..

--- End quote ---
Birdum_Bardum je u pravu.
Za isti statički potisak treba ista snaga. Ulazna snaga kod elektromotora je umnožak napona i struje, P=U*I [W] . Iz toga se može zaključiti da ako se povećava jedan član u množenju, drugi se mora smanjiti za dobijanje istog rezultata.
Interesantno je da linearni odnos snage i statičkog potiska ne rementi veličina elise. Ovo se može proveriti u bilo kojem boljem kalkulatoru za BL setap.

--- Quote ---...Jos jaci, efikasnost oko 9,2 g/w na nekih 30% potiska...
--- End quote ---
Efikasnost motora nije odnos težine i snage. Efikasnost kod elektromotora je odnos ulazne (električne) i izlazne (mehaničke) snage.
Odnos težine i snage "g/w" se ne koristi u tehnici, već obratno P/m [W/g ili KW/Kg], i zove se specifična snaga.

--- Quote ---Nisam neki naucnik, al sam bar isao u skolu, ko je ovde lud???
--- End quote ---
???

--- End quote ---

Prvo, zamolio sam te da moje teme ne citas, a jos manje da postujes u njima. Ne znam koji te djavo tera da komentarises kada i si i sam rekao da pametni ljudi ne komentarisu na ovom forumu, ili nisu cak ni clanovi ovog foruma. A sebe naravno svrstavas u takve.

Drugo, posto si vec krenuo sa komentarima, moram sad da ti odgovorim, veruj mi nevoljno, i ne zbog tebe i mene vec zbog drugih koji citaju. Hvala ti na ovoj visokoj elektronici sa P=U*I. I hvala ti sto si nas naucio kako da resimo ovako komplikovanu jednacinu menjanjem jednog clana. Ali ovde se ne radi o tome, jer je to potpuno tacno i u to se ne zalazi. Prva stvar je da odnos potiska i ulozene snage NIJE linearan, i ne mogu da verujem da si bas ti napisao da je linearan. A druga stvar je da se ovde radi o ISTOM propeleru, a to sam i naglasio. Povecanjem napona na istom sistemu povecavas i struju, pa samim tim i ukupnu snagu. Ne mozes na istoj kombinaciji prop/motor dobiti isti potisak na 2 razlicita napona, i zadrzati istu snagu. To je toliko elementarno da ne znam vise sta da napisem. Prikljuci kuci najlakse neki setap sa cetkicama, pa meri napon NA MOTORU i struju kroz njega, igraj se tim pa mozda nesto i naucis. Ako uspes da podignes napon na njemu a da se struja smanji javi ovde, izvinucu se za sve sto sam rekao.

Dalje, u kom ludilu si ti mene shvatio da je efikasnost odnos tezine motora i njegove snage? A kao sto vidis, odnos POTISKA u gramima koje daje motor i ulozene snage (dakle g/w) sasvim logicno predstavlja efikasnost motora, i taj podatak ces videti na godzilion mesta. Potpuno je isti podatak i reciprocna vrednost, dakle w/g. Napisao si isto sto i ja na drugi nacin, i sad se pravis pametan. Ko patak daca kada objasnjava prasetu kako se stize do planete X...

Aj molim te preskoci sve moje teme, vidim da si poceo da lupas iz inata i da pola stvari koje napises nema blage veze sa zivotom.

LazarStan:
Sad ste me nacisto zbunili,kada sam birao motor svi su rekli da je pozeljno da snaga bude veca,ako uzmem na primer 3S odnosno kad je puna 12.6V opterecenjem motora dovodim vise struje,sto znaci da je meni U konstanto a I sami menjamo da ne prekoracimo odredjeni uslov P?

Vaci:
Lazare kada meris napon na bateriji, on ce se malo menjati u zavisnosti od opterecenja, ali ce ostati relativno isti, jer meris napon napajanja. Tu mozes izmeriti ukupnu snagu sistema, dakle ne samo gubitke na motoru, vec i gubitke na ESCu. Ako su podaci koje sam naveo u linkovima gore dati na osnovu konstantnog napona napajanja (ako neko misli da nisu ne bi bilo lose da kaze), onda to nama govori malo o samom motoru, a puno o kombinaciji ESC/motor. Posto proizvodjac motora ne zna koji cemo ESC zakaciti na njega, nije logicno da daje merenje napona napajanja, vec motora. Ako proizvodjac ipak u tabeli prezentuje napon na napajanju, onda su merenja efikasnosti sistema neprimenljiva na moj setup, jer nemam isti kontroler. Zato i pitam ovde o verodostojnosti tih podataka i da neko protumaci te tabele ako moze. Za copy paste u tabelama nema opravdanja :) to je jasno.

Uzimati jaci motor je uvek pozeljno, jer je generalno pravilo da sto manju snagu koristis od raspolozive, to je motor efikasniji. Pricam ovo generalno, bez detaljisanja. U raznim tabelama ces videti da na maksimalnom potisku velika vecina motora daje 3-5 g/w, dok se na 10% potiska ta brojka penje do 15, pa i 20 g/w. Zato kod multirotora uvek treba imati veliku rezervu snage, koju mozda neces koristiti, ali ces dobiti na efikasnosti. Naravno tu ulazi u pricu jos mnogo stvari, snazniji motori su tezi, zahtevaju tezi ram, pa ces staviti i jacu bateriju, pa kad krenes tako nema kraja... Ali generalno, predimenzionisani motor je dobro dosao kod multirotora. To naravno nije zakon, vec samo moje misljenje  :mhm :)

LazarStan:
Dobro je sto neko istrazuje sve ovo,ove teme su veoma korisne,mnogo stvari uopste u zivotu ljudi nekako preskacu,nauce ono sto misle da treba a kako se i zbog cega doslo do toga ne zanima ih (moji profesori) izdiktiraju teoremu,ispisu formule i to je to,zato volim da dublje ulazim u ove stvari ma koliko to bilo tesko,batalicu filozofiju,samo nastavi da pises,sve ovo nekome dobro dodje,ja ne bih ni prepozao ove nebuloze da ti nisi napisao,mislim na tabele.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version