ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Ispravljanje osovine motora

<< < (4/5) > >>

igorpl:
Kompleksna je to problematika a ako te zanima sve do detalja idi na bilo koji mašinski fakultet i pronađi udžbenik MAŠINSKI MATERIJALI tu imaš baš sve o tome da se ne bi sada raspisivali i prosipali nauku bez potrebe. Na mašincu u Beogradu imaš udžbenik mašinski materijali I i mašinski materijali II bar je u moje vreme to bilo (moje vreme je 2000 godina I godina studija). Mislim da u I knjizi ako se ne varam imaš sve o materijalima, kristalnim rešetkama, načinu termičke obrade, ispitianju, tablicama.......
Ili na netu potraži možda je neko skenirao ali pazi da ne prođeš kao "THEPIRATEBAY.ORG" zbog copyright-a

NAJEDNOSTAVNIJE REŠENJE JE UVEK NAJBOLJE REŠENJE!
ČEMU KOMPLIKOVATI I OVAKO KOMPLIKOVAN ŽIVOT

sloba_b:
meni je komplikovano interesantnije. a taj udzbenik imam. mozda jednom neko ko je sproveo teoriju u praksu naidje na ovaj topik..svakako bi bilo interesantno cuti nesto na tu temu ;)

tibeteagle:

--- Quote ---Znam recimo da kum koji proizvodi opruge nakon savijanja ih 'pece' da bi se celik optustio i vratio prvobitnu zilavost (masina ih je savila, mnogo, al bez pukotina i na hladno)...o dosta tih stvari sam citao pa mi mozak radi u smeru da se spoji lepo i korisno. ;)
--- End quote ---
I kod savijanja opružnog čelika se mogu javiti mikro pukotine, ako se daleko pređe granica plastičnosti na delovima gde je stepen deformacije najveći. Prilikom ispravljanja savijenog dela se može čak i odmah skroz slomiti kaljena žica. Ispravljati se mogu i smeju samo mekani ne kaljeni čelici, kao oni za šrafove i sl. Govorim iz velikog iskustva.

Inače kaljeni ugljenični čelik za opruge je najbolji materijal za stajne trapove avio modela i svi gotovi se prave od njega. U boljim modelarskim radnjama se može kupiti takav u raznim debljinama od 0.8 - 6mm u dužini od 1m. Ko je već imao u rukama takvu žicu zna da sa njim nema igranja pri savijanju. Potrebna je velika sila da bi se savio i treba paziti jer je modul elastičnosti veoma veliki i može da vrati čekić sa istom silom u nazad ako se ne radi dovoljni stručno...
 ;namig

tibeteagle:

--- Quote ---Kao što ste rekli to nije čelik nego samo gvođže skoro jer osobine čelika određuju uglavnom ugljenik pa i neki drugi elementi kao mangan, cink, volfram..... koji se nalaze u tom materijalu koji se odliva ili kuje, seče....
--- End quote ---
Cink je obojeni metal i ne koristi se u crnoj metalurgiji.

igorpl:
Upravo tako.
Na primer za stajne trapove aviona oje japravim a to su do 1500 mm raspona krila ja koristim čeličnu žicu debljine 3mm pa čak i 4mm koja se može naći u svakoj dobro snabdevenoj radnji opreme za građevinu i koristi se za kaljeve peći dosta.
Inače prava svojstva opruge se dobijaju tek nakon adekvatne termičke obrade adekvatnog čelika. No odlazimo van teme. Ja sam uspeo da ispravim osovinu uz pomoć AKU bušilice i to dosta uspešno, uz naravno savet kolega sa ovog foruma na čemu im se zahvaljujem.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version