Ljudi, izvinjavam se sto vam trujem topik.
Ja bih da pravim YAK55SP (jer mi je ta verzija SP mnogo lepsa od verzije M), prakticno krila i rep na njoj izgledaju kao na SBACH_u (malte ne ista).
Imao sam taj model od 1.5m i bio zadovoljan, ali sam ga polomio, zestoko. Uzeo sam ga na hobbyking_u pa ga kasnije vise tamo nije bilo (kad sam ga polomio).
Pre neki dan sam nasao drugu kinesku radnju "HaiKong Model Mfg. Co" pa sam onda otkrio da ima da se kupi u nekoj radnji u Singapuru (slicnoj kao hobbyking)
http://www.singahobby.com/?q=node/32961Model kosta isto koliko i ranije, ali ja necu namerno da ga kupim, hocu da ga napravim u CAD_u tako da mogu sam da ga napravim "lako" i onda da me je bas briga da li cu ga slupati ili ne (e bas tad se nece slupati).
Taj model leti kao zmaj, ako je tezak do 2.5kg, ali je moj setap za njega bio pretezak - 3 kg, opet je dobro leteo, ali kad znas da moze bolje..., pa za taj setap cu napraviti malo povecanu verziju (od 1.6m), e, a kad cu to da uradim ko zna.... kad mi dodje...
U svakom slucaju je velika prednost kad imas plan (i to u CAD_u da bi lako mogao u CAM_u sam da napravis delove, naravno, ako imas cime). Sad za nekoga to nije problem... ako ima para kao blata, sto bi se on zezao sa tim....
Olupa pa kupi novi i tako do beskonacnosti....
Takodje sto se tice velicine po meni je 1.6m optimum za struju jer (sto se mene tice, za nekog ko ima 10-100 robova, nije problem, uzece od njih... kad olupa prethodno) je setap i baterije prilicno jeftin. Naravno da moze na struju i 3m avion, ali onda treba gaziti po tim robovima ko mutav....
Pa posto sam tvrdi "strujas" sve vece od 1.6m nije za mene. Struja je dobra jer: ne smrdi, ne brises ulje sa modela, model je laksi jer motor ne vibrira mnogo, vuce kao zmaj, ne stelujes svako malo motor, pouzdanija je, samo prikacis i leti, cim sletis prikacis nove baterije i leti odmah, ako ti se leti i ne stvara mnogo buke. A ako hoces 2m model onda je bolji benzin... jer je jeftiniji i mozes da letis skoro 3 puta duze (uz sve suprotno od onoga sto sam naveo za struju, znaci smrdi, moras da trup lakiras sa parket lakom ako neces da se ulje upije u drvo, stvara buku, moze da se ugasi kad mu dune, stelujes ga do beskonacnosti i nikad nije nastelovan kako treba....).
Hvala na predlogu.
Ajd da dodam jos koju.
PS.
Ne svidja mi se kod SBACH_a ravan trup odozdo, jer je to izvor slabosti konstrukcije (jer kad se plankira zaobljen trup - kao kod YAK_a dobija se jaca konstrukcija posto "koza-oplata" trpi vise razvlacenje, a ne savijanje kao sto je u pitanju kad je ravno... Ono sto je kod SBACH_a mnogo bolje je kapotaz za motor jer ima daleko manji otpor...
Pogledah sad detaljno Cokine slike, trup je odozdo pomalo zaobljen, znaci malo se ipak potrudio (jer vidim da ima gomila RFT kitova sa ravnim donjim delom), jos da se isplankira i to je to...